Περιβάλλον
Ο κόσμος καίγεται και αυτοί τον χαβά τους: Φράχτες, μπάτσους και εργολάβους

21/8, Οι ρητινοπαραγωγοί στο πανευβοϊκό συλλαλητήριο

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, μετά από οκτώ μέρες και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι «όλα είναι υπό έλεγχο», η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει στα Βίλια έχοντας κάψει περίπου 100.000 στρέμματα και απειλώντας εκ νέου δασική έκταση, καλλιέργειες, σπίτια και κατοίκους. 

Η φωτιά ξέσπασε τη Δευτέρα 16 Αυγούστου στο πλάι ενός δρόμου, και όπως όλες οι προηγούμενες, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του οικισμού Αγίου Νεκταρίου, Γ. Παγώνης, αναρτώντας σχετικά βίντεο: «Η ώρα του βίντεο είναι 12:33. Εγώ είδα ελάχιστο καπνό κατεβαίνοντας από τον οικισμό μας προς τα Βίλια, στο δρόμο της Μπέλιζας. Αρχικά ήταν τόσο λίγος ο καπνός που νόμιζες πως κάποιος ψήνει…Κατευθύνθηκα αμέσως προς τα εκεί όπου είδα μερικούς ανθρώπους να παλεύουν με κλαδιά και πυροσβεστήρες αυτοκινήτου… Κανείς ποτέ δεν μου απάντησε ΓΙΑΤΙ έχει φύγει τα τελευταία χρόνια το πυροσβεστικό που καθόταν όλο το 24ωρο στον Κιθαιρώνα. Αν ήταν εκεί, με το που είχε δει τον καπνό, θα είχε κατέβει και θα την είχε σβήσει…» 

Καταστροφική

Για ακόμη μια φορά φέτος στα Βίλια αποδείχθηκε καταστροφική, από τη μια η έλλειψη προληπτικών μέτρων, όπως οι καθαρισμοί και οι αντιπυρικές ζώνες και από την άλλη η έλλειψη των απαραίτητων επίγειων και εναέριων μέσων προκειμένου να σβήσουν τη μοναδική μεγάλη φωτιά που έκαιγε σε όλη τη χώρα και επεκτεινόταν με συνεχείς αναζωπυρώσεις.  

Την Πέμπτη 19/8, με τις τελευταίες εστίες να μην έχουν ακόμη σβήσει στα Βίλια, εμφανίστηκε στα μέσα ενημέρωσης ο επί μέρες εξαφανισμένος υπουργός ΠΡΟΠΟ Χρυσοχοΐδης για να πει ότι «οριοθετήθηκε» το μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς και να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τις γυναίκες και τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ που συνέδραμαν αποφασιστικά ώστε να διασφαλίσουν το δύσκολο έργο της πυρόσβεσης…» 

Την Παρασκευή 20/8 τράβηξε για τον αγαπημένο του προορισμό, τον φράχτη στον Έβρο όπου «ολοκληρώθηκε η κατασκευή του φράχτη μήκους 40 χιλιομέτρων και των προηγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης, ένα έργο που είναι αξιοθαύμαστο», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Η απόκτηση των ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης πυρκαγιών ή έστω η δημιουργία πυροφυλακίων, η στελέχωση της πυροσβεστικής και των δασικών υπηρεσιών, δεν απασχολεί και δεν πρόκειται να απασχολήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη - δεν πάει να καίγεται επί ένα μήνα όλη η χώρα. Το Σάββατο 21/8 με το αυγουστιάτικο μελτέμι να έχει ξεκινήσει, το μόνο μέτρο που ήταν ικανή να πάρει ήταν να στέλνει μηνύματα από το 112 ζητώντας «να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις την Κυριακή 22/8, μέρα επιστροφής της μισής Ελλάδας από τις διακοπές»! 

Με αυτές τις πολιτικές και αυτές τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, δεν είναι να απορεί κανείς που τη Δευτέρα 23/8 καίγονταν ξανά τα Βίλια και το Μαρμάρι στην Ν. Εύβοια. Και ακόμη χειρότερα -όπως έχουμε ήδη δει να συμβαίνει και με τους «ήρωες» της Υγείας- η κυβέρνηση μαζί με τους περιφερειάρχες της, επιχειρεί να επιρρίψει τις ευθύνες στους εργαζόμενους στα δασαρχεία και στους πυροσβέστες. 

