Καταπίεση και απελευθέρωση
Θεσσαλονίκη: Τα σεξιστικά πρότυπα σκοτώνουν

Ένα κορίτσι 14 χρονών πέθανε από διάτρηση στομάχου, μετά από επέμβαση δακτυλίου που έκανε προκειμένου να μπορέσει να αδυνατίσει και να γλιτώσει από το bullying που δεχόταν στο σχολείο. 

Η Γωγώ ήταν θύμα των αμείλικτων προτύπων που επιβάλλονται στις γυναίκες από την παιδική τους ηλικία. Έπεσε θύμα και του κυνηγιού του κέρδους, καθώς όπως καταγγέλλει ο πατέρας της, η ιδιωτική κλινική δεν τους είχε ενημερώσει για την πιθανή αυτή επιπλοκή που ενδεχομένως να τους απέτρεπε από το να προχωρήσουν στην επέμβαση.

Και, τέλος, έπεσε θύμα του εκπαιδευτικού συστήματος, που μπροστά στο κυνήγι της ύλης, των εξετάσεων και των ταξικών φραγμών, δεν έχει χρόνο να βοηθήσει να αναπτυχθούν υγιείς σχέσεις μεταξύ των παιδιών, να αντιμετωπίσει τον σχολικό εκφοβισμό, να ανοίξει ουσιαστικά τη συζήτηση για τον ρατσισμό, τις διακρίσεις. Που έχει σαν κέντρο του τον ανταγωνισμό, κι αυτό μολύνει όλο το φάσμα της δραστηριότητας των παιδιών -και οδήγησε τη Γωγώ να πιστεύει ότι πρέπει πάση θυσία να χάσει βάρος και ότι μόνο μια τόσο ακραία λύση μπορεί να τη βοηθήσει. Η οργή ξεχειλίζει.