Γράμματα και σχόλια
Ξεκίνησε η δίκη Γουάινσταϊν

Με συγκεντρώσεις έξω από το δικαστήριο, απαιτώντας δικαιοσύνη για τα θύματα, ξεκίνησε στις 6 Γενάρη στη Νέα Υόρκη η δίκη του πρώην μεγαλοπαραγωγού του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστάιν, που κατηγορείται από δεκάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος τους. Ο άνθρωπος που πριν δυο χρόνια περίπου έγινε η αφορμή για να ξεσπάσει το γυναικείο κίνημα #metoo στις ΗΠΑ και διεθνώς, κάθεται επιτέλους στο εδώλιο του κατηγορουμένου αντιμέτωπος με ποινές που μπορούν να εξασφαλίσουν ότι θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του εκεί που του αξίζει: στη φυλακή.

Μπορεί μόλις δύο από τις δεκάδες επιθέσεις του Γουάιστάιν -πάνω από 80 γυναίκες έχουν αυτά τα δυο χρόνια προχωρήσει σε καταγγελίες εναντίον του- να εξετάζονται στο συγκεκριμένο δικαστήριο. Ωστόσο και οι δύο, η πρώτη για βιασμό το 2013 και η δεύτερη για σεξουαλική κακοποίηση το 2006, αρκούν για να επιστρέψει μια και καλή στη φυλακή. Επιπλέον, την ημέρα έναρξης της δίκης, γινόταν γνωστό ότι οι εισαγγελικές αρχές του Λος Άντζελες ασκούσαν ποινικές διώξεις εναντίον του για σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος δυο ακόμα γυναικών το 2013, σε διάστημα δύο μόλις ημερών μεταξύ τους. Είναι άλλη μια απόδειξη της δύναμης του γυναικείου κινήματος απέναντι σε ένα αφεντικό που πίστευε ότι θα τη βγάλει καθαρή είτε γιατί κάποια από τα εγκλήματά του έχουν παραγραφεί είτε γιατί θα καταφέρει κάποιους χρηματικούς διακανονισμούς με τα θύματά του.

Ο ίδιος, που τους τελευταίους μήνες βρίσκεται εκτός φυλακής με εγγύηση και φορώντας “βραχιολάκι”, δεν έχει σταματήσει να προκαλεί με την αμετανόητη στάση του. Όχι μόνο συνεχίζει να αρνείται τις κατηγορίες και να υποστηρίζει ότι όλες οι σχέσεις με τις γυναίκες που τον κατηγορούν ήταν συναινετικές, αλλά και σε συνέντευξή του τον περασμένο Δεκέμβρη προσπάθησε να παρουσιαστεί ως... ευεργέτης των γυναικών, προβάλλοντας τον αναντικατάστατό ρόλο του στην προώθησή τους στην αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία. Ενώ για τα θύματά του, οι ακριβοπληρωμένοι δικηγόροι του (ανάμεσά τους και γυναίκες φυσικά), λίγο πολύ υπονοούν στις δηλώσεις τους ότι “τα ήθελαν”.

Οι τελευταίες εμφανίσεις του γίνονται με τη βοήθεια ενός “π”, σε μια γελοία απόπειρα να προκαλέσει τον οίκτο του δικαστηρίου και της κοινής γνώμης για μια εγχείριση που έκανε πρόσφατα στη σπονδυλική του στήλη. Βέβαια, αν και με χρόνια εμπειρία στο χώρο της υποκριτικής και του θεάματος, δυσκολεύεται να πετύχει στο ρόλο του καταπονεμένου. Την πρώτη μέρα της δίκης, ο δικαστής τον απείλησε με ανάκληση της εγγύησής του και επιστροφή του στη φυλακή, όταν τον έπιασε να στέλνει αμέριμνος μηνύματα από το κινητό του τηλέφωνο...

Η υπόθεση Γουάινστάιν έδωσε θάρρος σε εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον πλανήτη να μιλήσουν ανοιχτά για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις των αφεντικών στους χώρους δουλειάς. Μια αθώωσή του θα είναι αιτία πολέμου για το γυναικείο κίνημα στις ΗΠΑ και παντού.