Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
“Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί”

18/9, Ο Χαντίμ Χουσεΐν διαδηλώνει στο Κερατσίνι. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

“Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί”, ήταν το σύνθημα που αντήχησε στις γειτονιές του Πειραιά την Τετάρτη 18/9, έξι χρόνια ακριβώς από την ημέρα που ο αμετανόητος ναζί Ρουπακιάς δολοφόνησε κατ' εντολή της ηγεσίας του τον Παύλο Φύσσα. Σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων στο Κερατσίνι χιλιάδες απλού κόσμου πλημμύρισαν το σημείο της δολοφονίας μπροστά στο μνημείο του Παύλου και κατά μήκος όλης της οδού Παυλου Φύσσα. Με κυριότερο στοιχείο τη μαζική και μαχητική παρουσία της νεολαίας, με τους χιλιάδες φοιτητές να ακολουθούν τα πανό των σχολών τους, η διαδήλωση κατευθύνθηκε προς τα γραφεία της ΧΑ στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά. 

“Η δολοφονία του Φύσσα είχε τον ίδιο αντίκτυπο στην κοινωνία με την δολοφονία του Λαμπράκη που είχα την ατυχία να είμαι παρών. Η δολοφονία του Παύλου αποκάλυψε στα μάτια της μεγάλης πλειοψηφίας τη φασιστική φύση της Χρυσής Αυγής. Ήταν η αφορμή που ξεκίνησε να διαλύεται το ναζιστικό μόρφωμα. Νομίζω ότι αυτά τα χρόνια αποδείξαμε πως έχουμε τη δύναμη να τους απομονώσουμε. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και με την ακροδεξιά κάθε είδους που προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι. Και υπάρχουν πολλά ξαδερφάκια των φασιστών και στην νέα κυβέρνηση”, εξήγησε ο Λεωνίδας Κοντουδάκης, ιστορικό στέλεχος της ΕΔΑ και ένας εκ των μαρτύρων στη δίκη για τη δολοφονία του Λαμπράκη. 

Συγκινητική ήταν η στιγμή που η Μάγδα Φύσσα και ο Παναγιώτης Φύσσας έφτασαν στο μνημείο και άφησαν λίγα λουλούδια. Λίγο νωρίτερα, λουλούδια στο μνημείο είχε καταθέσει αντιπροσωπεία της ΚΕΕΡΦΑ με την παρουσία του πατέρα του Σαχζάτ Λουκμάν, Χαντίμ Χουσεΐν, του προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ και του Πέτρου Κωνσταντίνου δημοτικού σύμβουλου με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας.

“Τα προηγούμενα χρόνια δώσαμε μάχες στη Νίκαια και στον Πειραιά ενάντια στους χρυσαυγίτες. Τώρα θέλουμε να τους δούμε στη φυλακή”, ανέφερε ο Ασίφ Αλί από την Πακιστανική Κοινότητα. “Οι χρυσαυγίτες είναι εκτός Βουλής. Αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε τον αγώνα ενάντια στο φασισμό. Με την καινούρια κυβέρνηση ο αγώνας ενάντια στο φασισμό και τη ρατσιστική υστερία συνεχίζεται. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι την τελική νίκη”, τόνισε ο Βασίλης Κουκαλάνι ηθοποιός-σκηνοθέτης και συντελεστής του Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών που θα πραγματοποιηθεί για 5η φορά μέσα στο Νοέμβρη στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ στην Αθήνα. 

Αμέσως μετά, με την Μάγδα Φύσσα και τον Παναγιώτη Φύσσα στην κορυφή, η πορεία ξεκίνησε. Όμορφες και δυνατές ήταν οι στιγμές που κόσμος της γειτονιάς έβγαινε στα μπαλκόνια και χαιρετούσε, χειροκροτούσε και φώναζε συνθήματα μαζί με τους χιλιάδες που διαδήλωναν.

