Περιβάλλον
Σεπόλια: Ενάντια στην υποβάθμιση

Συγκέντρωση κατοίκων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στα Σεπόλια στην πλατεία Λαού με θέμα την υποβάθμιση της περιοχής, την απουσία ελεύθερων χώρων, την άθλια κατάσταση που επικρατεί στους υπάρχοντες ελεύθερους χώρους και τη διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή. Στη συγκέντρωση το λόγο πήραν κάτοικοι, εκπρόσωποι συλλογικοτήτων, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι.

«Aπό την πλευρά της Ανταρσίας στις Γειτονιές της Αθήνας τονίσαμε ότι υπάρχει μόνιμο πρόβλημα στους λιγοστούς ελεύθερους χώρους όσον αφορά στην καθαριότητα, τη συντήρηση και τον φωτισμό τους που έχει να κάνει με τις περικοπές και τις ελλείψεις προσωπικού στους ΟΤΑ, αλλά και με την πολιτική που βάζει στο κέντρο της το ιστορικό κέντρο σε όφελος των μεγάλων συμφερόντων και αφήνει στην τύχη τους τις εργατογειτονιές της Αθήνας» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Αθανασία Κατσούλη, κοινοτική σύμβουλος στην 5η Κοινότητα. «Ένα από τα συμπτώματα αυτής της πολιτικής εκ μέρους του δημάρχου είναι ότι οι τοξικο-εξαρτημένοι και οι άστεγοι διώχνονται από το κέντρο της Αθήνας για να του εξασφαλίσουν τουριστικό προφίλ και γίνονται μπαλάκι από γειτονιά σε γειτονιά. 

Το πρόβλημα δεν είναι οι ίδιοι οι τοξικομανείς και οι άστεγοι αλλά οι πολιτικές που χρόνια τώρα ασκούνται και από τη μια αφήνουν στο απυρόβλητο τους μεγαλέμπορους ναρκωτικών ενώ από την άλλη μέσω της φτώχειας, της εγκατάλειψης, της ανεργίας, της απόγνωσης στέλνουν κόσμο στην αστεγία και στην εξάρτηση, ιδιαίτερα στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας.  

Αυτό που έχουν ανάγκη οι γειτονιές δεν είναι ενίσχυση της αστυνομίας να κυνηγάει τα θύματα αυτών των πολιτικών, αλλά ενίσχυση και δημιουργία όλων εκείνων των δημόσιων κοινωνικών δομών πρόληψης και αντιμετώπισης, όπως πχ το ΚΕΘΕΑ ή χώροι φιλοξενίας αστέγων, που μπορούν να προσφέρουν πρόληψη και πραγματική λύση στο πρόβλημα. Μόνος δρόμος για να τα πετύχουμε αυτά είναι οι αγώνες που δίνουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία για να μπορούν να έχουν όλοι οι άνθρωποι πρόσβαση σε εκπαίδευση, δομές υγείας και εργασία, οι αγώνες των εργαζομένων στους ΟΤΑ για δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες και δομές, οι αγώνες που έδωσαν πρόσφατα νικηφόρα οι εργαζόμενοι, οι θεραπευόμενοι και οι οικογένειές τους στο ίδιο το ΚΕΘΕΑ».