Πριν ακόμη σβήσει η φωτιά στα Βίλια, ο περιφερειάρχης Αττικής Πατούλης ξεδιάντροπα επέρριψε τις ευθύνες για την απουσία αντιπυρικών ζωνών και καθαρισμών στους δασάρχες την ίδια ώρα που όλοι ξέρουν ότι τα δασαρχεία ζητούσαν 17 εκατομμύρια ευρώ για έργα πρόληψης για να τους δοθούν μόλις 1,44 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα μετά τον Μάιο, μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου! Έφτασαν στο σημείο να βάλουν στο στόχαστρο τους πυροσβέστες που έδωσαν τη μάχη στην Εύβοια, διατάσσοντας ΕΔΕ όπως αναφέρεται σε διάφορα μέσα, επειδή μίλησαν στον Τύπο: 

«Είχαμε ζητήσει επανειλημμένα να μας φέρουν ένα καινούργιο πυροσβεστικό όχημα…Μας έφεραν αρχικά φέτος ένα αυτοκίνητο ηλικίας 50 ετών – του 1974. Τους είπαμε ότι το αυτοκίνητο αυτό δεν κάνει, είναι αργό, δεν έχει φρένα. Το πήραν και μας έφεραν ένα… ίδιο, επίσης ερείπιο… Μου έδωσαν να οδηγήσω πυροσβεστικό που δεν είχε χειρόφρενο ούτε φρένα… Τους το είπα. Ποια ήταν η απάντηση; “Να πηγαίνεις σιγά”… Όταν ξέσπασε η φωτιά στη Δάφνη, ένα πυροσβεστικό που ήταν στην περιοχή με δύο τόνους νερό προσπάθησε να τη σβήσει, αλλά στάθηκε αδύνατο γιατί είχε δυνατό αέρα. Και πολύ γρήγορα τελειώσανε και οι δύο τόνοι νερό, με αποτέλεσμα η φωτιά να φύγει προς τη Λίμνη. Ο προϊστάμενος του τοπικού κλιμακίου της Πυροσβεστικής ζήτησε αμέσως να έρθουν αεροπλάνα. Δεν ήρθαν ούτε την πρώτη ούτε τη δεύτερη μέρα, με αποτέλεσμα η φωτιά να γιγαντωθεί. Αλλά και τη δεύτερη ημέρα, αν είχαν έρθει αεροπλάνα, η φωτιά θα είχε σβήσει… Ας έρθει εισαγγελέας να μας καλέσει. Θα τα πούμε όλα επωνύμως».

Οι εισαγγελείς έχουν φυσικά άλλες δουλειές από το να αναζητήσουν τις ποινικές ευθύνες που έχει αυτή η κυβέρνηση, είναι απασχολημένοι να διατάσσουν έρευνες για «οργανωμένα σχέδια εμπρηστών». Και βέβαια, κυβέρνηση και περιφερειάρχες έχουν και αυτοί τις δικές τους. Δουλειές, για ευθύνες ούτε λόγος να γίνεται. Όπως καταγγέλλει η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική: «Στις 17/8/21 βγήκε η πρόσκληση… Στις 20-8-2021 η ανάθεση έγινε στην ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ “Σύμβαση ανάθεσης υπηρεσιών αποψίλωσης των πληγεισών περιοχών της Αττικής – Δήμων Αχαρνών, Ωρωπού και Διονύσου – από τους κορμούς καμένων δένδρων μετά από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά” με συνοπτικές διαδικασίες… Δεν υπάρχει ούτε μελέτη, ούτε εποπτεία από ειδικούς, τίποτα. Απλώς οι μπουλντόζες της ΑΚΤΩΡ θα μπουν στα καμένα στους Δήμους Διονύσου, Ωρωπού και Αχαρνών, και θα ισοπεδώσουν ό,τι βρουν μπροστά τους».