ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Κάτω τα χέρια από τους ελεύθερους χώρους

Ο ίδιος ο Καζάκος - ο οποίος στα ρεπορτάζ το ´παιζε αθώα περιστερά- ήταν εμπνευστής του σχεδίου εμπορικής εκμετάλλευσης του κτήματος, ώστε να γίνει εμπορικό κέντρο. Άλλωστε εντός της εβδομάδας είχε πραγματοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα δημοτικά πραξικοπήματα της δημαρχιακής του καριέρας.

Στα τέλη του Ιούλη, εν μέσω καλοκαιριού, σε ένα από τα τελευταία Δημοτικά Συμβούλια της θητείας του και με την διαδικασία του κατ´ επείγοντος ο Καζάκος προσπάθησε να κλείσει όλα τα θέματα που είχε αφήσει ανολοκλήρωτα όλα αυτά τα χρόνια. Μέσα σε αυτά ,εκτός από διαγραφές προστίμων κάθε είδους, προσπάθησε με απευθείας αναθέσεις στους εργολάβους να πραγματοποιήσει ό,τι δεν τον άφησαν οι κάτοικοι να κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα. Να φτιάξει γκαράζ σε όλες τις πλατείες του Ζωγράφου. Ο Καζάκος όλον αυτό τον καιρό έχει βρει μπροστά του ένα σημαντικό κίνημα αντίστασης σε κάθε προσπάθεια να ξεπουλήσει, να χτίσει και να εξαφανίσει από το χάρτη τους τελευταίους ελεύθερους χώρους μιας από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας.

Από την Βίλα Ζωγράφου μέχρι τις πλατείες ή τα ελεύθερα δημοτικά οικόπεδα, και από το Δάσος των Ιλισίων μέχρι το Γουδί και παντού, ο Καζάκος και οι περί αυτόν σκέφτονται μόνο τα κέρδη τους. Εμπορικά Κέντρα, καφετέριες, πάρκινγκ, το μόνο που τους απασχολεί είναι η εμπορική εκμετάλλευση και της τελευταίας πιθαμής γης και ελεύθερου χώρου. Απέναντι στην καταστροφική μανία του Καζάκου και των εργολάβων οι κάτοικοι δημιούργησαν ένα δίκτυο επιτροπών για κάθε μάχη, για κάθε πλατεία, για κάθε γειτονιά, εκφράζοντας δυναμικά την αντίστασή τους, με έντυπα και αφίσες, με εκδηλώσεις, με ανακοινώσεις, παρουσίες σε δημοτικά συμβούλια, ακόμα και με αποκλεισμούς του δημαρχείου και ακυρώσεις διαγωνισμών.

Άμεσα και αυτή την φορά διάφορες επιτροπές κατοίκων κάλεσαν σε συγκέντρωση (Τρίτη 20/7) που κατάφερε να ματαιώσει το δημοτικό συμβούλιο. Ωστόσο ο Καζάκος με παράνομους χειρισμούς κάλεσε την επόμενη μέρα έκτακτο συμβούλιο ενημερώνοντας τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης την τελευταία στιγμή ώστε να μην προλάβουν να καλέσουν τις επιτροπές κατοίκων. Εξαγριωμένοι κάτοικοι εισέβαλαν στο δημοτικό συμβούλιο προσπαθώντας να το σταματήσουν, όμως ο Καζάκος με διαδικασίες express είχε ήδη περάσει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τώρα όλες οι επιτροπές βρίσκονται σε συνεννόηση για να προσβάλουν την απόφαση του Δ.Σ. ως παράνομη. «Να δράσουμε τώρα, πριν είναι πολύ αργά», είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης που έβγαλε το Διασυντονιστικό των επιτροπών, των συλλόγων και των φορέων της περιοχής.