ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Ο αγώνας συνεχίζεται

Η «τρόικα» πιέζει για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας. Η κυβέρνηση θα πρέπει από τη μια να καταφέρει να υλοποιήσει στην πράξη τα μέτρα που ψήφισε στη Βουλή, την ίδια στιγμή που από τον Σεπτέμβρη θα επιδιώξει να προωθήσει συγχωνεύσεις, κλεισίματα νοσοκομείων και έλεγχο των οικονομικών τους κατευθείαν από το υπουργείο Οικονομικών. «Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε τις επιθέσεις κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιάννης Κούτρας, ειδικευόμενος γιατρός και μέλος του ΔΣ Συλλόγου εργαζομένων Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. «Παρά το κατακαλόκαιρο, τις άδειες, το προσωπικό ασφαλείας, η δυναμική της απεργίας φάνηκε μέρα τη μέρα. Από τη Δευτέρα στην Τετάρτη, καταφέραμε με ενημερώσεις, περιοδείες συζήτηση να αυξήσουμε κατακόρυφα τη συμμετοχή στην απεργία. Ετσι πρέπει να συνεχίσουμε επιστρέφοντας από τις άδειες». Προκήρυξη για τις εξελίξεις έχει κυκλοφορήσει το Νυστέρι Πρωτοβουλία Γένοβα στα νοσοκομεία. Όπως αναφέρει:

«Η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση του εκτρώματος για την «αναβάθμιση» του ΕΣΥ ενάντια στην θέληση της τεράστιας πλειοψηφίας των υγειονομικών. Η πενθήμερη απεργία κατέγραψε την συνολική αντίθεση του κλάδου στα σχέδια της Ξενογιαννακοπούλου, ήταν η καλύτερη απάντηση στα κουτοπόνηρα σχέδιά της να περάσει ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο στο θερινό τμήμα της βουλής πιστεύοντας ότι έτσι θα απόφευγε τις αντιδράσεις.

Σκυτάλη

Είναι γελασμένη αν νομίζει ότι επειδή το ψήφισε, ξεμπέρδεψε με τον αγώνα και την αντίσταση του κινήματος των νοσοκομειακών γιατρών. Το νομοσχέδιο αυτό θα μείνει στα χαρτιά. Όλοι οι υγειονομικοί που συμμετείχαμε στον αγώνα ενάντια στις επιθέσεις κυβέρνησης ΕΕ ΔΝΤ, από τις μεγάλες πανεργατικές και τις επισχέσεις, μέχρι την πενθήμερη απεργία της ΟΕΝΓΕ, στείλαμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η σκυτάλη για την επόμενη πενθήμερη απεργία είναι μπροστά μας για να υπερασπίσουμε την δημόσια δωρεάν υγεία και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Τα συμπεράσματα από αυτή την σύγκρουση είναι εξίσου σημαντικά. Είναι σίγουρο ότι η απόφαση του γενικού συμβουλίου για τις πενθήμερες ενώ ήταν σωστή, άργησε να υλοποιηθεί περιμένοντας τις κινήσεις του υπουργείου και έμεινε σε μεγάλο βαθμό ανοργάνωτη, αφήνοντας την μάχη της επιτυχίας της απεργίας ανά νοσοκομείο στο αυθόρμητο.

Το ΝΥΣΤΕΡΙ υπερασπίστηκε όλο αυτό τον καιρό και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με επιμονή μια βασική επιλογή με δύο σημαντικά σκέλη, την απεργία διαρκείας και την οργάνωσή της από τα κάτω σε κάθε νοσοκομείο... Το κίνημα των νοσοκομειακών γιατρών βγαίνει πιο ώριμο και πιο δυνατό μετά την πενθήμερη απεργία. Να προχωρήσουμε σε νέο γύρο γενικών συνελεύσεων ανά νοσοκομείο για να αποφασίσουμε συλλογικά το πώς ξαναπιάνουμε το νήμα της απεργίας και πως την οργανώνουμε καλύτερα αυτή την φορά.

Το γενικό συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ χρειάζεται να μαζευτεί να συζητήσει, να βγάλει συλλογικά τα συμπεράσματα του και να αποφασίσει τα επόμενα απεργιακά βήματα. Μπροστά στην κινητοποίηση της ΔΕΘ να οργανώσουμε την μαζική συμμετοχή των υγειονομικών.

Ταυτόχρονα να οργανώσουμε σε κάθε νοσοκομείο ανοιχτές συζητήσεις για την στάση πληρωμής του χρέους, να ξεκαθαρίσουμε όλοι οι υγειονομικοί μαζί την απάντηση του κινήματος, στον εκβιασμό που μας βάζει η κυβέρνηση, χρεοκοπία ή διάλυση μισθών, συντάξεων και κατακτήσεων δεκαετιών. Καλούμε κάθε αγωνιστή και την υπόλοιπη αριστερά του υγειονομικού κινήματος να οργανώσουμε μαζί όλα αυτά τα βήματα. Ο αγώνας ενάντια στο νόμο-Ξενογιαννακοπούλου, το μνημόνιο κυβέρνησης ΕΕ ΔΝΤ συνεχίζεται. Ενωμένοι να οργανώσουμε την απάντησή μας για να νικήσουμε».