Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Φέρτε πίσω στα σχολεία τους τα προσφυγόπουλα

Πρωτοβουλία “Φέρτε τα προσφυγόπουλα πίσω στα σχολεία τους” συγκροτήθηκε την Πέμπτη 2/10 μετά από συνάντηση εκπαιδευτικών, γονέων, προσφύγων και αλληλέγγυων στα γραφεία της Κοινότητας Αφγανών Προσφύγων και Μεταναστών. Όπως αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε: 

“Στα σχολεία, η κυβέρνηση έχει παγώσει φέτος τις εγγραφές των προσφυγόπουλων και έχει εγκρίνει την ίδρυση ελάχιστων τμημάτων υποδοχής με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες των σχολείων. Στον Ελαιώνα σταμάτησε τα λεωφορεία για τη μετακίνηση των παιδιών στα σχολεία. Εμποδίζει ακόμα και την πρόσβαση προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με την εγκύκλιο για την απόκτηση ΑΜΚΑ. Εκκένωσε χώρους στο κέντρο της Αθήνας, όπου διέμεναν εκατοντάδες προσφυγόπουλα με τις οικογένειες τους και τα μετέφερε σε στρατόπεδο στην Κόρινθο, όπου διαβιούν σε άθλιες συνθήκες μέσα σε σκηνές και μακριά από τα σχολεία τους. 

Καλούμε τους συλλόγους εκπαιδευτικών, τα εκπαιδευτικά συνδικάτα, τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων, τους φοιτητές και τους μαθητές, το αντιρατσιστικό και εργατικό κίνημα να παλέψουμε μαζί για να υπερασπίσουμε το δικαίωμα όλων των παιδιών να έχουν πρόσβαση στα σχολειά χωρίς ρατσιστικές διακρίσεις.

Προτείνουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Δ/νση Εκπ/σης Αθήνας, 18/10, ώρα 1.30μμ και στην Περιφέρεια Αττικής”.

“Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σκλήρυνση της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης, με την καταστρατήγηση του δικαιώματος στο άσυλο, μέσω του διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών, με κριτήριο τη χώρα προέλευσής τους και την κατάρτιση λίστας «ασφαλών χωρών», τη δημιουργία περισσότερων στρατοπέδων συγκέντρωσης στην ενδοχώρα και την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων. Διακηρυγμένος στόχος της πολιτικής αυτής είναι οι περισσότερες και ταχύτερες απελάσεις (10.000 μέχρι το τέλος του 2020) και επαναπροωθήσεις” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Έβελυν Βαρελά που συμμετείχε στη σύσκεψη.

“Συγκλονιστικές περιγραφές μίας ζοφερής καθημερινότητας έδωσαν τόσο η Αντιπρόεδρος της Αφγανικής Κοινότητας Μίνα Χοσεϊνί, όσο και γυναίκες από το καμπ του Ελαιώνα, καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων και την αδυναμία πρόσβασης των παιδιών στα σχολεία, λόγω της διακοπής της μετακίνησή τους με λεωφορεία. Εκπαιδευτικοί επισήμαναν το πάγωμα των εγγραφών των προσφυγόπουλων στα σχολεία τη φετινή χρονιά, ενώ αλληλέγγυοι και πρόσφυγες έδωσαν την εικόνα από τη βίαιη εκκένωση των καταλήψεων.

Αποφασίστηκε η συγκρότηση της Πρωτοβουλίας «Φέρτε τα προσφυγόπουλα πίσω τα σχολεία τους», για την υπεράσπιση του δικαιώματος πρόσβασης όλων των παιδιών στα σχολεία χωρίς ρατσιστικές διακρίσεις. Για την επιστροφή όλων των προσφυγόπουλων που απομακρύνθηκαν βίαια από το κέντρο της Αθήνας, στα σχολεία τους, την εγγραφή όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης στα πρωινά τμήματα, την ίδρυση ολιγομελών τάξεων υποδοχής με υποστηρικτικές δομές και διορισμούς εκπαιδευτικών, τη δωρεάν μεταφορά τους προς τα σχολεία φοίτησής τους, τη στέγαση στις πόλεις και την πρόσβαση στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία-χορήγηση ΑΜΚΑ”.