Εργατικό κίνημα
EUMED9: Μεσόγειος των “ανοιχτών οριζόντων” και των κλειστών συνόρων

Τη σκληρή ρατσιστική γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης και των υπόλοιπων κυβερνήσεων των μεσογειακών χωρών ήρθε να επιβεβαιώσει η διακήρυξη της 8ης Συνόδου Κορυφής EUMED9 παρά τις δηλώσεις ανθρωπισμού για τους πρόσφυγες και τις φανφάρες περί “Μεσογείου του πολιτισμού, των ανοιχτών οριζόντων και της ευημερίας”.

“Ένα είναι βέβαιο. Δεν θα επιτρέψουμε την επανάληψη του φαινομένου των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών που βιώσαμε το 2015”, επανέλαβε για μία ακόμα φορά ο Μητσοτάκης, μιλώντας για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Γύρω από αυτή την κατευθυντήρια γραμμή, που χρίζει εξαρχής τους πρόσφυγες «εισβολείς», αρθρώνονται οι τρεις κύριοι άξονες της διακήρυξης για το προσφυγικό.

Ο πρώτος είναι η προσπάθεια των EUMED9 να ασκήσουν πίεση στην νέα αφγανική κυβέρνηση ώστε να διατηρήσουν την παρουσία τους στο Αφγανιστάν και να αποτρέψουν την έξοδο των προσφύγων με όχημα, όπως αναφέρεται, “το δικαίωμα των Αφγανών πολιτών να διαβιούν με αξιοπρέπεια, ειρήνη και ασφάλεια ...Καλούμε την αφγανική ηγεσία να συνεργασθεί πλήρως... Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας παραμένει προτεραιότητα”.

Πριν 20 χρόνια, με τη δικαιολογία του πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία, η ΕΕ έπαιρνε ενεργά μέρος στην ιμπεριαλιστική επέμβαση που κατέστρεψε το Αφγανιστάν, άλλες χώρες με πολεμικές και άλλες με “ανθρωπιστικές” δυνάμεις. Σήμερα, οι EUMED9, χρησιμοποιούν το ίδιο αποδεδειγμένα ψεύτικο επιχείρημα. Και ενώ μιλάνε γενικόλογα για “την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης” δεν αρθρώνουν κουβέντα για άρση των κυρώσεων που ισχύουν -με προσαρμογές- από το 1999 για τους Ταλιμπάν με καταστροφικές συνέπειες για τις ζωές των απλών ανθρώπων, εκ των οποίων ένας στους τρεις αντιμετωπίζει σήμερα διατροφική ανασφάλεια.

Αποτροπή

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην αποτροπή των προσφύγων να μετακινηθούν προς την Ευρώπη μέσω της “συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και τρίτων χωρών”. “Πρέπει να αποτρέψουμε την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου” λένε και την ίδια στιγμή κάνουν ό,τι μπορούν για να κλείσουν κάθε νόμιμη οδό με το τείχος του Έβρου και αυτού στα σύνορα Τουρκίας-Ιράν, με την Φρόντεξ και με το πλάνο της ΕΕ για χρηματοδότηση χωρών όπως το Πακιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν για να κρατήσουν τους πρόσφυγες εντός των συνόρων τους, μακριά από την Ευρώπη.

Ο τρίτος έχει να κάνει με την “ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ”. Τι εννοούν οι EUMED9, το ανέδειξε με τον πιο σαφή τρόπο την επομένη της συνόδου ο Μηταράκης, όταν εγκαινίασε το νέο στρατόπεδο-φυλακή στην τοποθεσία Ζερβού, στη Σάμο, παρέα με την γενική διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Μπεάτε Γκμίντερ. “Με πολύ μεγάλη χαρά και ικανοποίηση” δήλωσε κυνικά “σας καλωσορίζω στην πρώτη σύγχρονη, κλειστή ελεγχόμενη δομή, στη Σάμο... μια δομή σύγχρονη και ασφαλή για διαμένοντες, εργαζόμενους αλλά και κατοίκους, μακριά από τον αστικό ιστό. Μια δομή που θα προσφέρει πίσω την χαμένη αξιοπρέπεια σε ανθρώπους που ζητούν διεθνή προστασία, αλλά και τους αναγκαίους όρους φρούρησης και περιορισμού για τους παράνομους μετανάστες που είναι προς επιστροφή – απέλαση”.

Είναι τουλάχιστον χυδαίο να μιλά ο Μηταράκης για “χαμένες αξιοπρέπειες” όταν εγκαινιάζει μια απόμερη φυλακή όπου θα στοιβάζονται 3.000 άνθρωποι περιφραγμένοι με συρματόπλεγμα και ελεγχόμενοι από μπάρες και κάμερες στο νέο επιχειρησιακό κέντρο στην Αθήνα, την ίδια στιγμή που το Ελληνικό Λιμενικό προχωρά καθημερινά σε βίαιες επαναπροωθήσεις που καταλήγουν σε πνιγμούς, ή σε εξαφανίσεις προσφύγων όπως στη Φολέγανδρο και τη Σάμο, χωρίς καμία τήρηση των διαδικασιών αίτησης ασύλου. Την ίδια στιγμή που σκληραίνει όλο και περισσότερο τη διαδικασία αυτών των αιτήσεων, που κρατά το Αφγανιστάν στη λίστα με τις ασφαλείς χώρες, συμπεριλαμβάνει σε αυτές την Τουρκία και ποινικοποιεί τη διάσωση των προσφύγων. Την ίδια στιγμή που ο Μπογδάνος στοχοποιεί τα μεταναστόπουλα που πηγαίνουν στα σχολεία και κόβεται από όσους ζουν εκτός δομών το πενιχρό επίδομα που δινόταν μέσω της cash card.

Απέναντι σε αυτή την ενιαία ρατσιστική πολιτική των EUMED9, το αντιρατσιστικό κίνημα οργανώνει την απάντηση με ένα μεγάλο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 9 Οκτώβρη, που θα βάζει στο κέντρο του τα συνθήματα “σύνορα ανοιχτά”, καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες”, “κλείστε τα στρατόπεδα”.