Εργατικό κίνημα
Αλληλεγγύη στις καθαρίστριες

Υπουργείο Οικονομικών

Σε συναυλία αλληλεγγύης την Παρασκευή 24/9 στις 5.30μμ στον πεζόδρομο Ερμού και Νίκης καλούν οι συμβασιούχες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, που αγωνίζονται για να μην απολυθούν, διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους. Νέα παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν την Πέμπτη 23/9, στις 10πμ, στο Υπουργείο Οικονομικών ενώ τη Δευτέρα 20/9 βρέθηκαν έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, μαζί με αλληλέγγυους συνδικαλιστές από εργατικά συνδικάτα. 

«Ενάμιση χρόνο τώρα δίνουμε σταθερά τον αγώνα ενάντια στις επικείμενες απολύσεις μας», δηλώνει στην Εργατική Αλληλεγγύη η Λίτσα Κόκκορη, από τη συντονιστική επιτροπή των συμβασιούχων καθαριστριών ΥΠΟΙΚ. «Δεν είναι η πρώτη φορά. Εδώ και 20 χρόνια βρισκόμαστε στο καθεστώς της ομηρείας των συμβάσεων. Στην αρχή ήμασταν με συμβάσεις έργου, μετά με ορισμένου χρόνου και τώρα μέσω ΑΣΕΠ. Μόνο με αγώνες φτάσαμε μετά από τόσα χρόνια να παραμείνουμε στη δουλειά, αν και κατά καιρούς υπήρχαν συναδέλφισσες και συνάδελφοι που απολύονταν. Δεν υπάρχουν πια άλλα περιθώρια. Αν δεν καταφέρουμε τώρα να μονιμοποιηθούμε, μας πετούν κυριολεκτικά στο δρόμο.

Έχουμε κάνει μέχρι στιγμής κινητοποιήσεις σε εβδομαδιαία βάση στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Μέγαρο Μαξίμου, σε πανεργατικές απεργίες, ακόμα και στα δικαστήρια για τα ασφαλιστικά μας μέτρα, για να παραμείνουμε στη δουλειά μέχρι την τελεσίδικη απόφαση. Η επόμενη μεγάλη κινητοποίηση στα Δικαστήρια είναι στις 28/9 που θα παρθεί η οριστική απόφαση για μας που δουλεύουμε στις ΔΟΥ. Ακολουθεί το δικαστήριο τον Νοέμβρη για τις συναδέλφισσες του Γενικού Λογιστήριου του κράτους. Κάνουμε τη συναυλία την Παρασκευή 24/9 για να ενημερώσουμε τον κόσμο για τον αγώνα μας.

Οι ανάγκες που καλύπτουμε είναι πάγιες και διαρκείς και με το παραπάνω. Λόγω της υποστελέχωσης, πέρα από την καθαριότητα, άλλος κάνει αρχείο, άλλος βοηθάει στα έσοδα, κουβαλάμε πράγματα, αν χρειαστεί κάνουμε δουλειά security στην πόρτα. Δεν γίνονται προσλήψεις προσωπικού, γίνονται συγχωνεύσεις και φτάσαμε για παράδειγμα στη ΔΟΥ Γλυφάδας να εξυπηρετούμε 240 χιλιάδες φορολογούμενους περίπου 70 εργαζόμενοι. 

Είναι μεγάλη αδικία που θα πρέπει να κάνουμε όλο αυτόν τον αγώνα για να κρατήσουμε τις δουλειές μας. Είναι υποχρέωση του κράτους να μας μονιμοποιήσει. Είμαστε οι περισσότερες γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας πάνω από 50 ετών, που πληρωνόμαστε πολύ λιγότερο από τους μόνιμους, την ώρα που κάνουμε την ίδια δουλειά. Αν μας απολύσουν, δεν θα μπορούμε να βρούμε δουλειά πουθενά και δεν συμπληρώνουμε τα συντάξιμα έτη για να πάρουμε την υποτυπώδη σύνταξη.

Αυτή η κοροϊδία είχε ξεκινήσει και προ κρίσης. Έκαναν ανακύκλωση της ανεργίας, ποτέ δεν την καταπολεμούσαν. Αυτή η κυβέρνηση καταργεί ακόμα και τους συμβασιούχους μέσω ΑΣΕΠ. Όχι μόνο σε μας, σε όλο το Δημόσιο. Όλα θέλει να τα δώσει σε εργολάβους. Οι εργολάβοι θα παίρνουν περισσότερα λεφτά, ενώ οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με ακόμα χαμηλότερο μισθό και θα δουλεύουν σε πιο άθλιες συνθήκες. Αυτός είναι ο σκοπός τους και όχι να λύσουν τα δημοσιονομικά προβλήματα». 


