Περιβάλλον
Χανιά: Θέλουμε πράσινο - Όχι τσιμέντο

Μαζική και μαχητική ήταν η δεύτερη συνάντηση που κάλεσε η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Νέας Χώρας την Τετάρτη 28/8 στα Πευκάκια για το ζήτημα του οικοπέδου της πρώην ΑΒΕΑ (Ακτή Κανάρη και Γ.Παρδάλη), που με απόφασή του στις 24/7 το Δημοτικό Συμβούλιο άρει την απαλλοτρίωση του οικοπέδου από το Δήμο Χανίων και αποχαρακτηρίζει τον χώρο, από χώρο άθλησης, μετατρέποντάς τον σε οικοδομήσιμο.

Δεκάδες κάτοικοι όλων των ηλικιών συμμετείχαν στην συζήτηση, στην οποία τοποθετήθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης, της Πρωτοβουλίας Πολιτών, της Ανταρσίας στα Χανιά, του ΤΕΕ/ΤΔΚ, διευθυντές και εκπαιδευτικοί των σχολείων της περιοχής, δικηγόροι. Κοινή συνισταμένη ήταν ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι αντιδημοκρατική, αφού πέρασε επειγόντως μέσα στο κατακαλόκαιρο με μόλις 14 υπέρ έναντι 8 κατά σε σύνολο 49 δημοτικών συμβούλων και στρέφεται ενάντια στις ανάγκες των κατοίκων για πράσινο και ελεύθερους χώρους άθλησης, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των τραπεζών, των εργολάβων και των μεγαλοξενοδόχων.

Αποφασίσαμε να βγάλουμε κείμενο υπογραφών που να διακινηθεί πλατιά στην πόλη με πρώτο σταθμό τη γιορτή Σαρδέλας που γίνεται στην παραλία της Νέας Χώρας τη Δευτέρα 2/9, να καλέσουμε τα σωματεία, τους συλλόγους γονέων, μαζικούς φορείς να τοποθετηθούν για το θέμα και να πραγματοποιήσουμε κινητοποίηση στο νεοεκλεγέν Δημοτικό Συμβούλιο για να ακυρωθεί η απόφαση, να απαλλοτριωθεί το οικόπεδο από το Δήμο και να δημιουργηθεί ένας δημόσιος χώρος άθλησης και πρασίνου. Την ώρα που φλέγεται ο Αμαζόνιος δεν παραχωρούμε ούτε σπιθαμή γης για νέα τσιμεντένια μεγαθήρια!

Χρήστος Κιούπης