Εργατικό κίνημα
Πανεργατική απεργία 10 Ιούνη: Μαζικός ξεσηκωμός σε όλους τους χώρους

26/5, Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα ενάντια στο ν/σ Χατζηδάκη. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Ξεσηκωμός και οργάνωση για δράση! Αυτό είναι το κλίμα που επικρατεί στην εργατική τάξη που ετοιμάζεται για τη μεγάλη πανεργατική μάχη στις 10 Ιούνη ενάντια στο νομοσχέδιο του Χατζηδάκη. 

Νοσοκομεία, δήμοι, σχολεία, υπουργεία, συγκοινωνίες και καράβια, καλλιτέχνες, εργάτες στον επισιτισμό και τουρισμό, διανομείς, εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μόνιμοι και συμβασιούχοι, φοιτητές και μαθητές, όλες και όλοι μαζί, απεργούν και διεκδικούν να τσακίσουν και το νομοσχέδιο και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όλα αυτά τα εργατικά κομμάτια δεν σταμάτησαν να δίνουν μάχες μέσα στην πανδημία, δυνάμωσαν τα σωματεία τους και διεκδικούν προσλήψεις, συλλογικές συμβάσεις, μονιμοποίηση. Σε αυτές τις μάχες θέλουν να βάλουν φρένο με το ν/σ που ποινικοποιεί τον συνδικαλισμό και ενισχύει τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς.

Αυτή η δυναμική του εργατικού κινήματος ανάγκασε την ΑΔΕΔΥ, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα να καλέσουν κόντρα στις διαλυτικές προσπάθειες της κυβέρνησης και της ΓΣΕΕ την απεργία της Πρωτομαγιάς, η επιτυχία της οποίας έπαιξε ρόλο για να κινηθούν πάλι για τη συνέχεια και να καλέσουν την πανεργατική απεργία στις 3 Ιούνη.

Η απόφαση της ΓΣΕΕ για κήρυξη απεργίας στις 10 Ιούνη ήταν μια ευκαιρία για κλιμάκωση με δυο πανεργατικές και στις 3 και στις 10 Ιούνη.  Όπως τονίζει ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό Νοσοκομείων στην ανακοίνωσή τους: «πρότειναν την πραγματοποίηση πανεργατικής απεργίας και στις 3 και στις 10 Ιούνη. Γιατί έτσι,  με σκληρούς, ανυποχώρητους, απεργιακούς αγώνες μπορούμε να αναγκάσουμε τον Χατζηδάκη και όλη την κυβέρνηση να τους εμποδίσουμε να το φέρουν ακόμα και στη Βουλή. 

Γιατί η οργή των εργαζόμενων απέναντι στο αντεργατικό έκτρωμα του Χατζηδάκη έχει τη δύναμη να οργανωθεί  και σε μία και σε δύο και σε όσες απεργιακές κινητοποιήσεις χρειαστεί για να στείλει το νομοσχέδιο και την ίδια την κυβέρνηση στα σκουπίδια».

Παρ’ όλα αυτά, οι ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ προτίμησαν να αναβάλουν την απεργία της 3 Ιούνη και να την μεταφέρουν στις 10. Η πιο αποτελεσματική απάντηση απέναντι στις μανούβρες της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας είναι να αξιοποιήσουμε τη βδομάδα που έρχεται για την καλύτερη οργάνωση όλων των εργατικών χώρων για να βγει μια πανεργατική απεργία σεισμός. Μια τέτοια εξέλιξη θα κάνει δυνατή την απεργιακή συνέχεια και κλιμάκωση, ώστε ακόμα κι αν το ψηφίσουν να μην αφήσουμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να το εφαρμόσει.


Με εκατοντάδες δράσεις, συσκέψεις, αφισοκολλήσεις, εξορμήσεις, σε εργατικούς χώρους, πλατείες και γειτονιές, οι πυρήνες του ΣΕΚ με την Εργατική Αλληλεγγύη και τα υλικά του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης οργάνωσαν για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας, με την υποδοχή του κόσμου να είναι ενθουσιώδης.

