Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Αντιφασιστικός ξεσηκωμός όλο τον Γενάρη: Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Χ.Α!

21/12/19, Μαζική διαδήλωση ενάντια στην εισαγγελική πρόταση. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

21/12/19, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης 

 

Συγκέντρωση την Τετάρτη 8 Γενάρη στις 9πμ, στο Εφετείο (Αλεξάνδρας και Λουκάρεως), στην πρώτη συνεδρίαση μετά την εισαγγελική πρόταση-ξέπλυμα για τους νεοναζί, καλεί η ΚΕΕΡΦΑ, με τον Γενάρη να είναι ο μήνας των αγορεύσεων των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής (ακολουθούν οι επόμενες δικάσιμοι στο Εφετείο 9, 14, 15, 17, 20-24 και 28-30 Γενάρη). 

Ήδη μια πρώτη οργισμένη απάντηση ενάντια στο ξέπλυμα των ναζί που επιχειρείται από κυβέρνηση και δικαστική εξουσία δόθηκε στις 21 Δεκέμβρη στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά και άλλα σημεία όπου πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες. Στην Αθήνα εκατοντάδες αντιφασίστες-τριες διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας από τα Προπύλαια στη Βουλή στο συλλαλητήριο που κάλεσαν η ΚΕΕΡΦΑ, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “Η Ενότητα”, η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος, η Κοινότητα Αιγυπτίων, οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σωματεία και συλλογικότητες. 

Βάδισαν

Στην πορεία επικεφαλείς βάδισαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, μέλη της Μουσουλμανικής Ένωσης και της Πακιστανικής Κοινότητας, συγγενείς θυμάτων φασιστικής βίας όπως η Μαρία Κασκαρίκα (μητέρα του Αλέξη Λάζαρη) και αγωνιστές που έχουν βρεθεί στο κέντρο αντίστοιχων μαχών στο παρελθόν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα, όπως ο Λεωνίδας Κοντουδάκης, αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία Λαμπράκη. Ο Λ. Κοντουδάκης κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο του Σωτήρη Πέτρουλα όταν η διαδήλωση πέρασε από το σημείο. Με τα πανό τους συμμετείχαν επίσης, εκτός από την ΚΕΕΡΦΑ και το ΣΕΚ, ο Σύλλογος Εργαζόμενων Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», η ΠΟΣΠΕΡΤ και η Ανοιχτή Πόλη.

Στη συγκέντρωση που προηγήθηκε στα Προπύλαια, χαιρετισμούς απεύθυναν ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων Νοσοκομείου «Αγ. Σάββας», ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα», η Άννα Στάμου εκ μέρους της Μουσουλμανικής Ένωσης και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας.

Οι ομιλητές τόνισαν πόσο προκλητικά αγνόησε η εισαγγελέας Α. Οικονόμου τα αδιάσειστα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως τα 4,5 αυτά χρόνια της δίκης, ότι πρόκειται για μια επίθεση που αποκαλύπτει τις σχέσεις της ΧΑ με τον δικαστικό, εισαγγελικό και αστυνομικό μηχανισμό και ότι αυτή η προσπάθεια ξεπλύματος και επανανομιμοποίησης θα συναντήσει την οργή όλης της αντιφασιστικής πλειοψηφίας. Κάλεσαν σε μαζικές κινητοποιήσεις στο δικαστήριο σε όλες τις συνεδριάσεις που μένουν, αρχίζοντας από τη συνεδρίαση της 8ης Γενάρη 2020.

Επιπλέον κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης η ΚΕΕΡΦΑ απεύθυνε κάλεσμα για κλιμάκωση όλων των μαχών ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή, σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο για τα 7 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στις 17 Γενάρη 2020 και σε ξεσηκωμό στις 21 Μάρτη, διεθνή ημέρα δράσης ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό.

