Περιβάλλον
Μαζικό πανευβοϊκό συλλαλητήριο: «Θα παλέψουμε μαζί για να μείνουμε όρθιοι»

21/8, Συλλαλητήριο για τις πυρκαγιές στη Στροφυλιά Ευβοίας. Φωτό: Σεραφείμ Ρίζος

21/8, Οι ρητινοπαραγωγοί στο πανευβοϊκό συλλαλητήριο

 

Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στη συγκέντρωση που έγινε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στον κόμβο της Στροφυλιάς, στη Βόρειο Εύβοια, μετά από κοινό κάλεσμα τoυ Σωματείου Ρετσινάδων, του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου και των Επιτροπών Αγώνα Πυρόπληκτων.

«Ήταν ένα τεράστιο συλλαλητήριο στο οποίο το παρών έδωσαν οι πυρόπληκτοι, η νεολαία της περιοχής που επί μέρες έδωσε τη μάχη με τις φλόγες, οι αγροτικοί σύλλογοι της Εύβοιας, η τοπική ΕΛΜΕ και άλλα σωματεία του νομού, άνθρωποι που βρέθηκαν στην Εύβοια για διακοπές, συμπαραστάτες που ήρθαν από Αθήνα, από Θεσσαλία και αλλού» μας μεταφέρει ο Σεραφείμ Ρίζος, εκπαιδευτικός, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στα Χανιά, που βρέθηκε όλο αυτό το διάστημα στο χωριό του στη Ν. Σινασό, στην περιοχή της Ιστιαίας. «Το Πανευβοϊκό, όπως εξελίχθηκε, συλλαλητήριο έστειλε ένα δυνατό ξεκάθαρο μήνυμα: Ότι η μόνη απάντηση στην καταστροφή και την κυβέρνηση που την προκάλεσε είναι ο ενωμένος αγώνας και η συλλογική αντίσταση και διεκδίκηση, για προσλήψεις στη δασική υπηρεσία και στην πυροσβεστική, για αποκατάσταση των πληγέντων, για σταμάτημα των σχεδίων ιδιωτικοποίησης της περιοχής - στα οποία η κυβέρνηση επιμένει. Ήταν ένα σημαντικό βήμα και χρειάζεται να συνεχιστεί με συντονισμό όλων των σωματείων, των συλλόγων, των πυρόπληκτων, των περιβαλλοντικών ομάδων. Η πρόταση που τέθηκε, και από ομιλητές στη συγκέντρωση, για συλλαλητήριο στην Αθήνα μπορεί να είναι ένα επόμενο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση».    

«Πριν ακόμα σβήσουν τα κάρβουνα της μεγάλης καταστροφής που μας βρήκε, η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος για φαγοπότι μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον τόπο μας. Ο υπουργός (σ.σ , υπουργός Περιβάλλοντος Σκρέκας) που εμφανίστηκε σαν τον κλέφτη στο Δασαρχείο Λίμνης, έκανε το σπόνσορα της ΤΕΡΝΑ και μας την παρουσίασε ως μέγα ευεργέτη. Η πρόταση τους ήταν να αναλάβει τον καθαρισμό των δημοτικών και περιφερειακών δρόμων και να εργαστούν δασεργάτες από τους συνεταιρισμούς με σύμβαση απευθείας με την εταιρία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών Δασεργατών Εύβοιας. «Αντί για την ικανοποίηση του αιτήματος μας για εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης από τα αρμόδια δασαρχεία και υπηρεσίες για να επανέλθει το πευκοδάσος. Για απασχόληση όλων των ρετσινάδων με σταθερή σχέση εργασίας, για τουλάχιστον 15 χρόνια, για τη φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους. Τοπική και κεντρική εξουσία ανοίγουν το δρόμο στα μεγάλα αρπακτικά που έρχονται για να θησαυρίσουν».

«Διεκδικούμε: Αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει στα χωριά μας» αναφέρει ανάμεσα σε άλλα το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Να εξασφαλιστεί η διαμονή και η διατροφή όλων των ανθρώπων που κάηκαν τα σπίτια τους. ΑΜΕΣΑ μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας. Απασχόληση όλων των ρετσινάδων στα αντιπλημμυρικά έργα με την επιστημονική επίβλεψη των δασαρχείων, οι ρετσινάδες έχουν γνώση του δάσους και τα αναγκαία εργαλεία. Άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση. Αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για τα καμένα αγροτικά μηχανήματα και όλο τον εξοπλισμό στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις… Άμεσα εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης από τα αρμόδια δασαρχεία και υπηρεσίες για να επανέλθει το πευκοδάσος και να μην γίνει ζούγκλα. Απασχόληση όλων των ρετσινάδων με σταθερή σχέση εργασίας, για την φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους. Να απαγορευτεί η υλοτόμηση στο δάσος από εργολάβους και εμπόρους ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διάβρωση του εδάφους... Στελέχωση των δασαρχείων Λίμνης και Ιστιαίας με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση...» 

«Δεν θα κλαίμε πάνω από τα αποκαΐδια του τόπου μας και της ζωής μας. Θα παλέψουμε όλοι μαζί για να μείνουμε όρθιοι. Δεν έχουμε να περιμένουμε να μας σώσουν αυτοί που μας άφησαν ανοχύρωτους. Αυτοί που μας άφησαν μόνους ακόμα και την ώρα της καταστροφής. Τώρα είναι η ώρα για να οργανωθούμε και να παλέψουμε συλλογικά», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Κατοίκων Ιστιαίας.