«Η εξόρμηση που οργανώσαμε στο Σισμανόγλειο, εν όψει της απεργίας, συνάντησε την οργή των εργαζομένων ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη και την κυβέρνηση της ΝΔ», μας είπε ο Ορέστης Ηλίας από τον πυρήνα του ΣΕΚ Χαλανδρίου. «Από τις καθαρίστριες μέχρι τους νοσηλευτές και τους γιατρούς, η συζήτηση για την απεργιακή κλιμάκωση φούντωνε με τους περισσότερους να αγοράζουν την Εργατική Αλληλεγγύη και να προμηθεύονται προκηρύξεις και αφίσες για να διακινήσουν. Αρκετοί ζητούσαν να συνδεθούν περισσότερο με τις δράσεις του ΣΕΚ στη γειτονιά τους!»

«Στις εξορμήσεις στα νοσοκομεία Αττικό και Δρομοκαΐτειο, αλλά και στον πεζόδρομο στο Μουσείο ΕΑΜ στο Περιστέρι, η αίσθηση που είχε κάποιος μέσα από την συζήτηση που άνοιγε ήταν ότι η απεργία θα καθορίσει το αν θα κατατεθεί όντως το αντεργατικό νομοσχέδιο του Χατζηδάκη», σημειώνει ο Σπύρος Γεωργακόπουλος από τον πυρήνα του ΣΕΚ στο Περιστέρι. «Όλοι έβαζαν το ζήτημα μιας μαζικής απεργίας και θεωρούσαν θετικό ότι υπάρχει απεργία πριν ακόμη κατατεθεί. Για πολλούς η απεργία είναι η συνέχεια της 6ης Μάη, όπως και η νίκη της επαναπρόσληψης του Καταραχιά και έμπαινε το ζήτημα τα σωματεία να παίξουν βασικό ρόλο στη σύγκρουση αυτή. Επίσης, προχωρήσαμε σε αφισοκόλληση γύρω από εργατικούς χώρους (ΟΑΕΔ, Περιφέρεια τμήμα Δυτικού τομέα Αθηνών, ΙΚΑ, πολεοδομία) του Περιστερίου, αλλά και σε μια μεγάλη αφισοκόλληση στο κέντρο του Περιστερίου».

«Τη Δευτέρα 31/5, συνεργείο της Εργατικής Αλληλεγγύης έφτασε στη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων για την οργάνωση της πανεργατικής απεργίας», μας είπε ο Γιάννης Σουμπάσης, από τον πυρήνα του ΣΕΚ στα Πετράλωνα. «Τα πιο ενεργά σωματεία του δήμου προετοιμάζονται για την απεργιακή τους παρουσία με συνέλευση και ξεχωριστό πανό, δίπλα στην ΠΟΕ-ΟΤΑ. Μάχη ενάντια στον ν. του Χατζηδάκη σημαίνει και παρέμβαση στις γειτονιές. Στα Πετράλωνα βγήκαμε την Παρασκευή 28/5 το απόγευμα στον σταθμό του ΗΣΑΠ και μοιράσαμε την προκήρυξη και την Εργατική Αλληλεγγύη που καλούσε στην απεργία. Η εξόρμηση ήταν πολύ πετυχημένη. Ο κόσμος γνωρίζει καλά τι φέρνει το νομοσχέδιο και η πρόταση για απεργία μπορεί να ξεσηκώσει τις γειτονιές και να βοηθήσει στο ξεκαθάρισμα για το που βρίσκεται η δύναμη μας! Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και αυτή τη βδομάδα, με ντουντούκες, αφίσες και εξορμήσεις για να γίνει κέντρο η απεργία στον κόσμο της γειτονιάς και της πλατείας».

