Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Χειροτερεύει η ρατσιστική πολιτική της ΕΕ-φρούριο

Φωτό: AP Photo / Santi Palacios

Οι φράχτες, οι επαναπροωθήσεις και η αθλιότητα των στρατοπέδων προσφύγων έχουν καταφέρει, με τίμημα χιλιάδες πνιγμούς στη Μεσόγειο και το Ανατολικό Αιγαίο, να μειώσουν τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα και τις άλλες μεσογειακές χώρες. Ούτε αυτό όμως φαίνεται να είναι αρκετό για τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ο οποίος στοχεύει σε μια περαιτέρω σκλήρυνση της ρατσιστικής πολιτικής τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της ΕΕ.

Στις αρχές Μάη, στην Υπουργική Σύνοδο της Λισαβόνας ο υπουργός διατύπωσε μια “Πρόταση ενεργοποίησης της Frontex και εκτός των χωρικών υδάτων της Ευρώπης, προκειμένου να προλαμβάνεται η διακίνηση μεταναστών”. Πίσω από τον εύγλωττο αυτό τίτλο, στην πραγματικότητα ο Μηταράκης ζητά να μπορούν τα σκάφη της FRONTEX, που κατηγορούνται από πλήθος οργανώσεων για βίαιες επαναπροωθήσεις που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, να προχωρούν σε επαναπροωθήσεις έξω από τα ίδια τα χωρικά ύδατα των χωρών της ΕΕ. Να διώχνουν δηλαδή οικογένειες με παιδιά που βρίσκονται μεσοπέλαγα μέσα σε βαρκάκια που συχνά βουλιάζουν από το βάρος, πριν καν αυτές φτάσουν στα σύνορα, σπρώχνοντας τους στον πνιγμό στα διεθνή χωρικά ύδατα, εκεί που δεν θα τους βλέπει κανείς.

Αυστηροποίηση

Ο υπουργός όμως δεν μένει εκεί. Για όσους ταλαιπωρημένους καταφέρνουν να φτάσουν μέχρι τα σύνορα επιφυλάσσει ένα νέο νομοσχέδιο που προβλέπει “αυστηροποίηση των διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών”. Έως τώρα, σε περίπτωση σύλληψης στα σύνορα, η διαδικασία που ακολουθείται τυπικά είναι αυτή της επιστροφής. Αυτή απαιτεί την συναίνεση της χώρας προέλευσης ή διέλευσης και ως εκ τούτου είναι πιο αβέβαιη και χρονοβόρα. Εάν το σχέδιό του γίνει νόμος, θα ακολουθείται πλέον “για όσους δεν δικαιούνται διεθνή προστασία” η διαδικασία της απέλασης, όπου δεν απαιτείται αυτή η συναίνεση.

Όσους δεν πνίγει η FRONTEX, θα τους διώχνει η Υπηρεσία Ασύλου δηλαδή. Το Υπουργείο βέβαια διαβεβαιώνει πως αυτά τα μέτρα θα εφαρμόζονται “τηρουμένων παράλληλα των εγγυήσεων στο πλαίσιο του κεκτημένου της ΕΕ στον τομέα του Ασύλου” αλλά οι εκατοντάδες καταγγελίες μεταναστών, ακτιβιστών και ΜΚΟ, οι θάνατοι 750 ανθρώπων στη Μεσόγειο και άλλων τριών μέσα στα στρατόπεδα από την αρχή της χρονιάς δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που είναι συνένοχη στο διαρκές αυτό έγκλημα.

Την ίδια στιγμή, στο ίδιο νομοσχέδιο, για τους πλούσιους επενδυτές η κυβέρνηση προωθεί διευκολύνσεις. Προβλέπει τη δυνατότητα “εναλλακτικής αξιοποίησης του επενδυτικού κεφαλαίου, βάσει του οποίου έχει χορηγηθεί η άδεια παραμονής, σε άλλη επένδυση”. Θα μπορούν δηλαδή να παίρνουν άδεια παραμονής γιατί “θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας” και τελικά να αγοράζουν βίλες στη Μύκονο. Διευκολύνσεις με παροχή προσωρινής άδειας παραμονής έως και για ένα χρόνο προβλέπει και για τα στελέχη εταιρειών, τους  λεγόμενους “ψηφιακούς νομάδες” που θα θελήσουν να δουλέψουν από ένα μπαλκόνι με θέα το νεκροταφείο προσφύγων του Αιγαίου.