Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ποιος κάνει πλάτες στους φασίστες;

8 μήνες τώρα ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής παραμένει φυγάς. Κι ενώ οι διαβεβαιώσεις περί μηδενικής πιθανότητας διαφυγής κάποιου από τους καταδικασμένους έχουν πλέον γίνει παλιό ανέκδοτο, ο Παππάς εμφανίστηκε προκλητικά με συνέντευξή του στο Μακελειό του Σ. Χίου όπου και δηλώνει πως δεν σκοπεύει να παραδοθεί.

Το ότι ένας δημοσιογράφος κατάφερε να επικοινωνήσει με έναν ναζιστή, καταδικασμένο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, τη στιγμή που η ΕΛ.ΑΣ υποτίθεται πως τον ψάχνει μέρα νύχτα και δεν τον βρίσκει, είναι ενδεικτικό τόσο της υποκρισίας της κυβέρνησης αλλά και των προτεραιοτήτων του Υπ. ΠροΠο Χρυσοχοΐδη.

Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης στα πλαίσια του νομοσχεδίου για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση, φέρνει τροπολογία για την “αυστηροποίηση και τον σαφή καθορισμό του νομικού πλαισίου για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των καταδικασθέντων για κακουργηματικές πράξεις”. Στην πραγματικότητα ο τσεκουροφόρος και πρώην γραμματέας της νεολαίας ΕΠΕΝ υπουργός προσπαθεί να ντύσει ένα βαθιά αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο με ένα τσόφλι αντιφασισμού. 

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο δικηγόρος, μέλος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της ΧΑ, Θανάσης Καμπαγιάννης: “Τα κωλύματα τα οποία τίθενται (περίπτωση των καταδικασμένων Χρυσαυγιτών) για την κατάθεση συνδυασμού, την ιδιωτική χρηματοδότηση κόμματος, τον ραδιοτηλεοπτικό χρόνο, την ηγετική ιδιότητα, εκκινούν από την ψήφιση του νόμου, καθώς απαιτείται μόνον πρωτόδικη (και όχι αμετάκλητη) καταδικαστική απόφαση. Ωστόσο, τα κωλύματα αυτά εύκολα προσπερνιούνται (πχ με τον διορισμό μελών με καθαρό ποινικό μητρώο στη διοικούσα επιτροπή και με την θέση ενός αχυρανθρώπου, πιθανόν συγγενικού προσώπου, στο πόστο του Προέδρου/Γραμματέα, τη στιγμή που ο κατάδικος θα διατηρεί τον ρόλο του Επίτιμου, κοκ). Μια τέτοια αντίδραση, ο Μιχαλολιάκος όχι μόνο την έχει προαναγγείλει, αλλά την έχει κιόλας μεθοδεύσει καταθέτοντας στον Άρειο Πάγο εναλλακτικό καταστατικό κόμματος-κλώνου με το όνομα «Εθνική Αυγή», το οποίο φυσικά ουδόλως πλήττεται από τις διατάξεις της τροπολογίας”.

Καραδοκούν

Οι πρώην χρυσαυγίτες τρέχουν να διεκδικήσουν την πρωτοκαθεδρία. Δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που διάλεξε ο Χ. Παππάς να θυμίσει την ύπαρξή του και ότι αυτός ήταν πάντα ο εκλεκτός του Αρχηγού. Από τη μία, καραδοκούν οι Έλληνες για την Πατρίδα του Κασιδιάρη που αγγίζουν, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 1,4%. Από την άλλη, είναι η επιστροφή στην Ελλάδα -έστω και στη φυλακή- του Λαγού που από το 2019 έχει ιδρύσει την Ε.ΛΑ.ΣΥΝ και καθότι ελεύθερος διεκδικούσε την ηγεμονία στο χώρο. Ο Λαγός παρότι φυλακισμένος έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στις διαδικασίες του Ευρωκοινοβουλίου και να λέει ότι διώκεται για τις ιδέες του.

Αγριεύει η μάχη των νεοναζί για την ηγεμονία, γιατί το κράτος και η κυβέρνηση τους αφήνουν τα περιθώρια -ό,τι θέατρο και να παίζει ο Βορίδης- αλλά και γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει καθημερινά το χαρτί του ρατσισμού που τους δυναμώνει. Το εργατικό κίνημα και η Αριστερά κέρδισαν την καταδίκη τους πρωτόδικα και θα πρέπει να συνεχίσουν, μέχρι αυτή να γίνει τελεσίδικη, έξω από τα δικαστήρια αλλά και όπου αλλού και με όποια μορφή προσπαθήσουν να ξαναεμφανιστούν.