Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
6 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα: Πανελλαδική η 18 Σεπτέμβρη

Θεσσαλονίκη, 18/9

Χιλιάδες αντιφασίστριες/ες διαδήλωσαν την Τετάρτη 18/9 σε όλη τη χώρα στα 6 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις ενώ συγκεντρώσεις, παρεμβάσεις με μικροφωνικές, εκδηλώσεις και ομιλίες έγιναν σε δεκάδες περιοχές σε όλη τη χώρα.

“Στη Θεσσαλονίκη έγινε μια από τις μεγαλύτερες αντιφασιστικές διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων. Στην πορεία προηγήθηκε το πανό των φοιτητικών συλλόγων με μαζική παρουσία νεολαίας, και ακολούθησαν η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΟΚΔΕ Εργατική Πάλη, κοινό πανό από αριστερές συλλογικότητες, η ΛΑΕ και η ΛΑΑΑΣ, ενώ διαδήλωσαν και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου. 

Η διαδήλωση κατευθύνθηκε για μια ακόμη φορά προς τα γραφεία των νεοναζί, όπου εμποδίστηκε από αστυνομικό μπλόκο. "Κλείστε τα γράφεια της ΧΑ" ήταν το σύνθημα που φώναξαν οι διαδηλωτές, διεκδικώντας να κλείσουν και στη Θεσσαλονίκη τα γραφεία τους, μετά και το κλείσιμο της "κομμαντατουρ" στην Αθήνα. Επόμενος σταθμός η πανελλαδική συνέλευση και διεθνής συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ, στις 12 Οκτώβρη στη Νομική Σχολή Αθήνας”, ανέφερε ο Νίκος Χατζάρας από την ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης.

Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης έγινε και στην Ξάνθη με την παρουσία εκατοντάδων φοιτητών με τα πανό τους, ενώ με το δικό της πανό συμμετείχε και η ΚΕΕΡΦΑ. Συγκεντρώσεις έγιναν και στην Αλεξανδρούπολη και στην Κομοτηνή.

Γιάννενα

“Στα Γιάννενα η διαδήλωση ξεκίνησε από τη Νομαρχία και βάδισε στους κεντρικούς δρόμους με τη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων και των εστιακών της Δουρούτη και ακολουθούσαν αρκετές εκατοντάδες κόσμου με τα πανό αντιφασιστικών συλλογικοτήτων και οργανώσεων της αριστεράς και του αναρχικού χώρου. Από τη μεριά της ΚΕΕΡΦΑ δώσαμε το στίγμα των αντιρατσιστικών μαχών που έχουμε μπροστά μας και των αγώνων απέναντι στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ”, ανέφερε η Λουίζα Γκίκα από την ΚΕΕΡΦΑ Ιωαννίνων.

Συγκέντρωσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της κεντρικής και της δυτικής Ελλάδας όπως στην Πρέβεζα, στα Τρίκαλα και στη Λαμία με πρωτοβουλία των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 

Μεγάλη ήταν η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο όπου συμμετείχαν με πανό αγωνιστές και αγωνίστριες της ΚΕΕΡΦΑ ενώ μεγάλη διαδήλωση έγινε και στη Λάρισα.

“Οι δυο διαφορετικές συγκεντρώσεις που είχαν καλεστεί στην Πάτρα από τις δυνάμεις του αναρχικού χώρου και από τους φοιτητικούς συλλόγους και τις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στην ουσία ενώθηκαν στο δρόμο. Τα ΜΑΤ προσπάθησαν να προβοκάρουν την διαδήλωση μπαίνοντας στη μέση του δρόμου, όμως η αποφασιστικότητα των εκατοντάδων αντιφασιστών δεν επέτρεψε την διάλυση της πορείας”, ανέφερε ο Γιώργος Πελεκούδας από την ΚΕΕΡΦΑ της Πάτρας που εξήγησε πως η πορεία ήταν μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. 

“Αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία για τα 6 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18/9 και στα Χανιά, ύστερα από σχετικό κάλεσμα και πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ. Στην πορεία συμμετείχαν με πανό κι οργανωμένα μπλοκ η Ενωτική Πρωτοβουλία, η ΚΕΕΡΦΑ, ομάδα εκπαιδευτικών κόσμος από τον αντιεξουσιαστικό χώρο καθώς και μεμονωμένοι αγωνιστές. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία της Αγοράς και πέρασε από την οδό Τζανακάκη, όπου άλλοτε στεγάζονταν τα "γραφεία"-ορμητήρια της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Ακούστηκαν συνθήματα υπέρ των προσφύγων και κατά της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και κατά του ακροδεξιού Βελόπουλου, κάνοντας την σύνδεση με τα άμεσα καθήκοντα της περιόδου”, ανέφερε ο Ειρηναίος Μαράκης. Μεγάλη ήταν η πορεία που οργανώθηκε και στο Ηράκλειο.