Εργατικό κίνημα
ΔΕΘ 10-11/9: Όλοι στη Θεσσαλονίκη

10/6, Πανεργατική απεργία στην Αθήνα. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες απομένουν μέχρι το μεγάλο αντικυβερνητικό συλλαλητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη στις 11 Σεπτέμβρη με τα συνδικάτα, εργατικά κέντρα, φορείς και οργανώσεις να ετοιμάζονται να δώσουν δυναμικό παρών.  

Η ΑΔΕΔΥ έχει αποφασίσει ήδη στο γενικό της συμβούλιο να καλέσει στις 11/9 συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη, ενώ η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία σε διήμερο κινητοποίησης ξεκινώντας με διαδήλωση για την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας, την Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη και συνεχίζοντας την επόμενη μέρα στη ΔΕΘ. Το παρών στις 11 Σεπτέμβρη έχουν αποφασίσει να δώσουν οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα της Καβάλας όπως και οι εργαζόμενοι του Μετρό Αθήνας μετά από απόφαση του ΣΕΛΜΑ. 

Στην κατεύθυνση της οργάνωσης του αγωνιστικού διημέρου στη ΔΕΘ, ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων καλούν όλα τα σωματεία να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής, ενώ οργανώνουν συνέλευση την Τετάρτη 25 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη. Το φετινό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ είναι η ευκαιρία για να ενωθούν σε ένα μεγάλο ποτάμι όλα τα ρυάκια της αντίστασης ενάντια στις αντιδραστικές επιθέσεις της κυβέρνησης. Για να στείλουμε μια ώρα αρχύτερα στον αγύριστο τον Μητσοτάκη και όλη την καταστροφική του ατζέντα.

Θα διαδηλώσουμε μαζικά κόντρα στο αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Χατζηδάκη που η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα φέρει για ψήφιση τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, κόντρα στο τζογάρισμα των επικουρικών συντάξεων στα χρηματιστήρια. Απαντάμε με Πανεργατική Απεργία μόλις αυτό έρθει στην ολομέλεια της Βουλής και κλιμακώνουμε με μαζική συμμετοχή στην ΔΕΘ -είτε έχει ήδη ψηφιστεί είτε όχι. Στέλνουμε το μήνυμα ότι και αυτός όπως και ο αντισυνδικαλιστικός-αντιαπεργιακός νόμος που η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εφαρμόσει, θα καταργηθούν στην πράξη με απεργίες και διαδηλώσεις.

Κόντρα στην πολιτική περικοπών, μηδενικών προσλήψεων και ιδιωτικοποιήσεων στα νοσοκομεία που αφήνει αθωράκιστο το ΕΣΥ και το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού απέναντι στη νέα έξαρση της πανδημίας και τις υπόλοιπες ασθένειες, στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων της Υγείας, που η κυβέρνηση έχει το θράσος να  απειλεί με αναστολή εργασίας προωθώντας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό με μια και μοναδική σκοπιμότητα: τις απολύσεις.

Διάψευση

Το δόγμα «έχω βαρεθεί να ακούω για προσλήψεις» που ξεστόμισε ο Μητσοτάκης στις αρχές του καλοκαιριού είναι η απόλυτη διάψευση όχι μόνο των εργαζομένων στην δημόσια Υγεία αλλά και των καθαριστριών/στών και όλων εκείνων των χιλιάδων συμβασιούχων που παλεύουν για μόνιμη και σταθερή εργασία σε μια σειρά από υποστελεχωμένες υπηρεσίες. Είναι το ίδιο δόγμα που έκαψε φέτος την Αττική, την Εύβοια, την Ηλεία, τα Γρεβενά. 

Η ΔΕΘ είναι η ευκαιρία πρώτης τάξης για να διαδηλώσουν οι πυροσβέστες, οι εργαζόμενοι στις δασικές υπηρεσίες, στις περιφέρειες και τους ΟΤΑ, η οργανωμένη εργατική τάξη που πάλεψε τη φωτιά, δίπλα στους ρυτινοπαραγωγούς, τους μελισσοπαραγωγούς, τους αγρότες - όλους τους πυρόπληκτους που έδειξαν στην Β. Εύβοια ότι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν και να προασπίσουν το περιβάλλον, τα σπίτια τους και τις δουλειές τους. Είναι η ευκαιρία να διαδηλώσουν μαζί όλες οι περιβαλλοντικές και τοπικές πρωτοβουλίες που δίνουν τις μάχες ενάντια στην καταστροφή που δημιουργούν οι «αναπτυξιακές επενδύσεις» εξορύξεις και οι ανεμογεννήτριες στη θάλασσα, στα βουνά και στα νησιά. 

