ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 20 ΙΟΥΛΗ: ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Νομιμοποίηση των μεταναστών - Stop στις ρατσιστικές «σκούπες»

Μαζική παρουσία είχαν εργαζόμενοι, νεολαίοι και μετανάστες από την Ασία, την Αφρική και άλλες χώρες. Κοινό σημείο όλων ήταν η ενότητα απέναντι στο σφαγείο της κυβέρνησης και της τρόικας με το μνημόνιο και τα υπόλοιπα μέτρα λιτότητας. Βασικά αιτήματα ήταν η νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, η ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά, να σταματήσουν οι φασιστικές επιθέσεις, να δοθούν ίσα δικαιώματα σε όλους. Μετά τη μεγάλη διαδήλωση που ξεκίνησε από την Ομόνοια και κατευθύνθηκε στη Βουλή, όλοι ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τις απεργίες και τις διαδηλώσεις που έρχονται με πρώτο μεγάλο σταθμό τη διαδήλωση στη ΔΕΘ στις 11 Σεπτέμβρη.

Από νωρίς το απόγευμα είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται κόσμος πάνω στην πλατεία και να ετοιμάζεται για τη μεγάλη διαδήλωση. Από τους πρώτους που έφτασαν ήταν οι Βερβέροι μετανάστες με ένα μεγάλο πανό στη γλώσσα τους. «Είμαστε Βερβέροι από τη Βόρεια Αφρική. Έχουμε πρόβλημα στο Μαρόκο. Απαγορεύτηκε η γλώσσα μας. Μια εβδομάδα πριν κηρύχτηκε παράνομο και το κόμμα μας. Είμαστε πρόσφυγες εδώ, ζητάμε χαρτιά, δεν ήρθα για δουλειά, εγώ είχα μπει και φυλακή στο Μαρόκο επειδή παλεύουμε ενάντια σε αυτή την καταπίεση», μας είπε ο Αριστοτέλης.

«Ο καθένας από μας έχει έρθει για κάποιο λόγο εδώ. Από την Αλγερία, από την Τυνησία, από το Μαρόκο. Θέλουμε μια δουλειά, για να μπορέσουμε να έχουμε ένα δωμάτιο να μείνουμε. Και θέλουμε χαρτιά για να μπορούμε να πάμε σε άλλη χώρα αν δεν μπορούμε να βρούμε εδώ δουλειά», συνέχισε ο Σόφιαν. Συνδικάτα Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι σύντομοι χαιρετισμοί από τη μεριά των συνδικάτων και των κοινοτήτων που στήριζαν το συλλαλητήριο.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Ηλίας Παπαχατζής από την ΟΛΜΕ. «Η απόφαση για στήριξη του συλλαλητηρίου πάρθηκε όχι από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ, αλλά από τη συνέλευση των Προέδρων σχεδόν ομόφωνα. Άρα, άκουσαν για αυτή κάποιες χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα. Όλοι αυτοί ήταν ευαισθητοποιημένοι ενάντια στις διακρίσεις, ενάντια στο ρατσισμό, υπέρ των μεταναστών. Είναι η εύκολη λύση για το σύστημα της εκμετάλλευσης, δηλαδή τον καπιταλισμό, να τα βάζει με τους λεγόμενους πιο αδύναμους κρίκους.

Εμείς όμως ξέρουμε ότι για την κρίση δεν φταίνε ούτε οι έλληνες εργαζόμενοι ούτε οι ξένοι εργάτες. Είμαστε ενωμένοι, φταίει το ίδιο το σύστημα και η κρίση του. Αυτοί προσπαθούν να τα φορτώσουν πάνω σε όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό τους. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Δεν θα αποδεχτούμε να φορτωθούν την κρίση οι προλετάριοι, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες που εργάζονται για ένα κομμάτι ψωμί. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ίσα δικαιώματα σε όλους από όπου και αν προέρχονται. Ο αγώνας αυτός είναι διαρκής και μέσα στα σχολεία. Ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή και θρησκεία, συνεχίζουμε!»