«Με τα μέλη του πυρήνα ΣΕΚ Εξαρχείων, το προηγούμενο Σάββατο, κάναμε εξόρμηση και αφισοκόλληση στη λαϊκή για να καλέσουμε τον κόσμο της γειτονιάς να απεργήσει και να διαδηλώσει, ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο», μας είπε η Μαρία Ρίζου. «Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, εργαζόμενοι/ες, κόσμος της γειτονιάς και νεολαία στήριξαν το κείμενο υπογραφών μας, με σκοπό να οργανώσουμε μαζί την απεργία στους εργατικούς χώρους και στη γειτονιά, καθώς και τις υπόλοιπες μάχες».

Μήνυμα

«Το Σάββατο στην εξόρμησή μας στο μνημείο του Λαμπράκη, ο κόσμος που περνούσε, ακούγοντας τα συνθήματά μας, "Κάτω τα  χέρια από το οχτάωρο και τα συνδικάτα μας", "Εμπρός για την πανεργατική απεργία", σταματούσε, έπαιρνε την προκήρυξη, ρωτούσε πότε και πού θα είναι η απεργιακή συγκέντρωση», μας είπε η Μαρία Τσίρμπα από το ΣΕΚ στη Θεσσαλονίκη. Δώσαμε 8 εφημερίδες και ανοίξαμε αρκετές φορές τη συζήτηση με τον κόσμο. Άνοιγε η συζήτηση για το πόσο σκληρό είναι το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη, που "απελευθερώνει" το ωράριο και "σκλαβώνει" εμάς τους εργαζόμενους. Θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτή η εξόρμηση στο μνημείο Λαμπράκη ήταν πολύ εμπνευστική για εμάς. Σε αυτήν ήρθε μετά από καιρό μέλος του πυρήνα μας, που πήρε την ντουντούκα κι ήταν ιδιαίτερα ξεσηκωτικός. Στην πύλη του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ που πήγαμε την Πέμπτη πρωί, το προσωπικό που έμπαινε έπαιρνε την προκήρυξή μας για την απεργία και αισθανόταν ότι "κάτι γίνεται", ότι δεν θα αφήσουμε να περάσει το νομοσχέδιο που θα μας γυρίσει στον εργασιακό Μεσαίωνα».

«Μεγάλη απήχηση είχε το απεργιακό μήνυμα στους δικαστικούς υπαλλήλους στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, στην εξόρμηση με την Εργατική Αλληλεγγύη της περασμένης Δευτέρας», επισημαίνει ο Ευκλείδης Μακρόγλου. «Αρκετοί υπάλληλοι γνώριζαν για την απεργία και οργάνωναν τη συμμετοχή τους σε αυτήν αλλά και στην απεργιακή συγκέντρωση. Η οργή ήταν εμφανής τόσο για την επίθεση του Χατζηδάκη όσο και για την κυβέρνηση συνολικά. Άλλωστε στα δικαστήρια εργάζονται και πρώην υπάλληλοι της Ολυμπιακής που έχουν βιώσει από πρώτο χέρι τις επιθέσεις της ΝΔ και του Χατζηδάκη συγκεκριμένα και κρατάνε “ανοιχτούς λογαριασμούς”. Ως προς την ίδια την απεργιακή κλιμάκωση που χρειάζεται, οι περισσότεροι/ες αναγνώριζαν ότι είναι μια κρίσιμη μάχη και η κυβέρνηση θα μετρήσει τις αντιστάσεις. Είναι δηλαδή κρίσιμη η συμμετοχή στις μάχες για να μην τολμήσει η κυβέρνηση να συνεχίσει τις επιθέσεις της, αλλά για να ξεμπερδεύουμε μαζί της το συντομότερο!».


