Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Αγ. Σάββας: STOP στον σεξιστή Διευθυντή

Σε καταγγελία σε βάρος συντονιστή διευθυντή γιατρού για σεξιστική συμπεριφορά προχώρησε εργαζόμενη στον Άγιο Σάββα. Το θέμα ανέδειξε με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζόμενων του νοσοκομείου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: “Ο Σύλλογος Εργαζόμενων του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας στέκεται στο πλάι της συναδέλφου που βρήκε το θάρρος να καταγγείλει τη σεξιστική συμπεριφορά και τις ύβρεις από μεριάς συντονιστή διευθυντή γιατρού. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο εν λόγω “συνάδελφος”, στο χώρο του δημόσιου νοσοκομείου, προσβάλλει, απαξιώνει και αναπαράγει σεξιστικά και ακροδεξιά σχόλια και συμπεριφορές τύπου αφεντικού ιδιωτικής κλινικής”.

“Η καταγγελία πήρε διαστάσεις με αναφορά στη Διοίκηση του νοσοκομείου, ενώ έγινε θέμα και στον ΙΣΑ”, μας είπε η Ζαννέτα Λυσικάτου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων. “Από τη μεριά μας, σαν ΔΣ του Συλλόγου, κυκλοφορήσαμε αμέσως, μοιράσαμε αλλά και στείλαμε με μέηλ την ανακοίνωση σε όλους και όλες τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες για να ενημερωθούν και να μην μείνει το θέμα μόνο στα επίσημα όργανα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι πολλές εργαζόμενες πήραν θάρρος από τη δημοσιοποίηση της επίθεσης και προχώρησαν μετά σε ανάλογες καταγγελίες.

Σίγουρα το γεγονός ότι ανοίξαμε το θέμα του σεξισμού στο νοσοκομείο το προηγούμενο διάστημα, με εκδήλωση ενάντια στη γυναικεία καταπίεση, με οργάνωση και συμμετοχή στην περσινή, πρώτη φορά απεργιακή στην Ελλάδα, 8 Μάρτη, έπαιξε ρόλο ώστε αυτές οι επιθέσεις στους χώρους δουλειάς να μην μένουν αναπάντητες. Προφανώς, δεν θα μείνουμε στην ανακοίνωση. Εν όψει και της νέας απεργιακής 8 Μάρτη, την οποία οργανώνουμε σαν Σύλλογος, συζητάμε με αφορμή την καταγγελία να προχωρήσουμε άμεσα σε κινητοποίηση και στο νοσοκομείο, με στάση εργασίας, με κλείσιμο των χειρουργείων στα οποία βρίσκεται ο συγκεκριμένος συντονιστής διευθυντής γιατρός”.

“Τα συνδικάτα ειδικά τα τελευταία χρόνια πλάι στις μάχες ενάντια στα μνημόνια και τις περικοπές παλεύουν και τις ρατσιστικές και σεξιστικές διακρίσεις”, συνεχίζει η ανακοίνωση του Συλλόγου. “Ειδικά στο χώρο των νοσοκομείων που η πλειοψηφία είναι γυναίκες εργαζόμενες και μάλιστα στον Άγιο Σάββα που στο ΔΣ του Συλλόγου συντριπτικά εκλεγμένες είναι γυναίκες, με μάχες ενάντια στο σεξισμό για να υπερασπιστούμε και να κερδίσουμε κατακτήσεις (παιδικοί σταθμοί, ασφαλιστικό, αυξήσεις, μονιμοποιήσεις κλπ), δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει κανένα περιθώριο σε βίαιες, σεξιστικές συμπεριφορές. Το σύνολο των εργαζόμενων θα απομονώσει όποιον τολμάει να επιτίθεται σεξιστικά σε συναδέλφισσά μας. Προτρέπουμε και ενθαρρύνουμε να καταγγέλλεται στο σωματείο οποιοδήποτε περιστατικό σεξιστικής βίας, παρενόχλησης, προσβολής.

Οι γυναίκες παγκόσμια και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ξεσηκώνονται και οργανώνουν μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, με αποκορύφωμα την πρώτη πανελλαδική πανεργατική 8 Μάρτη το 2019, διεκδικώντας μαζί με τους άντρες συναδέλφους δικαιώματα, κατακτήσεις και καταδίκη των σεξιστικών διακρίσεων. Σε αυτό το δρόμο συνεχίζουμε και φέτος κλιμακώνοντας τη δράση μας για νέα μεγαλύτερη απεργιακή 8 Μάρτη το 2020. Απαιτούμε την πειθαρχική καταδίκη του εν λόγω Διευθυντή! Καταδίκη κάθε σεξιστικής συμπεριφοράς-παρενόχλησης! Δικαιώματα και κατακτήσεις για τις γυναίκες! Να τα πάρουμε όλα πίσω!”.