«Θεωρούμε ανεπίτρεπτο να υπάρχουν τέτοιες προτάσεις από την πλευρά της δικαιοσύνης. Με την πρόταση της εισαγγελέως ξεπλένεται ουσιαστικά και οδηγείται σε αθώωση η ΧΑ, η εγκληματική οργάνωση – ιθύνων νους των δολοφονικών επιθέσεων σε βάρος όχι μόνο του Παύλου Φύσσα αλλά και των Αιγύπτιων αλιεργατών και συνδικαλιστών και όλων όσων τα προηγούμενα χρόνια είχε βάλει στο στόχαστρο, στρεφόμενη ενάντια στο εργατικό λαϊκό κίνημα και τα δημοκρατικά δικαιώματα», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης, δάσκαλος, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, εκπρόσωπος των «Παρεμβάσεων – Κινήσεων – Συσπειρώσεων» και συμπλήρωσε: «Λέμε ξεκάθαρα ότι αυτή η πρόταση της εισαγγελέως πρέπει να απορριφθεί, οι φασίστες πρέπει να καταλήξουν στη φυλακή και πρέπει να ηττηθούν και πολιτικά. Δεν πρέπει να ξεπλυθούν, να αποδοθούν στην κοινωνία σαν να μη συνέβη τίποτα. Θα φροντίσουμε εμείς γι’ αυτό. Σήμερα είναι η πρώτη αντιφασιστική συγκέντρωση και μαζική πορεία διαμαρτυρίας γι’ αυτό. Είναι μόνο η αρχή. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στο αντιφασιστικό κίνημα μέχρι την πλήρη δικαίωση των θυμάτων, μέχρι η ΧΑ να μπει στο περιθώριο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής».

Ενοχή

Η Στέλλα Μπελιά, από τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο και την Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην ΕΑ, υπογράμμισε: «Είναι σημαντικό να δείξουμε όλοι την αντίθεσή μας. Η ΧΑ ξεκάθαρα δεν είναι ένα πολιτικό κόμμα, είναι μια φασιστική ομάδα. Δεν μπορούμε να της επιτρέψουμε να ξαναφορέσει τον μανδύα του κόμματος, και μάλιστα να επιχορηγηθεί αναδρομικά. Περιμέναμε μια δίκαιη δίκη. Όλα τα στοιχεία έδειχναν την ενοχή τους. Σαν να ήταν σε άλλο δικαστήριο, σαν να μην καταλάβαινε τι άκουγε, η εισαγγελέας μου έδωσε την εντύπωση όχι κατήγορου, αλλά συνηγόρου υπεράσπισης. Ελπίζω να μην είναι αυτό τελικά το αποτέλεσμα. Εμείς θα είμαστε στους δρόμους».

«Διαδηλώνουμε γιατί η αγόρευση της εισαγγελέως ήταν προκλητική, αντίθετη στην κοινή λογική, αντίθετη σε αυτό που κατάλαβαν όλοι όσοι παρακολουθούσαν τη δίκη και νομίζω προκαλεί το δημοκρατικό συναίσθημα κάθε ανθρώπου που θέλει να αποδοθεί η δικαιοσύνη», επισήμανε σε δήλωσή του στην ΕΑ ο Γιώργος Τσιμουρής, καθηγητής κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Πάντειο. «Αυτό που όλα τα τεκμήρια δείχνουν, είναι ότι πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα, ότι αυτοί οι 30 άνθρωποι που βρέθηκαν στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν βρέθηκαν τυχαία εκεί, είχαν εμπλοκή. Επίσης όλα τα τεκμήρια δείχνουν ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση. Εκτός από το κοινοβουλευτικό προσωπείο της είχε και το ναζιστικό πρόσωπο που νομίζω δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να το αντιληφθεί. Αυτό που θα πρέπει να γίνει στο εξής είναι ότι, τόσο εμείς στο Πανεπιστήμιο, όσο και ο κόσμος συνολικά, μέσα από τα συνδικάτα κλπ, πρέπει να δράσουμε ακριβώς γιατί η κοινωνία έχει έναν λόγο ως προς αυτό. Θα ήταν ξαναζωντάνεμα της ναζιστικής οργάνωσης το να μην αποδοθεί δικαιοσύνη», τόνισε.