Είναι υποχρέωσή μας να αντιταχθούμε σε αυτό το νομοσχέδιο που κάνει λάστιχο τους χρόνους εργασίας που ταυτόχρονα αυξάνονται, αντί ως προηγμένη χώρα να αυξάνουμε τον χρόνο για ξεκούραση και ψυχαγωγία. Επίσης, καταργεί την απεργία στην πράξη, διαλύει τα συνδικάτα και διώκει ποινικά τον συνδικαλισμό. 

Σύμφωνα με το ν/σ, ορίζεται ως προσωπικό ασφαλείας το ελάχιστο προσωπικό για να μην σταματάει ποτέ η λειτουργία. Αυτό είναι αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό. Ακόμα και την περιφρούρηση σε μια απεργία την κάνουν αιτία να βγει καταχρηστική με τη δικαιολογία της ψυχολογικής βίας. Θα πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι αυτά δεν θα επιτρέψουμε να περάσουν. Απεργούμε και συμμετέχουμε μαζικά στις 10 Ιούνη στην πανεργατική απεργία.

Την προηγούμενη βδομάδα κάναμε στάση εργασίας παλεύοντας για συλλογική σύμβαση εργασίας, προσλήψεις προσωπικού και για ανταλλακτικά γιατί τα τρένα τα έχουν αφήσει στο έλεος. Αντί η διοίκηση να δώσει λύσεις στα προβλήματα μας πήγαν στα δικαστήρια, λες κι είμαστε κακοποιοί, για να βγάλουν παράνομη τη στάση εργασίας. Η διοίκηση πάει να εφαρμόσει το νέο ν/σ πριν την ώρα του, απειλώντας μας με πρόστιμα και ποινές.  Εμείς δεν κάναμε πίσω, απεργήσαμε με την κάλυψη του ΕΚΑ και με τη συμμετοχή των συναδέλφων που στήριξαν την απεργία.

Σπύρος Ρεβύθης, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ)

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και κήρυξε άλλη μία 24ωρη στις 2 Ιούνη ενάντια στο νομοσχέδιο του Χατζηδάκη. 

Είχε προηγηθεί μαζική γενική συνέλευση με όλους να συμφωνούν ότι πρέπει να παλέψουμε ενάντια στο ν/σ και εξόρμηση από τη δική μας μεριά με τα υλικά του Συντονισμού για να συζητήσουμε με τους συναδέλφους και να οργανώσουμε το κατέβασμα στην απεργία. 

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) αυτό το διάστημα είναι σε μεγάλη υποβάθμιση. Πάρα πολλά εργασιακά δικαιώματα έχουν υπονομευτεί, υπάρχει υποστελέχωση, ενώ περισσότερο μας παρακινούν να ελέγξουμε μάσκες και αποστάσεις στα τραπέζια παρά τα ουσιώδη. Λόγω πανδημίας έχει ανασταλεί η υποχρέωση των εργοδοτών να υποβάλουν τα ωράρια στο ΕΡΓΑΝΗ. Και η εικόνα είναι ότι υπάρχει παραβατικότητα στα ωράρια και στις συμβάσεις, ειδικά στα επισιτιστικά μαγαζιά. Όσο για τους μετανάστες εργαζόμενους, ακόμα και όσοι έχουν χαρτιά, είναι το πιο χτυπημένο κομμάτι στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους.

Το ΣΕΠΕ ήταν παλιότερα μια ειδική γραμματεία του Υπουργείου Εργασίας με μια σχετική ανεξαρτησία, αλλά τον Ιούλιο του 2019 ο Βρούτσης το υποβάθμισε σε μια διεύθυνση του υπουργείου, όπως όλες οι άλλες. Τώρα με το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη κάνει το εντελώς αντίθετο, κάνοντάς μας μια Ανεξάρτητη Αρχή, όχι για να έχουμε αυτονομία, αλλά για να μην υπάρχει καμία πολιτική ευθύνη για ό,τι κάνει ή δεν κάνει το ΣΕΠΕ. Αποδομεί τον κοινωνικό του χαρακτήρα δίνοντας υπερεξουσίες στον «ανεξάρτητο» Μάνατζερ-Διοικητή. Επίσης, με το νέο νομοσχέδιο, συνδικαλιστικά κυρίως ζητήματα, όπως κλαδικές συμβάσεις που δεν εφαρμόζονται από τους εργοδότες, δεν θα περνούν από εμάς, αλλά από τον ΟΜΕΔ. 

