Εργατικό κίνημα
Συμπαράσταση στους ναυτικούς

25/2, Απεργοί ναυτεργάτες στο λιμάνι του Πειραιά. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Καθολική και μαχητική ήταν πανελλαδικά η συμμετοχή των Ναυτεργατών στην 3ήμερη απεργία τους από την Τρίτη 23 μέχρι την Πέμπτη 25 Φλεβάρη. Διεκδικούν να καταργηθεί άμεσα ο νόμος 4714 που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το περασμένο καλοκαίρι. 

Ο νόμος αυτός δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να τσακίσουν κι άλλο τους μισθούς και τα εργατικά δικαιώματα των Ναυτεργατών ποντοπόρων πλοίων μέσω της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της επίθεσης στον συνδικαλισμό. Ενδεικτικό της δυναμικής και της διάθεσης του κόσμου να παλέψει είναι ότι συμμετείχαν και τα 13 Ναυτεργατικά σωματεία και η παράταση της 48ωρης αρχικά απεργίας για ακόμα μία μέρα.

Καθημερινά υπήρχε πρωινή απεργιακή φρουρά, ενώ την τρίτη μέρα πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση με μικροφωνική και χαιρετισμούς από εκπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων και σωματείων συνταξιούχων. Μηνύματα συμπαράστασης στην απεργία έφταναν από πολλές ομοσπονδίες σε πολλές χώρες κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης.

Στο απεργιακό τριήμερο και στις συγκεντρώσεις των Ναυτεργατών βρέθηκε σε συμπαράσταση ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης Πειραιά και η Ανταρσία στο Λιμάνι.