Να κατέβουν στο δρόμο, οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ που με αυτοθυσία κράτησαν ζωντανή την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση την ώρα της πυρκαγιάς και σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα που η κυβέρνηση απειλεί με νέες ιδιωτικοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, στον επισιτισμό και τόσους άλλους κλάδους του ιδιωτικού τομέα που παλεύουν ενάντια στην εργασιακή επισφάλεια, την κακοπληρωσιά, τις απολύσεις απαιτώντας συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Οι εκπαιδευτικοί, οι φοιτητές και οι μαθητές που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις επιθέσεις της Κεραμέως, τις συγχωνεύσεις σχολείων, την αξιολόγηση, την πανεπιστημιακή αστυνομία, τις κλειστές σχολές και το πέταγμα δεκάδων χιλιάδων μαθητών έξω από τα πανεπιστήμια μετά την εξεταστική λαιμητόμο του Ιουνίου.

Η φετινή ημερομηνία της διαδήλωσης στην ΔΕΘ συμπίπτει με τα είκοσι χρόνια από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους και την αφετηρία των αιματηρών πολέμων και της κατοχής στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν που άφησαν πίσω τους κυριολεκτικά συντρίμμια. Είναι η ευκαιρία να βροντοφωνάξουμε ότι είμαστε ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση και στην αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς -απαιτώντας να κλείσουν τώρα οι βάσεις, να παγώσουν οι εξοπλισμοί, να σταματήσουν τα πολεμικά παιχνίδια με την Τουρκία που κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να τινάξουν την περιοχή στον αέρα. Απέναντι στην υποκριτική ισλαμοφοβική προπαγάνδα της κυβέρνησης των Λιγνάδηδων που τρέχει να βάλει στο στόχαστρο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες μετά την ήττα των συμμάχων της στο Αφγανιστάν, η ΚΕΕΡΦΑ καλεί τις κοινότητες μεταναστών και τους πρόσφυγες να διαδηλώσουν στην ΔΕΘ απαιτώντας ανοικτά σύνορα, να πέσουν οι φράχτες, να κλείσουν τα στρατόπεδα, να σταματήσουν οι παράνομες απελάσεις στο Αιγαίο και τον Εβρο.


Γιατί ανεβαίνουμε Θεσσαλονίκη

Πανστρατιά για τη Θεσσαλονίκη! Το ΣΕΛΜΑ εξέδωσε ανακοίνωση – κάλεσμα για τις διαδηλώσεις της ΔΕΘ και καλεί όλα του τα μέλη να στηρίξουν το συλλαλητήριο διεκδικώντας αληθινές αυξήσεις κι όχι ψίχουλα για τους μισθούς των εργαζομένων, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, πρόσληψη μόνιμου και τακτικού προσωπικού για όλες τις ειδικότητες της λειτουργίας και της συντήρησης της ΣΤΑ.ΣΥ.

Νίκος Σμπαρούνης,
εργαζόμενος στο Μετρό
 

Είμαστε υπέρ του εμβολιασμού, αλλά κατά του υποχρεωτικού και ενάντια στις ποινές. Βλέπω μονογονεϊκές οικογένειες για παράδειγμα, που δεν μπορούν να τεθούν σε διαθεσιμότητα, να αναγκάζονται να κάνουν το εμβόλιο. Θεωρώ ότι αυτό είναι τρομοκρατία. Στους συμβασιούχους υπάρχει και επιπλέον άγχος γιατί ούτως ή άλλως δεν είμαστε μόνιμοι. Θα ανέβουμε στο διήμερο της ΔΕΘ. Πάντα είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο. Παλεύουμε, εκτός από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, για τις μονιμοποιήσεις. Κανείς δεν περισσεύει στην Υγεία. Αντιμετωπίσαμε την πανδημία μόνοι μας. Μπήκαμε χωρίς εμπειρία και αποκτήσαμε εμπειρία, θεωρώ ότι είμαστε οι κατάλληλοι για να μείνουμε στη δουλειά. Οι δε 4000 του ΟΑΕΔ μπαίνουμε στο πέμπτο έτος μας. Είμαστε πλέον εξειδικευμένοι, και στην covid. Αυτή η κυβέρνηση, με όλα της τα μέτρα, στην Υγεία, στην Παιδεία και αλλού, είναι λες και προσπαθεί να μην ξαναψηφιστεί! Ο κόσμος τη μισεί, ακόμα και αυτοί που την ψήφισαν το μετάνιωσαν. Ό,τι κάνει, κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Μαρία Μακούση,
νοσηλεύτρια, από τους 4.000 εργαζόμενους/ες ΟΑΕΔ, νοσοκομείο Γεννηματάς