Μάνθος Ασλανίδης, εργαζόμενος ΣΕΠΕ

Οι εργαζόμενοι στην Ιδιωτική Υγεία συμμετέχουμε στην πανεργατική απεργία μετά από απόφαση της σύσκεψης του συνδικάτου μας στις 28/5. Η σύσκεψη έγινε με αφορμή το αντεργατικό νομοσχέδιο του Χατζηδάκη και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μελών  του σωματείου. 

Συζητήθηκε ότι με την εφαρμογή του 10ωρου εργασίας χωρίς αμοιβή για τις 2 ώρες, αλλά με την συσσώρευση ωρών ρεπό, στην ιδιωτική Υγεία που ήδη οι εργαζόμενοι αθροίζουν ρεπό, λόγω των συχνών παραιτήσεων, κατανοούμε ότι το μόνο που προσφέρει το νέο νομοσχέδιο είναι η φθηνότερη και εντατικότερη εργασία. Από την άλλη καταργεί πλήρως τις συλλογικές συμβάσεις και επιτρέπει ελαστικότερες σχέσεις εργασίας, π.χ. μερική απασχόληση εργαζομένων με διακεκομμένο ωράριο. Όσον αφορά στις απολύσεις τονίστηκε η αφαίρεση της δυνατότητας επαναπρόσληψης μετά από μια άκυρη απόλυση και η παρακώληση στην οργάνωση μιας απεργίας.

Εμείς ως ΑΣΚΥ, παράταξη της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, κάναμε παρέβαση τόσο με εξόρμηση στα μέλη του σωματείου όσο και με την τοποθέτησή μας στη συζήτηση.

Πηνελόπη Κουτσουδάκη, εργαζόμενη στην Ιδιωτική Υγεία

Θα απεργήσουμε πανεργατικά για να μην περάσει το νομοσχέδιο έκτρωμα του Χατζηδάκη που ανατρέπει τα πάντα στον κόσμο της εργασίας. 

Αφορά όλη την κοινωνία γιατί τα συρματοπλέγματα απέναντι στα εργατικά δικαιώματα απλώνονται για κάθε εργαζόμενο, πολίτη και νεολαίο. Θέλουν η καθημερινότητα, η ζωή, η ανάσα του κάθε εργαζόμενου να ανήκει στην ευθύνη της εργοδοσίας με την αύξηση των υπερωριών και με την ατομική διαπραγμάτευση για το μισθό και τους όρους εργασίας. Είναι ένα εφιαλτικό σενάριο που μας γυρίζει στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. 

Αυτό το νομοσχέδιο αντανακλά και στον δημόσιο τομέα. Ήδη το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει την αύξηση του ωραρίου, τη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού και όλα αυτά αφού θεσμοθέτησε την αύξηση των μαθητών σε κάθε τάξη. Τα σχολεία λειτουργούν μόνο με την παιδαγωγική έγνοια και η μόνη προστασία είναι η αγωνία των δασκάλων και των γονιών για τα παιδιά. Εκτός από τα ανοιχτά παράθυρα, κανένα άλλο ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί από την κυβέρνηση.

Γιάννης Αναγνωσταράς, δάσκαλος, μέλος ΔΣ ΔΟΕ

Τη Δευτέρα 31/5 το πρωί στην πύλη του ΓΝΑ Γεννηματάς, μέλη του Συντονιστικού Νοσοκομείων μοιράσαμε στους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων την ανακοίνωση του σωματείου μας, που πήρε ομόφωνα απόφαση για την απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο του Χατζηδάκη. 