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας. «Η Ένωση Μεταναστών Εργατών σας καλοσωρίζει. Χωρίς χρώματα, χωρίς έθνη, να είμαστε όλοι ενωμένοι. Να έχουμε μια Ελλάδα χωρίς ρατσισμό. Τον προηγούμενο μήνα ένας φασίστας σκότωσε τον αδελφό μας τον Μοχάμεντ Τζαβέντ. Έχουμε παράπονα γιατί δεν υπάρχει δίκαιη αντιμετώπιση. Θέλουμε δικαιοσύνη για κάθε άνθρωπο. Θέλουμε νομιμοποίηση, θέλουμε άσυλο και στέγη για τους πρόσφυγες. Θέλουμε να είμαστε ενωμένοι για αυτό φτιάξαμε την Ένωση Μεταναστών Εργατών».

Έπειτα, μίλησε ο Βασίλης Συλαϊδής. «Το ΔΣ της Ιντρακόμ αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει το σημερινό συλλαλητήριο. Ειδικά φέτος όλοι δεχόμαστε αλεπάλληλες επιθέσεις. Θέλουμε δικαιώματα, νομιμοποίηση για όλους τους εργάτες από όπου και αν προέρχονται. Φέτος, νιώθουμε στο πετσί μας τι σημαίνει καπιταλισμός. Εργάτες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι!» Το μικρόφωνο αμέσως μετά πήρε ο Σαλμάι Παστούν από την Αφγανική Κοινότητα. «Σήμερα χαίρομαι πολύ που βλέπω τόσα αδέρφια μας από όλες τις χώρες, τις φυλές, τα χρώματα, από παντού. Να δείξουμε στο κράτος και στους ρατσιστές που κάθε μέρα μας επιτίθενται ότι διεκδικούμε τα δικαιώματά μας. Την Παρασκευή το βράδυ χτύπησαν 10 Αφγανούς στον Άγιο Παντελεήμονα. Η αστυνομία ήρθε και μάζεψε αυτούς που έφαγαν το ξύλο. Πρέπει να σταματήσει αυτό».

«Χαιρετίζω όλους τους μετανάστες που βρίσκονται εδώ εκ μέρους της Ένωσης Μεταναστών Εργατών» είπε ο Μαγιορό από τη Σενεγαλέζικη Κοινότητα. «Συμμετέχουμε σε ένα κίνημα που παλεύει μαζί με τους ντόπιους εργαζόμενους. Βρισκόμαστε εδώ ενώ υπάρχει η κρίση που αφορά όλους όσους ζουν στην Ελλάδα. Θα παλέψουμε όλοι μαζί. Άλλη μια φορά να επαναλάβουμε ότι για την κρίση δεν ευθύνονται οι μετανάστες. Η ενότητα είναι η δύναμη μας».

Συγκινητική ήταν η στιγμή της ομιλίας του Κραντάν Φουντίν Τσόντρι από το Μπαγκλαντές που ζήτησε αλληλεγγύη στις εργατικές κινητοποιήσεις που γίνονται στη χώρα απέναντι στη δικτατορία και την καταστολή. «Είμαστε εργάτες από το Μπαγκλαντές. Στη χώρα μας δεν υπάρχει δημοκρατία, δεν υπάρχουν δικαιώματα, υπάρχει δικτατορία. Θέλουμε να απελευθερωθούν οι 5 ηγέτες των συνδικάτων που έχουν φυλακιστεί. Θέλουμε να σταματήσουμε τις φυλακίσεις και τις δολοφονίες». Ακολούθησε η παρέμβαση του Σαΐντ από το Μαρόκο. «Είμαστε Άραβες μετανάστες και ζούμε στην Αθήνα.

