Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η πάλη των Γυναικών: Στο δρόμο για τις 8 Μάρτη

13/1, Νέα Φιλαδέλφεια. Φωτό: Λένα Βερδέ

Εκδήλωση με θέμα “Πώς οργανώνουμε την 8 Μάρτη για να σταματήσουμε τις σεξιστικές επιθέσεις της κυβέρνησης” πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Γενάρη στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Νέας Φιλαδέλφειας. Την πρωτοβουλία για τη συζήτηση πήρε η “Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη” ξεκινώντας την καμπάνια για μια, ακόμα μεγαλύτερη από την περσινή, απεργιακή Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών. Εισηγήτριες ήταν η Χριστίνα Ανδρέου, από τη Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας και η Μαρία Στύλλου, συγγραφέας του βιβλίου “Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών” που, μέσα σε ένα χρόνο από την κυκλοφορία του, βρίσκεται ήδη στο δρόμο για την τρίτη του έκδοση.

Τις διαφορετικές προσεγγίσεις της υπόθεσης της γυναικείας απελευθέρωσης μέσα στο κίνημα, από τον προηγούμενο αιώνα μέχρι και σήμερα, άνοιξε στην ομιλία της η Χ. Ανδρέου. Μέσα από την τοποθέτησή της αναδείχτηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες σήμερα, για το ποιες είναι οι αιτίες της σεξιστικής καταπίεσης, για το πώς παλεύεται, για το ποιος έχει τη δύναμη να βάλει τέλος στο σεξισμό και τις διακρίσεις. “Ο αγώνας για τη γυναικεία χειραφέτηση δεν έχει χάσει το νόημά του”, είπε, προβάλλοντας κάποια από τα πιο τρανταχτά στοιχεία επιθέσεων στις γυναίκες, ιδιαίτερα στο κομμάτι της βίας εναντίον τους. Και επέμεινε στον μεγάλο αγώνα που πρέπει να δοθεί παντού για την ανατροπή τους.

Από την περσινή επιτυχία της 8 Μάρτη, που για πρώτη φορά στην Ελλάδα ήταν απεργιακή με τα συνδικάτα μπροστά, ξεκίνησε την ομιλία της η Μ. Στύλλου. “Ήταν μια μεγάλη ταξική μάχη που έβαλε στο κέντρο του αγώνα την εργατική τάξη και τις βάσεις για τη συνέχεια”, είπε, πριν γυρίσει στις μεγάλες ιστορικές στιγμές, από την Παρισινή Κομμούνα μέχρι τη Ρώσικη Επανάσταση, που το γυναικείο ζήτημα έπαιξε τεράστιο ρόλο και καθόρισε ολόκληρο το εργατικό κίνημα. Προβάλλοντας τις μεγάλες μάχες που έδωσαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα επαναστάτριες, όπως η Κλάρα Τσέτκιν και η Αλεξάνδρα Κολοντάι, για να προσανατολίσουν το γυναικείο κίνημα στον αγώνα ενάντια στο σύστημα, η ομιλήτρια τόνισε ότι αυτό το δρόμο χρειάζεται να ακολουθήσουμε και σήμερα.

Ακολούθησαν ερωτήσεις για το πώς αντιμετωπίζει συνολικά η αριστερά τον αγώνα του γυναικείου κινήματος σήμερα, για το πώς δημιουργήθηκε και λειτουργεί η “Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη”, για το ποια είναι τα επόμενα βήματα της οργάνωσης της φετινής απεργιακής 8 Μάρτη. Επίσης έγιναν τοποθετήσεις που στάθηκαν στις σεξιστικές επιθέσεις της κυβέρνησης -με πιο πρόσφατη την αφίσα που αναρτήθηκε στο ΜΕΤΡΟ (βλ. δίπλα) και έβαζε στο στόχαστρο το δικαίωμα στην έκτρωση- και πρόβαλλαν τη δύναμη των συνδικάτων και της εργατικής τάξης να τις σταματήσει. Στο τέλος, συζητήθηκε πρόγραμμα δράσης στην περιοχή με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή σωματείων, εργαζόμενων και νεολαίας στην απεργιακή διαδήλωση.