Εργατικό κίνημα
ΔΕΘ 10-11/9: Μητσοτάκη-Λαυρεντιάδη έρχεται η Καβάλα!

10/6, Οι εργαζόμενοι των λιπασμάτων στην Πανεργατική Απεργία. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

133 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Λιπασμάτων Καβάλας, συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη, οι μοναδικοί με συμβάσεις αορίστου χρόνου στην επιχείρηση, πετάχτηκαν στην ανεργία με τις ευχές του Μητσοτάκη, ο οποίος είχε υποσχεθεί στους εργαζόμενους ότι «θα ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα» τους. Οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα, που ηγήθηκαν της συγκλονιστικής πανεργατικής απεργίας στις 10/6 στην Αθήνα, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, με επόμενο μεγάλο σταθμό την πανεργατική διαδήλωση στη ΔΕΘ στις 11 Σεπτέμβρη. 

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λιπασμάτων Καβάλας, Νίκος Βογιατζίδης, δηλώνει στην Εργατική Αλληλεγγύη: «Οι απολύσεις αυτές είναι παράνομες και εκδικητικές και δεν τις αποδεχόμαστε. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να λειτουργεί επιχείρηση χωρίς κανέναν εργαζόμενο αορίστου χρόνου, όπως γίνεται πλέον στην επιχείρηση του Λαυρεντιάδη. Η κυβέρνηση τον στηρίζει αντί να ελέγξει το γεγονός ότι δημιουργούνται συνεχώς παρένθετες εταιρίες στη μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας, οι οποίες δημιουργούν και χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία. Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, με επικεφαλής τη γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας κ. Στρατινάκη, χωρίς κανένα οικονομικό στοιχείο που να δικαιολογεί τις μαζικές απολύσεις, έβγαλε εσπευσμένα θετική γνωμοδότηση δίνοντας το πράσινο φως στον Λαυρεντιάδη να προχωρήσει σε αυτές.  

Πρόκειται για εμπαιγμό της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού απέναντί μας. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που τον συναντήσαμε στην Ξάνθη, όπως και ο Χατζηδάκης ως Υπουργός Εργασίας, δεσμεύτηκαν, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεών μας και της μαζικής μας συμμετοχής στην πανεργατική απεργία στις 10/6, ότι θα παρέμβουν ώστε να μην υπάρξουν απολύσεις δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι είναι γνώστες της παραβατικότητας του Λαυρεντιάδη. Όταν ήταν αντιπολίτευση μιλούσαν ανοιχτά για τα σκάνδαλα του Λαυρεντιάδη, αλλά τώρα που είναι στην κυβέρνηση δίνουν πλήρη κάλυψη στις επιχειρηματικές του πρακτικές. 

Εργολαβοποίηση

Το πρόβλημα είναι πιο συνολικό. Βλέπουμε μια τάση φτωχοποίησης όλης της κοινωνίας και εργολαβοποίησης όλου του εργατικού δυναμικού. Παρόμοιες καταστάσεις βιώνουν και οι συνάδελφοί μας στα Πετρέλαια Καβάλας. Εμείς ως εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας τους στηρίζουμε, τους επισκεπτόμαστε συχνά και συμμετέχουμε στις περιφρουρήσεις τους. Οι εργοδότες θέλουν τους εργαζόμενους εργολαβικούς, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εις βάρος της ασφάλειας και των εγκαταστάσεων, αλλά και της ίδιας της πόλης. Θεωρούμε ότι οι βαριές χημικές βιομηχανίες είναι ανεπίτρεπτο να λειτουργούν με τέτοια εντατικοποίηση της εργασίας.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις και στα δικαστήρια και συνδικαλιστικά συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις. Θα διαδηλώσουμε μαζικά και φέτος στην πορεία στη ΔΕΘ, όπως το κάνουμε κάθε χρόνο. Είναι χρέος των εργαζομένων να αναδείξουν και να παλέψουν τις αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόζονται όλα αυτά τα χρόνια, ειδικά μετά και την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη, που μας φέρνει σε ακόμα δυσκολότερη θέση. Επίσης, με συνεννόηση με αρκετά εργατικά σωματεία οργανώνουμε πρόγραμμα κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα και εδώ στην Καβάλα».  

Την ίδια ώρα, μαζικές απολύσεις μέσα από πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προωθεί και η εταιρία Πετρέλαια Καβάλας. Το Σωματείο Εργαζομένων στην Καβάλα Oil “Το Βαρέλι” ζητά την άμεση πρόσληψη μόνιμου και κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού, ενώ εδώ και βδομάδες πραγματοποιεί 24ωρες περιφρουρήσεις ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων πετρελαίου απέναντι στις ανασφαλείς συνθήκες λειτουργίας που θέλει να επιβάλει η εταιρία. Αρνούμενη να τηρήσει τον Κανονισμό Εργασίας και το Οργανόγραμμα εξουθενώνει τους εργαζόμενους με 12ωρα εργασίας, καταπατά εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζόμενων, αλλά και των κατοίκων της περιοχής.