Η αφίσα του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης που καλεί στην απεργία κυριαρχεί μέσα κι έξω από το νοσοκομείο.

Ο κόσμος έπαιρνε την προκήρυξη για να την μελετήσει και άνοιγε η συζήτηση πώς το νομοσχέδιο θίγει και τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Η καθαριότητα στο νοσοκομείο έχει ήδη περάσει σε εργολάβο, ενώ συζητιέται σε καίρια τμήματα όπως το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών να βάλουν τους ιδιώτες μέσα με ΣΔΙΤ. Οι ιδιώτες, ειδικά με την πανδημία, βρήκαν την ευκαιρία να ζητήσουν “φιλέτα” μέσα στη δημόσια Υγεία. Το μεσημέρι κάναμε μάζεμα της επιτροπής αγώνα και αποφασίσαμε ο καθένας να αναλάβει την ενημέρωση και την οργάνωση στο τμήμα του, αλλά και παραπέρα.

Πρέπει να το μπλοκάρουμε ώστε να μην περάσει το ν/σ, γιατί θίγει όλη την εργατική τάξη. Ποινικοποιεί τον συνδικαλισμό και χτυπάει τις απεργίες, γι' αυτό η πανεργατική απεργία αυτή πρέπει να είναι νικηφόρα.

Βασιλική Κανέλλου, συμβασιούχος ΟΑΕΔ, στο Τμήμα Επειγόντων του ΓΝΑ Γεννηματάς 

Θα είμαστε παρόντες στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση, γιατί θεωρούμε ότι δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα και ιδρώτα καταστρατηγούνται. Στη διεύθυνση της καθαριότητας του Δήμου Αθήνας τα σωματεία με απόλυτη συνεννόηση και συνεργασία θα κινητοποιηθούμε και για την επιτυχία της απεργίας και για την παρουσία μας στον δρόμο.

Τα ρεπό πρέπει να δίνονται για την ανάπαυση του εργαζομένου και όχι αμοιβή για τις απλήρωτες υπερωρίες που θέλουν να κάνουμε. Ξεκινώντας από αυτό θέλουν να ξηλώσουν όλο το πουλόβερ των δικαιωμάτων με όφελος μόνο για τους εργοδότες. Το νομοσχέδιο υπονομεύει τις συλλογικές διαδικασίες των εργαζόμενων στις συνελεύσεις, στις εκλογές, κτλ, γιατί δεν θα έχουν ζωντανή παρουσία και θα δημιουργηθούν σοβαρά ζητήματα στην αντιπροσώπευσή τους. 

Στους Δήμους πάντα παλεύουμε για το δημόσιο κοινωνικό συμφέρον ενάντια στο να μπουν μέσα οι ιδιώτες. Δημιουργούνται αναπτυξιακές εταιρίες μέσα στους Δήμους που μπορούν να αναλαμβάνουν τα πάντα, να αποφασίζουν για προβλήματα που προκύπτουν και να προσλαμβάνουν και το απαραίτητο προσωπικό με μηδέν δικαιώματα και χωρίς συλλογική σύμβαση. 

Ηλίας Κουτσουμπέλης, πρόεδρος Σωματείου Οδηγών Εργαζομένων Δήμου Αθήνας

Οργανώνουμε για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας, ξεσηκώνοντας τους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού με εξορμήσεις στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠΑ) στον Ρέντη, στην Ακρόπολη και στο Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο. Στο ΤΑΠΑ μαζεύτηκαν οι εργαζόμενοι του ορόφου, στην πλειοψηφία τους συμβασιούχοι, για να κάνουμε αυτή την κουβέντα, που αποδείχτηκε πολύτιμη, καθώς οι περισσότεροι δεν είχαν πλήρη εικόνα για το τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο. 

