Περιβάλλον
5 Ιούνη - Να σώσουμε το περιβάλλον απ’ τα αρπακτικά του κέρδους

Η επίθεση που δέχεται το φυσικό περιβάλλον, παρά τις υποσχέσεις περί “πράσινης ανάπτυξης”, είναι καταστροφική. O Μπάιντεν μπορεί να μιλά για την ανάγκη για κλιματική δικαιοσύνη και ο Δένδιας να λέει πως “η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο”, αλλά στην πραγματικότητα η κούρσα των καπιταλιστών για το κέρδος περνά καθημερινά πάνω από καμένα δάση, αποψιλωμένες βουνοκορφές και μολυσμένα εδάφη. Αυτή την καταστροφική κούρσα, με όσο πράσινο και αν την χρωματίζουν Δένδιας και Σκρέκας, εξυπηρετούν και οι πολιτικές της κυβέρνησης ΝΔ. 

Ερημοποίηση μεγάλων δασικών εκτάσεων για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, διάνοιξη εκατοντάδων χιλιομέτρων δρόμων μέσα σε παρθένα δάση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών από το Βέρμιο μέχρι τα Αστερούσια, επέκταση των ΧΥΤΑ σε Δυτική Αθήνα και Θεσσαλονίκη και των εργοστασίων καύσης απορριμμάτων όπως στην ΑΓΕΤ στο Βόλο, καταστροφή των ρεμάτων μέσα στις πόλεις, αποχαρακτηρισμός εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων με το νόμο Χατζηδάκη, μόλυνση του αέρα και των εδαφών από τις συνεχόμενες στρατιωτικές ασκήσεις... Μια συνεχιζόμενη επίθεση στο περιβάλλον με καταστροφικές συνέπειες για τις ζωές των απλών ανθρώπων.

Στην Αθήνα, η μέση θερμοκρασία τη δεκαετία 2011-2020 ήταν κατά 1,5 °C υψηλότερη από την αντίστοιχη της πρώτης καταγεγραμμένης από το ΕΕΑ περιόδου, 1860-1900. Οι έξι από τις 10 πιο ζεστές χρονιές των τελευταίων 160 ετών παρατηρήθηκαν τη δεκαετία 2011-2020. Τα “μεμονωμένα ακραία καιρικά φαινόμενα” τύπου Μήδειας και Ιανού θα μπορούσαν να αποτελούν εξαιρέσεις αν ήταν πραγματικά μεμονωμένα. Η συχνότητα και η έντασή τους όμως αυξάνονται (7.348 ακραία φαινόμενα παγκοσμίως για τα έτη 2000-2019 ενώ για την περίοδο 1980-1999 ήταν 4.212 σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ), και όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν πως αυτή η αύξηση είναι αποτέλεσμα της “ανθρώπινης” δραστηριότητας. Σύμφωνα με χάρτη του carbonbrief.org για τα έτη 2000-2020 που συγκεντρώνει 350 έρευνες από όλο τον κόσμο, 300 από τα 400 ακραία καιρικά φαινόμενο που παρουσιάζονται έγιναν πιο πιθανά ή πιο ακραία εξαιτίας της “ανθρώπινης” δραστηριότητας.

Πυρκαγιές

Με την αύξηση της θερμοκρασίας, που είναι ένας μόνο από τους παράγοντες της καταστροφής του περιβάλλοντος, η αντιπυρική περίοδος μεγαλώνει από την Αυστραλία που τη σεζόν 2019-2020 κάηκαν 30 εκατομμύρια στρέμματα και πάνω από 1 δισεκατομμύριο ζώα, το Μεξικό, την Ταϊλάνδη, ως τα Γεράνεια όρη που κάηκαν κιόλας στα μέσα Μαΐου. Οι πυρκαγιές με τη σειρά τους εντείνουν την κλιματική κρίση, την αλλοίωση ή και την απώλεια φυσικών οικοσυστημάτων και αυτό σε κάποιες περιπτώσεις οδηγεί στην εμφάνιση και τη διευκόλυνση της έξαρσης νέων μολυσματικών ασθενειών που μπορούν να είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο.

