Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Να σώσουμε τα προσφυγόπουλα από την κυβέρνηση του ρατσισμού και του σεξισμού

1/2 Πλατεία Βικτωρίας, πρόσφυγες που πετάχτηκαν εξω από τα σπίτια τους περνάνε τη νύχτα στο πεζοδρόμιο. Φωτό: ΚΕΕΡΦΑ

Τα φριχτά αποτελέσματα της πολιτικής των κλειστών συνόρων της Ευρώπης Φρούριο για την οποία καυχιούνται οι Μηταράκης και Μητσοτάκης όταν λένε πως απ’ όταν έγιναν κυβέρνηση έχουν πετύχει “μείωση των ροών” είναι αδιάψευστα. 

Από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν πνιγεί στο Αιγαίο πάνω από 800 παιδιά. Την προηγούμενη βδομάδα ένα παιδί κάηκε ζωντανό στο στρατόπεδο της Θήβας. Την επόμενη αυτοπυρπολήθηκε μια έγκυος μοναχική μητέρα στον Καρά Τεπέ όταν έμαθε ότι η απόφαση μετεγκατάστασής της στην Γερμανία ακυρώθηκε. 1.219 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν “απλά” εξαφανιστεί. Από τα 31.000 προσφυγόπουλα μόνο 13.000 γράφτηκαν στα δημόσια σχολεία και ελάχιστα πήγαν στις τάξεις ή συμμετείχαν στην τηλεκπαίδευση. Την προηγούμενη εβδομάδα τερματίζοντας το πρόγραμμα ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ δεκάδες οικογένειες με μικρά παιδιά πετάγονταν στο δρόμο σε Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Σπάρτη, Χαλκίδα και Αγίους Θεοδώρους. Κάποιοι από αυτούς ξεπάγιαζαν χάμω τις τελευταίες μέρες στην Πλατεία Βικτωρίας αφού ο δήμαρχος Αθηναίων Μπακογιάννης είχε φροντίσει πέρσι να βγάλει τα παγκάκια για να διώξει τους άστεγους που είχε δημιουργήσει και πάλι ο Μηταράκης. Αυτή τη φορά έσπευσαν επιτόπου οι μπάτσοι του Χρυσοχοίδη να μοιράσουν πρόστιμα για παραβίαση της καραντίνας και στη συνέχεια να τους διώξουν από την πλατεία.

Παρόλα τα μακάβρια αυτά “επιτεύγματα” στο ενεργητικό της κυβέρνησης, στελέχη όπως η ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης, Ειρήνη Αγαπηδάκη, δεν διστάζουν να πουλάνε ευαισθησία για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην προσπάθεια τους να συγκαλύψουν τις ευθύνες της ΝΔ για το διορισμό του Λιγνάδη στη διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου.

Ψεύτικη ευαισθησία

Όπως λέει χαρακτηριστικά ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕΕΡΦΑ: “Δεν πείθει κανένα και καμία η καθ ύλην αρμόδια... όταν διαφημίζει την παρέμβασή της στον εισαγγελέα για τη διερεύνηση ευθυνών για τη σεξουαλική κακοποίηση προσφυγόπουλων ως παράδειγμα αποφασιστικής στάσης της κυβέρνησης. Είναι πρόκληση, την ώρα που ο Μητσοτάκης δεν παραιτεί την Μενδώνη, να πουλάνε ευαισθησία για τα προσφυγόπουλα οι ίδιοι που τους έκαναν και τους κάνουν μαύρη τη ζωή. Διέλυσαν την πρόνοια για όλα τα παιδιά, ντόπιων και μεταναστών από το δημόσιο ενώ την ιδιωτικοποίησαν με απευθείας αναθέσεις σε ιδιώτες, ΜΚΟ και την Εκκλησία. 

Μέχρι το προηγούμενο Δεκέμβρη του 2020, όλα τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα βρίσκονταν σε πανάθλιες συνθήκες κράτησης σε στρατόπεδα, στην Αμυγδαλέζα και τα αστυνομικά τμήματα και μόνο μετά την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση και κατακραυγή άρχισε η μεταφορά σε δομές ανηλίκων. Στη διαδρομή τους τα προσφυγόπουλα, βρήκαν μπροστά τους “αγανακτισμένους κατοίκους”, τραμπούκους ακροδεξιούς στο Ωραιόκαστρο, Δημάρχους στην Χαλκίδα, βουλευτές της ΝΔ στα Γρεβενά, τον Μπογδάνο στην Πλατεία Αμερικής. Ποιόν κοροϊδεύουν;”

“Δεν μας εξαπατούν” συνεχίζει η ανακοίνωση, “μας εξοργίζουν τα κροκοδείλια δάκρυα για τα προσφυγόπουλα από εκείνους που ούτε για την επανένωση δεν φροντίζουν με τους γονείς που έχουν βρεθεί στην Ευρώπη. Αν νοιάζονται κάποιοι για τα προσφυγόπουλα είναι πρώτα απ' όλους οι εκπαιδευτικοί, τους οποίους έχει βάλει στο στόχαστρο η Κεραμέως, όπως και όλους τους φοιτητές και τους πανεπιστημιακούς. 

Θα μας βρούνε μπροστά τους!” και καταλήγει με κάλεσμα για τις διαδηλώσεις στις 8 και στις 20 Μάρτη ενάντια “στην κυβέρνηση του σεξισμού, του ρατσισμού και της πανδημίας... για ανοιχτά σύνορα, άσυλο, χαρτιά, στέγη για όλους, κλείσιμο των στρατοπέδων και ένταξη όλων στις πόλεις και τις γειτονιές, για εμβολιασμό όλων, για να πάνε όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία!”