Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Μπλοκάρουν την «Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων»

Ως απαράδεκτη καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σερρών να κάνει δεκτή την ανακοπή της αναγνώρισης του σωματείου «Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων Κύριλλος και Μεθόδιος».

Ο Γιάννης Πούνιος, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου μίλησε στην ΕΑ: «Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2017, δούλεψε δυο τρεις μήνες και άρχισαν οι μηνύσεις από τη Χρυσή Αυγή και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών συλλόγων Θεσσαλονίκης, τη γνωστή Παμμακεδονική -είναι αυτοί που οργάνωσαν τα συλλαλητήρια. Επί ένα χρόνο μας δυσφήμισαν, έβγαιναν στην τηλεόραση και έλεγαν ότι είμαστε προδότες, ότι είμαστε αυτονομιστές και μια σειρά ψέμματα. Τέτοια πράγματα δεν υπάρχουν και είναι όλα συκοφαντίες.

Την Άνοιξη του 2018 ξεκινήσαμε τις καταθέσεις στην ασφάλεια και αυτό βέβαια έφερε μεγάλη ταραχή στα μέλη μας. Πάνω από 10 άτομα αποχώρησαν παρόλο που φαινόταν πως δεν είχαν στοιχεία για να μας καταδικάσουν για εσχάτη προδοσία και όλα αυτά που μας κατηγορούσαν. Λίγο μετά ο εισαγγελέας έστειλε τη μήνυση στο αρχείο σαν “αβάσιμη”. Ωστόσο ήταν ο ίδιος εισαγγελέας που μας έκανε μήνυση για τη χρήση του όρου “ντόπια γλώσσα”. 

Ντόπια 

Εμείς χρησιμοποιήσαμε τον όρο “ντόπια” για να μην χρησιμοποιήσουμε τον όρο “Μακεδονική”. Κάποιοι θέλουν να μας πουν να την ονομάσουμε “Βουλγάρικη”, όμως αυτό είναι λάθος γιατί η γλώσσα μας δεν είναι Βουλγάρικη. Ο εισαγγελέας με όλες τις πολιτικές εξελίξεις άργησε να  πάρει απόφαση και τελικά ανακοινώθηκε τώρα με την άδικη καταδίκη του συλλόγου μας», εξήγησε ο Γιάννης Πούνιος.

Μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισης στη δίκη ήταν και η πανεπιστημιακή καθηγήτρια Σλαβικών Σπουδών Αλεξάνδρα Ιωαννίδου η οποία τόνισε για τη δίκη: “Η απαγόρευση του συλλόγου «Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων Κύριλλος και Μεθόδιος» συνιστά όνειδος για το τη χώρα μας και τη δικαιοσύνη. Το πρώτο αυτό αποτέλεσμα μιας δίκης που προκλήθηκε από τη σχεδόν επί λέξει υιοθέτηση καταγγελίας του ΧΑυγίτη Παναγιώταρου ήταν αναμενόμενο: Η μεταχείριση των μαρτύρων υπεράσπισης του συλλόγου τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη δίκη, με δυσφήμιση, διαστρέβλωση των όσων είπαμε, αλλά και με ψέματα, η απάθεια της προέδρου στις επιθέσεις και τις προκλήσεις των δικηγόρων που κατέθεταν για την εισαγγελία, οι αλλεπάλληλες υποθετικές ερωτήσεις (απαράδεκτες στη δικονομία «τι πιστεύετε πως θα έλεγαν οι Σερραίοι αν τους ρωτούσατε…» κλπ.), η πρόσκληση της ΧΑ σε διαμαρτυρία «αγανακτισμένων πολιτών» – όλα έδειχναν πως η δίκη διεξήχθη υπό την πίεση κατ’ επάγγελμα «μακεδονομάχων» και είχε πολιτικό χαρακτήρα.  

Απόδειξη της ψευδολογίας πάνω στην οποία στηρίχτηκαν οι καταγγελίες που έγιναν δεκτές εν τέλει από την έδρα ήταν  η ανακάλυψη βίντεο από εκδήλωση στην Πτολεμαΐδα, όπου ο καταγγέλλων πρόεδρος της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων» το 2015 εξηγούσε τη σημασία του όρου «ντόπιος» με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αυτός χρησιμοποιούνταν στο καταστατικό του υπό ίδρυση συλλόγου, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αντιλαμβάνονται τον όρο στη Μακεδονία, με τον τρόπο, τον οποίο εν τέλει διάλεξαν για να παρακάμπτουν τη χρήση όρων όπως «βουλγαρικά», «μακεδονικά» ή «σλαβικά» οι σλαβόφωνοι γηγενείς κάτοικοι της ελληνικής Μακεδονίας. Ο καταγγέλλων έλεγε αυτολεξεί: «Ο παππούς μου λοιπόν δεν μιλούσε ελληνικά. Μιλούσε το ντόπιο ιδίωμα, το οποίο παραμένει αυτή τη στιγμή στη νότια Βουλγαρία και ομιλείται όπως το μιλούσε ο παππούς μου». Η απόφαση για αναστολή της ίδρυσης του συλλόγου παραπέμπει σε άλλες εποχές και ήθη. Είναι μια απόφαση αντιδημοκρατική, κινδυνολογική, εμπαθής, χουντικής έμπνευσης που θα εκθέσει τη χώρα διεθνώς”.