Αντίστοιχα, στο Βυζαντινό, πέρα από την εξόρμηση, πραγματοποιήσαμε σύσκεψη του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης, ενεργοποιώντας την επιτροπή αγώνα που ήδη υπάρχει για να μπει μπροστά στην οργάνωση της απεργίας και της διαδήλωσης. Υπήρξε ανάγκη να απαντήσουμε ενάντια στις απάτες του νομοσχεδίου. Έχουμε ταυτόχρονα να παλέψουμε για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μιλάνε για Τουρισμό και δεν έχουν ακόμα προσλάβει φύλακες. Πάρα πολλοί εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ, παρά το ότι είναι Δημόσιο, δουλεύουν σε υπεργολαβίες ιδιωτών και γι’ αυτό δεν καλύπτονται από πουθενά. Αυτός ο κατακερματισμός προωθείται ακόμα περισσότερο με το ν/σ του Χατζηδάκη, καθώς θα γίνεται κατ’ ιδίαν συνεννόηση με τον εργοδότη. Φτιάξαμε νέο πανό που έχει πάνω ζωγραφισμένη μια γαλέρα με ερπύστριες για να κατέβουμε στην απεργία.

Θωμάς Κατσαρός, εργαζόμενος ΥΠΠΟ στο Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο

Στο κτίριο της ΑΑΔΕ στην Καλλιθέα οργανώνουμε την πανεργατική απεργία, κοσμήσαμε τους τοίχους με την αφίσα του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης και κάναμε εξόρμηση στους συναδέλφους, καλύπτοντας το κενό της οργάνωσης που αφήνει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία. 

Πραγματοποιήσαμε σύσκεψη του Συντονισμού στις 25/5 με τον Κ. Καταραχιά, τον απολυμένο πρόεδρο του σωματείου του Αγ. Σάββα και την Τιάνα Ανδρέου, μέλος ΔΣ της ΟΣΥΟ. Καταλήξαμε σε οργανωτικά βήματα για την επιτυχία της απεργίας και στη συγκρότηση μπλοκ εργαζομένων του Υπ. Οικονομικών. 

Συμμετείχαν συνάδελφοι που οργανώνουν μαζί μας την καμπάνια συλλογής υπογραφών για σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης, ώστε να μπορέσουμε να αποφασίσουμε δράσεις για τα κρίσιμα μέτωπα της περιόδου (Ειδικό Μισθολόγιο, νόμος Χατζηδάκη, μετακόμιση σε νέο κτίριο). Το Ειδικό Μισθολόγιο είναι επίθεση παρόμοια με του Χατζηδάκη, θέλει να φέρει την ατομική διαπραγμάτευση στον μισθό. 

Νίκος Τουρνάς, μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων ΑΑΔΕ

Το Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ δεν είναι μόνο ένας καλλιτεχνικός χώρος, αλλά ένας χώρος που ενώνει τους αγώνες, γι’ αυτό είμαστε σε κινητοποιήσεις των σωματείων και θα είμαστε και στην πανεργατική απεργία. 

Θέλουμε να σταματήσουμε τον νόμο του Χατζηδάκη και να ρίξουμε την κυβέρνηση. Κόντρα στην προσπάθειά τους να μας διασπάσουν με πάρα πολλούς τρόπους είναι ζήτημα η ένωση των αγώνων. Για μας τέχνη και πολιτική είναι ένα πράγμα. Θεωρούμε ότι το όραμα του καλλιτέχνη δεν ξεχωρίζει από το όρμα μιας ελεύθερης κοινωνίας. Η συμπαράσταση τόσων πολλών χιλιάδων στο ΕΜΠΡΟΣ ήταν καταπληκτική. Δεν μας κρατάει τίποτα άλλο παρά το κίνημα.

Ντίνα Καφτεράνη, ηθοποιός, μέλος της ομάδας «Αδέσποτες Σκύλες»