Ο Θανάσης Διαβολάκης, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά με την «Ανταρσία στο Λιμάνι» είπε στην ΕΑ: «Η εισαγγελική πρόταση έχει ξεσηκώσει στις γειτονιές του Πειραιά την οργή και την αγανάκτηση όχι μόνο του αντιφασιστικού κινήματος που όλα αυτά τα χρόνια έδωσε μάχες ενάντια στη ναζιστική συμμορία, αλλά και όλου του απλού κόσμου που έχει δει στη γειτονιά του τι σημαίνει η εγκληματική και δολοφονική δράση των ναζιστικών ταγμάτων εφόδου. Όλου του κόσμου που έχει δει το τάγμα εφόδου της ΧΑ να δολοφονεί μπροστά στα μάτια του και μέσα στη γειτονιά του τον Παύλο Φύσσα προσπαθώντας να μπήξει το μαχαίρι όχι μόνο στη δική του καρδιά αλλά στην καρδιά όλων μας. Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό συνεχίζεται μέχρι την οριστική, αμετάκλητη και παραδειγματική καταδίκη όλης της εγκληματικής ναζιστικής συμμορίας, μέχρι την οριστική συντριβή του φασισμού από τις γειτονιές μας και την κοινωνία ολόκληρη».

«Η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει δώσει μάχη το προηγούμενο διάστημα ώστε να μην παίζει η ΧΑ στην τηλεόραση της ΕΡΤ, μια μάχη που καταφέραμε να την κερδίσουμε. Θα είμαστε στο δρόμο μαζί με το αντιφασιστικό κίνημα και όλα τα συνδικάτα μέχρι να καταδικαστούν οι εγκληματίες της ΧΑ», δήλωσε στην ΕΑ η Ειρήνη Φωτέλλη, μέλος του ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ με την Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζόμενων.

Οι μαζικές και οργανωμένες αντιδράσεις συνεχίστηκαν μετά την μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση της 21 Δεκέμβρη. Μια σειρά σωματεία και συνδικάτα (πολλοί Σύλλογοι Δασκάλων και ΕΛΜΕ, το Συνδικάτο Μετάλλου, η νομαρχιακή επιτροπή Χίου της ΑΔΕΔΥ κ.α) έχουν ήδη βγάλει ανακοινώσεις στις οποίες καταγγέλλουν την προσπάθεια ξεπλύματος της Χρυσής Αυγής και καλούν τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να κλιμακώσουν τη μάχη ενάντια στον φασισμό. 

Πάνω από 300 μουσικοί της ελληνικής χιπ χοπ σκηνής δημιούργησαν την «Ραπ συσπείρωση για τον Παύλο» η οποία σε ανακοίνωσή της την 1η Γενάρη 2020 καλεί να «δώσουμε αυτή τη μάχη με κάθε κόστος, όπως και όπου χρειαστεί, μέχρι να δικαιωθεί ο Παύλος, ο Λουκμάν, αλλά και όλα τα θύματα του φασισμού». Όπως αναφέρουν, ανάμεσα σε άλλα: «Νομίζουν πως θα τους περάσει έτσι εύκολα, αλλά είναι βαθιά γελασμένοι. Θα μας βρουν απέναντί τους! Αν η απόφαση του δικαστηρίου αθωώσει την ΧΑ, σημαίνει πως αυτομάτως οπλίζεται ξανά το χέρι των νεοναζί. Δεν θα το επιτρέψουμε. Θα δώσουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι το παρών στα δικαστήρια ως την ημέρα της απόφασης. Οι δικαστές πρέπει να αφουγκραστούν το αίσθημα δικαίου και να καταδικάσουν τους κατηγορουμένους με τις μέγιστες προβλεπόμενες ποινές».