Ενάντια στις νέες επιθέσεις τρόικας - κυβέρνησης: Συνεχίζουμε αντικαπιταλιστικά

Ήδη με την πρώτη μέρα της άφιξής της, η τρόικα και η κυβέρνηση συζητάνε την «επίσπευση νέων μέτρων» προκειμένου να εγκριθεί το επόμενο δανειακό πακέτο: «Αναδιάρθρωση» στις συγκοινωνίες και στη συνέχεια στις ΔΕΚΟ, στους ΟΤΑ στα πρότυπα του ΟΣΕ, δραστική μείωση των δαπανών στα νοσοκομεία υπό τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών, νέες περικοπές σε όποια επιδόματα έχουν απομείνει στους δημόσιους υπαλλήλους.

Η Κομισιόν απαιτεί προκειμένου να δοθεί η τρίτη δόση του δανείου, το ξεπούλημα του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς και το διαχωρισμό και πώληση σε ιδιώτες μέρους του δικτύου διανομής. Τα όρνια της αγοράς έχουν στρατοπεδεύσει και φέρνουν βόλτες πάνω από τα κεφάλια μας. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση πετσοκόβει τους μισθούς και τις συντάξεις (η ίδια η Κομισιόν υπολογίζει το φετινό χαράτσι στους μισθούς στο 20% για τον ιδιωτικό τομέα) προωθεί με ιδιωτικοποιήσεις και την «απελευθέρωση» των αγορών προς όφελος του κεφαλαίου. Το νομοσχέδιο για την «απελευθέρωση του επαγγέλματος» στις μεταφορές, για παράδειγμα, δεν θα προσδώσει κανένα απολύτως όφελος για τους εργαζόμενους και τους φτωχούς, αντίθετα θα αποτελέσει ένα νέο πεδίο κερδοσκοπίας για τις πολυεθνικές. Η κυβέρνηση Παπανδρέου ακολουθεί σήμερα το πιο σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα. Ενώ διαχειρίζεται τα συμφέροντα της πιο μικρής πάμπλουτης μειοψηφίας, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των βιομηχάνων, συκοφαντεί όποιον παλεύει ενάντια στα συμφέροντά τους σαν «προνομιούχο», «συντεχνία» και «μειοψηφία».

Χρεοκοπημένη κυβέρνηση

Υπουργοί και γενικοί γραμματείς, δημοσιογράφοι-παπαγαλάκια, πρόεδροι ενώσεων εμπόρων και εργοδοτών, όλοι μια παρέα, επιτίθενται καθημερινά από τα δελτία ειδήσεων με λύσσα στους ναυτεργάτες, στους υπό απόλυση συμβασιούχους του Υπουργείου Πολιτισμού, στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, κατηγορώντας τους ότι δρουν ενάντια στην κοινωνία. Η άθλια προπαγάνδα και τα δικαστήρια - αυτή η βιομηχανία αντεργατικών αποφάσεων που βγάζει κάθε απεργία παράνομη και καταχρηστική - φαίνεται να είναι τα μόνα όπλα που έχουν απομείνει στην χρεοκοπημένη κυβέρνηση Παπανδρέου. Γι´ αυτό, κάθε αγώνας που ξεσπάει σήμερα χρειάζεται την ολομέτωπη συμπαράσταση του εργατικού κινήματος - από τους συμβασιούχους μιας μέρας του ΟΠΑΠ που κατέλαβαν την γραμματεία Αθλητισμού ζητώντας μόνιμη δουλειά και τους εργαζόμενους στην ΠΥΡΚΑΛ που κάνουν επίσχεση εργασίας για να πληρωθούν δεδουλευμένα, μέχρι τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που ο μισθός τους περικόπηκε 25% και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ που ο Λοβέρδος αρνείται την έστω και πενιχρή αύξηση που όρισε ο ΟΜΕΔ. Χρειάζεται, ακόμα περισσότερο, σε κάθε εργασιακό χώρο και σωματείο να οργανώσουμε από τα κάτω τη δράση ξεπερνώντας τις τρικλοποδιές που βάζουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες. Η επαίσχυντη υπογραφή του πρόεδρου της ΓΣΕΕ Παναγόπουλου στην τριετή Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μείωσης μισθών είναι ένα ξεπούλημα που δεν πρέπει να περάσει. Σε κάθε κλάδο μπορούμε με μαχητικές απεργίες και καταλήψεις να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις στα νοσοκομεία και τα σχολεία, να σταματήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και τις απολύσεις.

Τα λεφτά υπάρχουν. Η πρόταση για διαγραφή του ληστρικού χρέους και κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο μπορεί να εξοικονομήσει και με το παραπάνω τα ποσά για όλες αυτές τις ανάγκες. Το ίδιο και η φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο που μένει αλώβητο από τη φορολογική λαίλαπα του Παπακωσταντίνου.

Το ίδιο και το πάγωμα των εξοπλισμών. Δισεκατομμύρια ευρώ σπαταλώνται, όχι μόνο στο Αφγανιστάν όπου η Ελλάδα εμπλέκεται όλο και πιο βαθειά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αλλά συνολικά ώστε να μπορεί ο ελληνικός καπιταλισμός να αναδεικνύει τον εαυτό του σαν το μαντρόσκυλο του ΝΑΤΟ σε όλη την περιοχή από τη Μέση Ανατολή μέχρι τα Βαλκάνια. Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε κάθε αγωνιστή να στηρίξει το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης που προτείνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στους αγώνες που ξεσπάνε, στις διαδηλώσεις, τις απεργίες και τις καταλήψεις αλλά και στην επερχόμενη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών το Νοέμβρη.