“Ισόβια στους φονιάδες του Παύλου Φύσσα”, ήταν το κεντρικό σύνθημα στο μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ για να θυμίζει πως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της δίκης της ΧΑ. Ταυτόχρονα τα συνθήματα για ανοιχτά σύνορα, ανοιχτές πόλεις, ανοιχτά σχολεία και νοσοκομεία για τους πρόσφυγες ένωναν τον αντιφασιστικό αγώνα με τις αντιρατσιστικές μάχες που έχουμε μπροστά μας ενάντια στις επιθέσεις που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε μετανάστες και πρόσφυγες.

“Πέρσι τέτοια εποχή διαδηλώναμε και διεκδικούσαμε να κλείσουν τα γραφεία τους, να μην μπουν στη Βουλή σαν νόμιμο κόμμα, να τους απομονώσουμε και να τους τσακίσουμε σε κάθε γειτονιά. Φέτος βλέπουμε τα αποτελέσματα του αντιφασιστικού κινήματος. Δεν επαναπαυόμαστε. Το αίμα του Παύλου μπορεί να βρει δικαιοσύνη όταν φτάσουμε μέχρι το τέλος. Έχουμε αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να νικήσουμε”, τόνισε ο Δημήτρης Ζώτος, δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής στη Δίκη της ΧΑ.

Εκατοντάδες αγωνιστές/αγωνίστριες διαδήλωσαν στα πανό της ΚΕΕΡΦΑ. 

Εργαζόμενοι

“Εμείς σαν εργαζόμενοι στα νοσοκομεία στο παρελθόν τους αντιμετωπίσαμε και δεν επιτρέψαμε στους φασίστες να λένε: Αίμα μόνο για Έλληνες. Όμως σήμερα έχουμε νέα καθήκοντα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ρατσιστική νομοθεσία του νέου υπουργού υγείας Κικίλια που προσπαθεί να πετάξει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες έξω από τα νοσοκομεία. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό”, υπογράμμισε η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζόμενων στο νοσοκομείο Γεννηματάς.

Στο μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ διαδήλωσε το Συντονιστικό Νοσοκομείων και με τα πανό τους εργαζόμενοι από τον Αγ. Σάββα και το Γεννηματάς. Μαζί ήταν και το πανό των εργαζόμενων στο ΥΠΠΟ, αλλά και  το πανό των φοιτητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Λίγο πιο πίσω διαδήλωναν με τα πανό τους αντιπροσωπίες της Ανταρσία στο Λιμάνι και της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Πειραιά, της Ανταρσία στην Κοκκινιά, του ΣΕΚ και της Εργατικής Αλληλεγγύης. 

Με προσυγκέντρωση είχε συγκεντρωθεί πιο ψηλά πάνω στην οδό Παύλου Φύσσα το ΚΚΕ, με πανό διαδήλωνε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΜΕΡΑ25, η ΛΑΕ και άλλες οργανώσεις της αριστεράς και της αναρχίας, αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές κινήσεις και δημοτικές παρατάξεις. 

“Στη δίκη της ΧΑ βλέπουμε τους χρυσαυγίτες, ανθρωπάκια πια, να εμφανίζονται και να δηλώνουν ότι έχουν ξεχάσει τα πάντα, ότι όλα ήταν μια παρεξήγηση. Είναι στο τέλος τους. Χρειάστηκε όμως δυστυχώς να υπάρχουν θύματα. Στον Παύλο, όπως και στον Σαχζάτ Λουκμάν οφείλουμε ευγνωμοσύνη. Εμείς μπορούμε να περπατάμε στους δρόμους του Κερατσινίου και του Πειραιά χωρίς κανένα φόβο. Με το αίμα τους ο Παύλος και ο Σαχζάτ πότισαν τους αγώνες μας ενάντια στους ναζί”, ανέφερε ο Γιώργος Τσιάκαλος, πανεπιστημιακός από το ΑΠΘ που βρέθηκε στη διαδήλωση.