Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημανν
Έγκλημα στην Κω

Ξεχειλίζει η υποκρισία στις ανακοινώσεις των υπουργείων Εξωτερικών Τουρκίας και Ελλάδας σχετικά με το προσφυγικό. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τσαβούσογλου κατηγορεί το ελληνικό κράτος πως ανοίγει πυρ κατά λεμβών που εντοπίζονται στο Αιγαίο στις οποίες επιβαίνουν πρόσφυγες την ίδια στιγμή που ο τουρκικός στρατός βομβαρδίζει τη Βόρεια Συρία. 

Και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντάει περί “ανυπόστατων ισχυρισμών περί δήθεν πρακτικών σε βάρος προσφύγων που εκθέτουν όσους τους προβάλλουν... Η Ελλάδα είναι μία ευνομούμενη, δημοκρατική πολιτεία που επιτηρεί αποτελεσματικά τα σύνορά της με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με υψηλή αίσθηση ανθρωπισμού”. 

Θα μπορούσε όποιος συνέταξε αυτή την ανακοίνωση να εξηγήσει τα περί “ανθρωπισμού” στο τρίχρονο παιδάκι από τη Συρία που έχασε τη ζωή του ή στον 26χρονο που ακόμη “αγνοείται” στον πάτο του Αιγαίου μετά τον εμβολισμό της βάρκας που μετέβαιναν από σκάφος του Λιμενικού, κοντά στην Κω την περασμένη Τετάρτη; Ή τουλάχιστον να το εξηγήσει στη μητέρα του. Τη 19χρονη μητέρα του, που σύμφωνα με την ΕφΣυν “οι αρχές του νοσοκομείου και το Λιμενικό έκριναν ότι σε αυτή την κατάσταση σοκ, βαρύτατου πένθους και εξάντλησης από την υποθερμία δεν χρειάζεται νοσηλεία ούτε να δει ψυχίατρο αλλά προέχει η επίσημη καταγραφή των στοιχείων της ώστε να μεταφερθεί άρον-άρον σε δομή φιλοξενίας”.

Θα μπορούσε εκεί έστω να της εξηγήσει ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης τι λέει το “διεθνές δίκαιο” για το ΚΥΤ στην Κω όπου σε ένα χώρο με χωρητικότητα 800 ατόμων στοιβάζονται 3.800 άτομα; Όχι. Προς το παρόν το μόνο για το οποίο νοιάζονται οι αρχές είναι να εξηγήσουν τα ανεξήγητα: 

Πώς είναι δυνατόν ένα σκάφος που έχει βγει με μοναδικό σκοπό να εντοπίσει βάρκες με πρόσφυγες να μην μπορεί να τις εντοπίσει ούτε με προβολέα, ούτε με το ραντάρ, ούτε με οποιαδήποτε άλλα μέσα και τελικά να πέφτει πάνω τους; Πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζει στα σοβαρά το λιμενικό ότι δεν είδε τη “βάρκα” επειδή δεν είχε “φώτα σήμανσης”; Με τι ταχύτητα πήγαινε το λιμενικό για να χτυπήσει τη ξεχειλισμένη βαρκούλα κάτω από συνθήκες “απόλυτου σκότους”; 

Αυτά είναι τα ερωτήματα που έχει να απαντήσει η ΕΔΕ που έχει διαταχθεί αλλά μέχρι να τα απαντήσει αξίζει να παρακολουθήσει κανείς το βίντεο που έχει αναρτήσει ήδη από την Τετάρτη 17 Ιουλίου, η νορβηγική μη κυβερνητική οργάνωση, Aegean Boat Report. “Δείχνει καθαρά την ελληνική ακτοφυλακή να πραγματοποιεί επαναπροωθήσεις προσφύγων στην θάλασσα βόρεια της Κω σε συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή”, διαβάζουμε στην ανάρτηση του βίντεο (https://omniatv.com/853448429) στο Omnia Tv, “Στο βίντεο μπορεί κανείς να εντοπίσει την ελληνική αλλά και την τουρκική ακτοφυλακή, η οποία περιμένει μέχρι το ελληνικό σκάφος να απωθήσει την βάρκα με μια επικίνδυνη μανούβρα, προκειμένου αυτή να περάσει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα τουρκικά. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην βάρκα φωνάζουν συνεχώς «no Τουρκία, no», θέλοντας να δηλώσουν την άρνησή τους να επιστρέψουν εκεί που τους επαναπροωθεί η ακτοφυλακή, ενώ ζητάνε βοήθεια καθώς παιδιά ακούγονται να κλαίνε...”

Φυσικά όσα δεν τολμά να πει το υπουργείο Εξωτερικών δεν διστάζουν να τα πουν οι βουλευτές της ΝΔ. Λίγες μέρες μόλις πριν το δυστύχημα (Μatrix24): “μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Κατσαφάδος, υποστήριξε πως όταν μία λέμβος βρίσκεται ακριβώς στο μεταίχμιο μεταξύ ελληνικών και τουρκικών χωρικών υδάτων, το Λιμενικό πρέπει να τής... εμποδίζει την είσοδο στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Στην επισήμανση, μάλιστα, ότι «αυτό είναι το push back, το να τους σπρώχνετε πίσω», ο Κατσαφάδος απάντησε με... αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Γιατί αυτό είναι κακό;»”.