Όχι στην τροπολογία Λοβέρδου. Απεργίες για αυξήσεις τώρα!

Την ίδια στιγμή που η Κομισιόν ανακοινώνει ότι η πτώση των μισθών για εκατομμύρια εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα υπολογίζεται πλέον στο 20%, οι υπουργοί Γ. Παπακωνσταντίνου και Α. Λοβέρδος καταθέτουν στο νομοσχέδιο περί δημοσιονομικής ευθύνης τροπολογία που στην ουσία επιδιώκει να απαγορεύσει την οποιαδήποτε δυνατότητα αυξήσεων πάνω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

«Οι μεσολαβητικές και διαιτητικές αποφάσεις, προς επίλυση συλλογικών διαφορών, δεν ισχύουν και δεν παράγουν νομικό αποτέλεσμα, εφόσον χορηγούν καθ´ οιονδήποτε τρόπο μισθολογικές αυξήσεις, πέραν αυτών που προβλέπονται από την υπογραφείσα την 15η Ιουλίου 2010 ΕΓΣΣΕ» αναφέρει χαρακτηριστικά η τροπολογία Λοβέρδου-Παπακωσταντίνου που ισχύει αναδρομικά από τις 6/05/10 οπότε και ψηφίστηκε το Μνημόνιο.

Η κυβέρνηση και οι κατάπτυστοι υπουργοί της επιδιώκουν να ακυρώσουν τις πενιχρές αυξήσεις που δόθηκαν μετά την κύρωση του Μνημονίου με μεσολάβηση του ΟΜΕΔ σε 11 κλάδους και αφορούν αυξήσεις από 0,5 μέχρι και 2% για ξεναγούς, εργαζόμενους σε κινηματογραφικές επιχειρήσεις, εκπαιδευτικούς ιδιωτικών ΙΕΚ, τεχνικούς τηλεόρασης, εργαζόμενους ταχυμεταφορών, εργαζόμενους σε ποτοποιεία και εμφιαλωτήρια νερού, καθώς και συντάκτες ηλεκτρονικού και περιοδικού τύπου. Πρόκειται για μια απόφαση που βάζει στο στόχαστρο ολόκληρη την εργατική τάξη, μια και στην ουσία ακυρώνει τη δυνατότητα σύναψης κλαδικής ή τοπικής σύμβασης (με ή χωρίς μεσολάβηση του ΟΜΕΔ) που να ξεπερνάει την τριετή ΕΓΣΣΕ που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με το ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις - και προβλέπει μηδενικές αυξήσεις το 2010 και το μισό 2011 και αύξηση 1,5% περίπου το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και το 2012.

Ευθύνη

Μέγιστη ευθύνη για τη νέα αποθράσυνση της κυβέρνησης φέρει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που έτρεξε να υπογράψει την τριετή ΕΓΣΕΕ - στην ουσία μια σύμβαση τριετούς μείωσης μισθών αφού ο πληθωρισμός τρέχει ήδη με 5,5%. Πάνω σε αυτό το ξεπούλημα του πρόεδρου Παναγόπουλου και των συν αυτώ, που χαρακτηρίστηκε μάλιστα και «επιτυχία» από την ηγεσία της ΓΣΕΕ, πατάει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση για να χαρίσει δις ευρώ στα αφεντικά απαγορεύοντας τις κλαδικές συμβάσεις, τον ΟΜΕΔ, τη δυνατότητα έστω και μιας μικρής αύξησης μισθού.

Ένα μικρό παράδειγμα είναι τα ιδιωτικά ΙΕΚ και εκπαιδευτήρια που τα τελευταία χρόνια έχουν εκτινάξει στα ύψη τα κέρδη τους. Σύμφωνα με την διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ: «Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 52,2% και το τελικό καθαρό αποτέλεσμα (προ φόρου) ήταν θετικό το 2008... Η καθιέρωση της υποχρεωτικής φοίτησης των 5χρονων σε νηπιαγωγεία εκτίναξε τον αριθμό των μαθητών σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία από 5.336 το 2008 σε 9.488 το 2009. Η κατά 77,8% αύξηση των μαθητών των ιδιωτικών νηπιαγωγείων το 2009 έναντι του 2008 οφείλεται στις ελλείψεις των δημοσίων νηπιαγωγείων (τόσο σε ικανό αριθμό σχολικών μονάδων για να δεχθούν τα επιπλέον παιδιά όσο και στις υπάρχουσες υποδομές των δημοσίων νηπιαγωγείων)» αναφέρει η διαιτητική απόφαση που δικαιώνει τους εργαζόμενους και θέλει να ακυρώσει ο Λοβέρδος.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση που διαλύει δημόσια παιδεία και υγεία ανενδοίαστα τα χαρίζει ΟΛΑ στα αφεντικά. Οσοι, έστω και καλόπιστα πίστεψαν, ότι η υπογραφή της ΕΓΣΣΕ από την ηγεσία της ΓΣΕΕ θα αποτελούσε έστω ένα μικρό εφαλτήριο για να ξεκινήσουν οι κλαδικές διαπραγματεύσεις, έπεσαν έξω. Το πηγάδι δεν έχει πάτο. Όμως η μάχη των αυξήσεων κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. Ο, τι και να αποφασίζει ο Λοβέρδος, ό,τι και να υπογράφει ο Παναγόπουλος, οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να επιβάλλουν τη θέλησή τους: Με απεργίες διαρκείας και καταλήψεις στις τράπεζες, τις συγκοινωνίες, τις ΔΕΚΟ, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αυτή είναι η μόνη απάντηση στους εργοδότες, τους τραπεζίτες, το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την κυβέρνησή τους.