Γράμματα και σχόλια
Ξάνθη: Αγώνας για το μειονοτικό σχολείο

Ξάνθη, Δευτέρα 23/9. Φωτό: Gundem

Πάνω από 2.000 μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς του Μειονοτικού Γυμνασίου - Λυκείου Ξάνθης πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης, το πρωί της Δευτέρας 23/9, απαιτώντας άμεση λύση στο πρόβλημα της στέγασης. 

“Το ζήτημα που ξεσηκώνει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς είναι το κτιριακό” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Ιλκέρ Τοπάλ, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου Ξάνθης. “Δεν υπάρχει χώρος για να στεγαστούν 740 παιδιά. Το κτίριο είναι παλιό με πολλά προβλήματα και τα παιδιά κάνουν μάθημα στα υπόγεια. Το παράρτημα που άνοιξε πριν δύο χρόνια για να καλυφθούν οι ανάγκες δεν επαρκεί. Το αίτημα των γονιών και των παιδιών είναι να δοθεί άμεσα άδεια να μπουν τέσσερις αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ στον προαύλιο χώρο του παραρτήματος για να μην αναγκαστούν τα παιδιά να πάνε σε απογευματινή βάρδια. Μακροπρόθεσμα, το αίτημα είναι να κατασκευαστεί νέο σύγχρονο σχολικό κτίριο χωρητικότητας χιλίων μαθητών”.

Η διαδήλωση ξεκίνησε από το σχολείο στην Οδό Χατζησταύρου, όπου οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί από τις 10 το πρωί. "740 ψυχές. Πόσα τετραγωνικά μέτρα; - Άμεση λύση στο κτιριακό", έγραφε το κεντρικό πανό της πορείας. Η πορεία πέρασε από την Πλατεία Ελευθερίας και διέσχισε την Καραολή προς την Κεντρική Πλατεία, όπου έκανε σύντομη στάση μπροστά από το Δημαρχείο. Με τον ίδιο παλμό και ενθουσιασμό, φωνάζοντας διαρκώς συνθήματα και ξεσπώντας σε χειροκροτήματα κατέληξε σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Αντιπεριφέρεια Ξάνθης. "Kάτω οι μπάρες απ' την Παιδεία", "θέλουμε σχολεία - όχι φυλακές", "είμαστε ενωμένοι κι αποφασισμένοι", "Παιδεία, όχι κοροϊδία", "αγώνας διαρκείας είναι η απάντηση στην υπουργό Παιδείας" ήταν μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτών που έδωσαν υπόσχεση να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι τη νίκη συμμετέχοντας και στην πανεργατική απεργία. 

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα παιδιά Ρομά του Δροσερού. Πέρυσι είχε εγκριθεί ένα πρόγραμμα εγγραφής νηπίων από το Δροσερό σε διάφορα νηπιαγωγεία της Ξάνθης πέραν του Δροσερού, κυρίως λόγω συνωστισμού αλλά και με ορίζοντα την απογκετοποίηση των παιδιών Ρομά. Τελικά, παρότι τα παιδάκια γράφτηκαν στα νηπιαγωγεία της πόλης, η Περιφέρεια δεν διαθέτει το απαιτούμενο κονδύλι για τη μετακίνηση τους, ενώ ούτε στο νηπιαγωγείο του Δροσερού τα δέχονται πια, με αποτέλεσμα πολλά παιδάκια να μένουν εκτός σχολείου.