Οικονομία και πολιτική
Διαλύουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (που υποτίθεται ότι θα επόπτευε το νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης)

10/6, Πανεργατική απεργία στην Αθήνα. Φωτό: Δημήτρης Δασκαλάκης

Με στάση εργασίας την Τρίτη 3 Αυγούστου, από την έναρξη του ωραρίου μέχρι τις 12 μμ, έδειξαν την αντίδρασή τους οι εργαζόμενοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.) στο σχέδιο νόμου που θέλει να ψηφίσει το Υπουργείο Οικονομικών. Το νομοσχέδιο αυτό -αν αφήσουμε να ψηφιστεί- καταργεί έναν εποπτικό δημόσιο φορέα και δημιουργεί ένα «μόρφωμα -ανεξάρτητη αρχή», τόσο ανεξάρτητη που προβλέπεται η δυνατότητα του Υπουργού Οικονομικών να «υποβάλει στρατηγικές προτάσεις και να παρέχει οδηγίες στην Αρχή σχετικά με το στρατηγικό σχεδιασμό για την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής σε ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Αρχής ως και σε εξαιρετικές περιστάσεις».

Το τελικό σχέδιο διατάξεων που κατέθεσε η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή η οποία συστάθηκε με εντολή του Υπουργού Οικονομικών στις αρχές Ιανουαρίου με σκοπό «τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς» αποτελεί ένα ακόμα κυβερνητικό αίσχος. Και το ακόμα μεγαλύτερο αίσχος είναι η απαξίωση και η επίθεση στους εργαζόμενους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι οποίοι θα περάσουν από κόσκινο από τρίτους, υποδεικνυόμενους από τον Υπουργό Οικονομικών, μέσα από μία πρωτοφανή, αυθαίρετη και προφανώς παράνομη διαδικασία -κατά παρέκκλιση κάθε είδους γενικών και ειδικών διατάξεων- και αν αξιολογηθούν ως ανεπαρκείς θα μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Αυτή η διάταξη μπήκε αιφνιδιαστικά, λίγο πριν την τελική κατάθεση των μεταβατικών διατάξεων και δεν είχε ποτέ τεθεί προς συζήτηση για ευνόητους λόγους προφανώς.

Να μην κατατεθεί

Οι προτάσεις της Επιτροπής  -που αποτελείται από «εμπειρογνώμονες» οι οποίοι δεν έχουν την παραμικρή γνώση της λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και οι οποίοι δεν έλαβαν υπόψη καμία από τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις του Συλλόγου Εργαζομένων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς- ουσιαστικά καταργούν την Ε.Κ. και εισηγούνται τη δημιουργία μίας Αρχής η οποία θα αποτελείται από δύο Διοικητικά Συμβούλια. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων «…το σχέδιο διατάξεων δημιουργεί ένα καινοφανές σύστημα δύο διοικητικών οργάνων που πλαισιώνονται από πολυάριθμες επιτροπές εμπειρογνωμόνων, μέσα από ένα περίπλοκο σύστημα λειτουργίας, χωρίς προφανή στόχευση και αιτιολόγηση, που όμοιό του δεν υφίσταται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή εποπτική αρχή…».

Οι εργαζόμενοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχουμε αγωνιστεί όλα τα τελευταία χρόνια με απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις μνημονιακές περικοπές, στην υποστελέχωση, στην καταλήστευση του αποθεματικού της Ε.Κ. από το PSI και συνολικά ενάντια στην υποβάθμιση του ρόλου της Ε.Κ.. Ο υπουργός Οικονομικών αντί να ακούσει και να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, δείχνει ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να μην υπάρχει ουσιαστικά εποπτεία αλλά «... τουναντίον η δημιουργία επιπλέον οργάνων και θέσεων συμβούλων, στους οποίους θα ανατεθούν απευθείας μάλιστα καθήκοντα. Η προσέγγιση αυτή δεν θα συμβάλλει στην αποτελεσματική λειτουργία της Ε.Κ. θα δημιουργήσει αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, λόγω της αύξησης του διοικητικού φόρτου, ενώ θα επιφέρει επιπλέον οικονομικό κόστος ...».

Καλοπληρωμένοι λοιπόν σύμβουλοι από τη μία και από την άλλη οι εργαζόμενοι που θα αγωνιούν για τη θέση τους. Η προχειρότητα και η αδιαφάνεια με την οποία λειτούργησε η εν λόγω επιτροπή των εμπειρογνωμόνων είναι από μόνη της μία απόδειξη ότι το τελικό σχέδιο προτάσεων που κατέθεσε προς τον Υπουργό έχει μία και μόνη θέση: στο καλάθι των αχρήστων. Ο υπουργός πρέπει άμεσα να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας τα οποία τα γνωρίζει πολύ καλά γιατί όταν η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση τα άκουγε με πολύ μεγάλη ευαισθησία. Όμως για να δείξει τώρα την ίδια «ευαισθησία» χρειάζεται απεργιακή κλιμάκωση. Η στάση εργασίας ήταν μία πρώτη άμεση διαμαρτυρία με πολύ καλή συμμετοχή. Χρειάζεται απεργία διαρκείας ώστε να μη φτάσει ποτέ να κατατεθεί στις επιτροπές της Βουλής αυτό το έκτρωμα.

Τιάνα Ανδρέου,
Αναπληρωματικό μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Εργαζομένων Ε.Κ., μέλος Δ.Σ. ΟΣΥΟ