Ζητάμε ένα νόμο να μας κάνει ίσους με τον κόσμο που ζει εδώ. Είμαστε σε αυτή τη διαδήλωση για να παλέψουμε ενάντια στους νόμους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Διεκδικούμε την απελευθέρωση όλων των μεταναστών που βρίσκονται στις φυλακές. Δε φοβόμαστε ούτε το ΛΑΟΣ, ούτε τους ρατσιστικούς νόμους και θα παλέψουμε ενάντια σε αυτούς». Χαιρετισμό έκανε και ο Γιούμπα από τους Βερβέρους. Από τη Σομαλική Κοινότητα μίλησε ο πρόεδρός της, Τζάμα Άλι. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που γίνεται αυτό το συλλαλητήριο. Είμαστε ένα, είμαστε ενωμένοι. Είμαστε όλοι φτιαγμένοι από αίμα και σάρκα».

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή. «Βρεθήκαμε εδώ μετανάστες και ντόπιοι για να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα στην κυβέρνηση, στο Βούγια και το Χρυσοχοίδη. Δεν θα περάσουν οι ρατσιστικές επιθέσεις που γίνονται με πρόσχημα το ιστορικό κέντρο και έχουν εξαπολυθεί τον τελευταίο μήνα. Τις ίδιες μέρες που ψήφιζαν το Μνημόνιο, που κόβανε μισθούς και συντάξεις, ήρθαν να μας πούνε ότι για τα κακά σε αυτόν τον τόπο ευθύνονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.

Είναι μεγάλο ψέμα και πρόκληση από την κυβέρνηση παρέα με το ΛΑΟΣ και το Σαμαρά. Αυτά τα ψέματα δεν θα περάσουν. Είμαστε μαζί στις πανεργατικές απεργίες, είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που παλεύουν για δημόσια και δωρεάν υγεία για ντόπιους και μετανάστες. Πού βρίσκουν τα εκατομμύρια που δίνουν για τη Φρόντεξ; Πού βρίσκει τα λεφτά ο Χρυσοχοΐδης για περισσότερους αστυνομικούς στην Ομάδα ΔΙΑΣ; Χρειαζόμαστε αυτά τα λεφτά για νοσηλευτές, για νοσοκομεία. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα».

Διαδήλωση

Στη συνέχεια ξεκίνησε η διαδήλωση προς τη Βουλή. Παλμός, συνθήματα, χαρούμενα πρόσωπα χωρίς κανένα φόβο. Πρώτο στη διαδήλωση ήταν ένα μεγάλο πανό που έγραφε «Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι», ακολουθούσαν τα πανό των συνδικάτων που στήριζαν την κινητοποίηση, της ΑΔΕΔΥ και της ΔΟΕ-ΟΛΜΕ. Ακουθούσαν τα μπλοκ των κοινοτήτων: Η Πακιστανική Κοινότητα που ζητούσε «Δικαιοσύνη για τον Τζαβέντ Μοχάμεντ». Η Αφγανική Κοινότητα με σημαντική παρουσία γυναικών με τα παιδιά τους που απαιτούσε να μπει «Stop στις φασιστικές επιθέσεις». Οι μετανάστες από το Μπαγκλαντές που είχαν από τα μεγαλύτερα μπλοκ της διαδήλωσης έγραφαν στο πανό τους: «Να σταματήσουμε την κυβέρνηση του Μπαγκλαντές, να σταματήσουν οι δολοφονίες εργατών, αντισταθείτε στη δικτατορία».

Ανάμεσά τους υπήρχαν μπλοκ και πανό της Ένωσης Μεταναστών Εργατών και της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή. Από την τοπική επιτροπή της ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας που απαιτούσε να φύγει η Φρόντεξ από τον Πειραιά μας μίλησε η Κατερίνα. «Προσωπικά είχα βοηθήσει στην αφισοκόλληση για το συλλαλητήριο, για να ενημερωθεί όλος ο κόσμος και οι μετανάστες για να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή.