16/9, Μπροστά στο ΥΠΕΣ. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Σχολεία Αθήνας

Επιμένουν στον αγώνα τους ενάντια στις ρατσιστικές απολύσεις οι μετανάστριες/ες καθαρίστριες/ες των δημόσιων σχολείων του Δ. Αθήνας. Καλούν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών την Πέμπτη 23/9 στις 2μμ. Εκεί θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση εκπροσώπων της “Επιτροπής Μεταναστριών/των καθαριστριών/

των σχολείων του Δήμου Αθήνας” με τον Υπουργό Εσωτερικών Βορίδη. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της πίεσης που έβαλε η Συνέντευξη-Διάβημα στο ΥΠΕΣ που πραγματοποίησε η Επιτροπή την Πέμπτη 16/9, καθώς το υπουργείο αρνούταν σταθερά να τις δεχτεί.  

«Είμαστε τόσα χρόνια στον Δήμο και τώρα θυμήθηκε η Νέα Δημοκρατία να μας πετάξει στο δρόμο», είπε η Μιμόζα Λοσάι. «Πολύ καλά μιλάμε τα ελληνικά. Αλλά η σκούπα και το φαράσι θέλουν ελληνικά; Ό,τι έχει ζητήσει το κράτος το έχουμε κάνει. Είμαι 26 χρόνια στην Ελλάδα, έχουμε άδεια διαμονής και χαρτιά που μας επιτρέπουν να δουλεύουμε. Γιατί πληρώσαμε για να τα βγάλουμε; Με απολύει πριν τη σύνταξη, έχοντας αναπηρία με σίδερα στα πόδια από τη δουλειά εδώ πέρα. Δεν θα κάνουμε πίσω στον αγώνα μας». 

«Είναι αδιανόητο για δεύτερη χρονιά να έρχεται το Υπουργείο Εσωτερικών να αποκλείει μετανάστριες καθαρίστριες, που εργάζονται σκληρά 20 και 25 χρόνια τώρα, θέτοντας το κριτήριο της ύπαρξης ελληνικής ιθαγένειας ή Ελληνομάθειας», τόνισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος από την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. 

Μια σειρά από σωματεία της εκπαίδευσης έχουν πάρει αποφάσεις στήριξης. Η Ντίνα Γκαρανέ, εκπαιδευτικός, μετέφερε την απόφαση της Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, η οποία εκτός των άλλων αναφέρει ότι «Η κατοχή της Ελληνομάθειας, ως προσόν διορισμού… είναι άδικη και απλά λειτουργεί σαν φίλτρο επιλογής, πετώντας δεκάδες εργαζόμενους της σχολικής καθαριότητας στον δρόμο» την ώρα που «πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες για μόνιμο προσωπικό καθαριότητας λόγω πανδημίας». 

«Με τροπολογία που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, θα ζητήσουμε να καταργηθεί το ρατσιστικό ΦΕΚ, που τις αποκλείει από τη δουλειά. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει ακροδεξιά πολιτική και  ρητορική. Πρέπει να σεβαστεί την προσφορά αυτών των γυναικών, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», ανέφερε η Αγγελική Αδαμοπούλου, βουλεύτρια του ΜέΡΑ25. Επίσης, η Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ μετέφερε τη στήριξή της στο αίτημα των καθαριστριών για επαναπρόσληψη.

«Λένε ότι δεν παίρνουν στη δουλειά αυτές τις εργάτριες που θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους γιατί δεν μιλάνε καλά ελληνικά. Η τροπολογία για να επιστρέψουν στη δουλειά πρέπει να περάσει, όπως έγινε και πέρσι, είναι απαράδεκτο ο Βορίδης να πετάει στο δρόμο αυτές τις γυναίκες και ο Μπογδάνος να στοχοποιεί τα παιδιά τους. Αυτή την πολιτική παλιανθρωπιά πάνε να κάνουν και δεν πρόκειται να την αφήσουμε», δήλωσε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, από την Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων.

«Δεν θα σταματήσουμε να είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων μέχρι να προσληφθεί και η τελευταία από τις καθαρίστριες των σχολείων», είπε η Μαίρη Μαυρή-Βαβαγιάννη, δημοτική σύμβουλος με την Ανοιχτή Πόλη.

Οι μετανάστριες καθαρίστριες των σχολείων του Δήμου Αθήνας χαιρετίζουν τον αγώνα των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών ενάντια τις απολύσεις και συμμετέχουν στην συναυλία αλληλεγγύης την Παρασκευή 24/9 στις 5.30μμ στην Ερμού και Νίκης.