Κι όμως, η κυβέρνηση ΝΔ που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των καπιταλιστών της ενέργειας, του τουρισμού και της βιομηχανίας που οδηγούν στην καταστροφή, αρνείται να πάρει τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης. Εκατοντάδες περιπολικά, χιλιάδες μπάτσοι, 18 Rafale αλλά κακοσυντηρημένα πυροσβεστικά οχήματα 20ετίας, Canadair και PZL που δεν μπορούν να πετάξουν και υποστελεχωμένη πυροσβεστική.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στον τομέα της πρόληψης. Αντιπυρικά έργα και διαχειριστικά μέτρα σε δασικές εκτάσεις για τη μείωση της καύσιμης ύλης που δεν έχουν υλοποιηθεί. Κανένας σχεδιασμός τοπικών σχεδίων πρόληψης δασικών πυρκαγιών από τους ΟΤΑ. Υποστελεχωμένη και υποχρηματοδοτημένη Δασική Υπηρεσία και ένας πολυδιαφημισμένος Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων -που θα επένδυε και πάλι στην προσφορά των εθελοντών- που παραμένει άφαντος.

Η επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας περνά μέσα από τη σύγκρουση τόσο με τις επιλογές της κυβέρνησης ΝΔ όσο και με αυτές του κεφαλαίου στην Ελλάδα και διεθνώς. Η Μεγάλη Πορεία για το Περιβάλλον το Σάββατο 5 Ιούνη στο Σύνταγμα, με τη συμμετοχή δεκάδων οργανώσεων είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται οι αγώνες μας για το περιβάλλον να συνδεθούν με τους αγώνες που δίνει η εργατική τάξη ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη και την κυβέρνηση, με την τάξη που έχει και τη δύναμη να σταματήσει τα καταστροφικά τους σχέδια αλλά και το συμφέρον να οργανώσει τις ζωές μας με βάση τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι το κέρδος.


Κάλεσμα για ημέρα δράσης για το περιβάλλον στο Σύνταγμα απευθύνουν δεκάδες περιβαλλοντικές οργανώσεις για το Σάββατο 5 Ιούνη. Τη μουσική παράσταση (4μμ) και τις συζητήσεις (5μμ) θα ακολουθήσει μεγάλη πορεία από το Σύνταγμα προς το κατειλημμένο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ. 

“Τον Χατζηδάκη τον ξέρουμε καλά! Από όποια θέση κι αν πέρασε ήταν και παραμένει πάντα ένας ακραίος νεοφιλελεύθερος, ένας μανιακός δολοφόνος με το πριόνι του περιβάλλοντος, του κοινωνικού κράτους, των εργατικών καταχτήσεων. Δεν θα περάσουν!” αναφέρει στο κάλεσμά της η Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή. Στην ημέρα δράσης καλούν επίσης οι ομάδες Support Earth και Support Art Workers, το Κενό Δίκτυο και ο Ελεύθερος κοινωνικός χώρος Nosotros και η Κοινοτική Κίνηση Πειραιά “Ενεργοί πολίτες Α' Κοινότητας – Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή”.

Η τελευταία καλεί και την Κυριακή 6 Ιούνη σε εκδήλωση στις 7μμ στην “Πειραϊκή που κακοποιείται βάναυσα -περισσότερο από ένα χρόνο- από το συνεχές μπάζωμα της θάλασσας, από την συνεχή ρύπανση της θάλασσας, από την διαρκή ατμοσφαιρική ρύπανση, από την επικείμενη καταστροφή του τοπίου της όπως και του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος της”.

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα γίνει στις 11πμ, στην πλατεία Ελευθερίας του δήμου Π. Μελά, ενώ στη Λιβαδειά διοργανώνεται Παμβοιωτική κινητοποίηση. Διαδηλώσεις και δράσεις αναμένεται να ανακοινωθούν και σε άλλες πόλεις.