Έγιναν και αρκετές εξορμήσεις. Έχει αρκετή συμμετοχή, θέλουμε να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη. Να είναι η αρχή αυτό το συλλαλητήριο». Επίσης, πανό είχαν το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Παρουσία είχαν και οι μαθητές Αντικαπιταλίστα με το πανό «Μαθητές ενάντια στο Ρατσισμό, Έξω οι φασίστες από τα σχολεία». Σε όλη τη διάρκεια της πορείας την ατμόσφαιρα δονούσε το σύνθημα «Liberte» και τα αιτήματα για νομιμοποίηση, να σταματήσουν οι φασιστικές επιθέσεις, να μην πληρώσουμε την κρίση των καπιταλιστών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αντιρατσιστική εξόρμηση και πικετοφορία οργάνωσε το ΣΕΚ και η ΚΕΕΡΦΑ στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Τρίτη στην Καμάρα σε συντονισμό με το μεγάλο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό συλλαλητήριο που γινόταν την ίδια ώρα στην Ομόνοια. Ήταν μια πρώτη απάντηση στην κλιμάκωση της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης και στην αύξηση των φασιστικών επιθέσεων οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και στη Θεσσαλονίκη.

Για περίπου 2 ώρες μοιράζαμε στον κόσμο την προκήρυξη της Κίνησης για να ενημερωθεί, ενώ ταυτόχρονα μαζεύαμε και υπογραφές για την στάση πληρωμών του χρέους και για συμπαράσταση στους απεργούς νοσοκομειακούς γιατρούς, κάνοντας τη σύνδεση ότι η ενότητα ντόπιων και μεταναστών εργατών δυναμώνει τους απεργιακούς αγώνες και τη μάχη ενάντια στα μέτρα. Άλλωστε η νομιμοποίση όλων των μεταναστών είναι κομμάτι του αντικαπιταλιστικού προγράμματος και επίσης οι φασίστες του ΛΑΟΣ που πρωταγωνιστούν στη ρατσιστική υστερία ήταν από τους καλύτερους συμμάχους του Παπανδρέου στην προσπάθεια να περάσει το Μνημόνιο.

Είναι θετικό ότι και η πλειοψηφία του κόσμου αντιλαμβανόταν τη συνδεση των αγώνων και δεν έβλεπε ξεκομμένα το αντιρατσιστικό από την πάλη ενάντια στην Τρόικα. Αρκετοί μάλιστα άφησαν το τηλέφωνό τους ώστε να δώσουμε συνέχεια στη μάχη ενάντια στο ρατσισμό αλλά και συνολικότερα.

Νίκος Τουρνάς

ΞΑΝΘΗ

Η ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης κάλεσε αντιρατσιστική συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας την Τρίτη το απόγευμα 20 Ιούλη. Η συγκρότηση της κίνησης στην πόλη μας είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, και αυτό το έλεγαν πολλοί σύντροφοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, λόγω των γεγονότων που συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα. Πριν μερικές βδομάδες η τοπική οργάνωση του ΛΑΟΣ επιχείρησε να οργανώσει προκλητική εκδήλωση με ομιλητή τον Πλεύρη στο Εργατικό Κέντρο - που ματαιώθηκε τελικά, ύστερα από αντιρατσιστική - αντιφασιστική κινητοποίηση. Και λίγο νωρίτερα, στον Εβρο ξεβράστηκαν για μια ακόμα φορά τα πτώματα 16 μεταναστών.

Την Τρίτη το απόγευμα τα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ συγκεντρώθηκαν και στόλισαν ανάλογα το χώρο της πλατείας Ελευθερίας με πανό, πικέτες, και αφίσες. Στη συνέχεια άρχισαν να μοιράζουν την προκήρυξη που είχαμε γράψει. Ο κόσμος στεκόταν στο τραπεζάκι συζητούσε μαζί μας για την κίνηση και έπαιρνε με προθυμία την προκήρυξη και τα αυτοκόλλητά μας. Αργότερα άνοιξε η κουβέντα με μαθητές που κάθονταν δίπλα. Τους δώσαμε τα υλικά μας και τους άρεσε η ιδέα στο να συμμετέχουν από δω και πέρα σε ότι οργανώνει η κίνηση. Γενικά ο κόσμος ήθελε να μάθει για την κίνηση και να οργανώσουμε νέες δράσεις ενάντια στο ρατσισμό και την φασιστική απειλή.

ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης