Περιβάλλον
17/9: Οι απαγορεύσεις δεν περνάνε

Αθήνα 17 Σεπτέμβρη. Φωτό: Δημήτρης Δασκαλάκης

Κόντρα στην απαγόρευση των συγκεντρώσεων που επιχείρησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 17/9 το απόγευμα στα Προπύλαια η συγκέντρωση και διαδήλωση ενάντια στην Σύνοδο των χωρών της Μεσογείου MED9EU. 

Η συγκέντρωση στα Προπύλαια ξεκίνησε με χαιρετισμό, από την Εμμανουέλα Τερζοπούλου από την Κίνηση για την προστασία και ανάδειξη του μεγάλου ρέματος Ραφήνας. Συνέχισε η Δήμητρα Σιμιανοπούλου από τους πυρόπληκτους της Βαρυμπόμπης που κέρδισε το χειροκρότημα όλων δηλώνοντας πως «δεν θα αφήσουμε να μπουν ιδιώτες κερδοσκόποι στο δάσος του Τατοΐου και στη Βαρυμπόμπη». Στη συνέχεια τον λόγο πήραν η Δήμητρα Βήνη από την Κίνηση Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή, ο Γιάννης Σηφακάκης από την Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή και ο Κώστας Παπακώστας από την Κίνηση “Μας σκάβουν το λάκκο”. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης το Support Earth και ακτιβιστές/στριες από τοπικές περιβαλλοντικές επιτροπές. 

«Ενώ έχει μπει σαν προκαταβολή ένα μόνο μέρος από τις αποζημιώσεις για τις επισκευές στα σπίτια, η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει εκδώσει τις απαραίτητες άδειες επισκευών. Ούτε να κατεδαφίσουν τα κατεστραμμένα, ούτε να φτιάξουν τις κατεστραμμένες σκεπές δεν επιτρέπουν ακόμη, ενώ σε λίγο τελειώνει ο Σεπτέμβρης και έρχονται οι βροχές» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Δημήτρης Κοντοδήμας, πυρόπληκτος από την Βαρυμπόμπη. 

Διαδήλωση

Η διαδήλωση, που ακολούθησε την πορεία Ομόνοια-Πανεπιστημίου-Σταδίου, σταμάτησε στον φραγμό που είχε στήσει η αστυνομία με κλούβες, αύρες και ΜΑΤ στο ύψος του Αγάλματος Κολοκοτρώνη και από εκεί μέσω Πανεπιστήμιου κατέληξε ξανά στα Προπύλαια με συνθήματα: «Mητσοτάκης-Ντράγκι και Μακρόν όχι στις φιέστες των εμπρηστών», «Στην Μεσόγειο ειρήνη των λαών-όχι εξορύξεις ορυκτών», «Δώστε λεφτά για δασοπροστασία, όχι για Ραφάλ και την αστυνομία», «Καίνε τα δάση, διαλύουν την Υγεία, κάτω η Νέα Δημοκρατία», «Η πράσινη ανάπτυξη δεν μας παραμυθιάζει, την φύση καταστρέφει και τα βουνά ρημάζει». Συμμετείχαν με τα πανό τους η Πρωτοβουλία ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή, το Support Earth, η Πρωτοβουλία ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο «Μας σκάβουν τον λάκκο», η κοινοτική κίνηση «Όχι Λιμάνι στη Πειραϊκή», πυρόπληκτοι κάτοικοι της Βαρυμπόμπης, το ΣΕΚ, δημοτικές- περιφερειακές κινήσεις κ.α.

«Ούτε τα φιρμάνια των απαγορεύσεων, ούτε η αστυνομοκρατία σε όλο το κέντρο της Αθήνας κατάφεραν να ματαιώσουν το συλλαλητήριο, ενώ ο Μητσοτάκης και οι ηγέτες της ΕΕ, μαζί και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν ταμπουρωμένοι στο ίδρυμα Νιάρχος» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή. «Θα συνεχίσουμε τη σύγκρουση με την κυβέρνηση που πουλάει «πράσινη ανάπτυξη» την ώρα που συνεχίζει τις εξορύξεις ορυκτών καυσίμων και ρημάζει τις βουνοκορφές με ανεμογεννήτριες, με το σύστημα συνολικά που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας και το περιβάλλον. 

Η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή θα οργανώσει το επόμενο διάστημα εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, σε συντονισμό με περιβαλλοντικές κινήσεις και αγωνιστές/τριες, συνδικάτα και φορείς. Συνδέουμε και γενικεύουμε τις διεκδικήσεις μας ενάντια στον καταστροφικό καπιταλισμό και τις κυβερνήσεις που τον υπηρετούν. Κλιμακώνουμε οργανώνοντας μεγάλες κινητοποιήσεις, σε συντονισμό με το παγκόσμιο κίνημα που ετοιμάζεται να βγει μαζικά στους δρόμους στις 6 Νοέμβρη, στη διάρκεια της κρίσιμης Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη, διεκδικώντας «ν’ αλλάξουμε το σύστημα – όχι το κλίμα».


 

Μια σύνοδος «υποβρύχιο» κάπου στη Μεσόγειο…

Την περασμένη Παρασκευή, ο Μακρόν, ο Ντράγκι, ο Σάντσεθ και ακόμη  6 πρωθυπουργοί μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φον Ντερ Λάιεν βρέθηκαν στην Αθήνα για τη Σύνοδο των Med9, των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια φορά στον ένα, στα δύο ή και στα τρία χρόνια, μια ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί στην έδρα της μια σύνοδο αυτού του μεγέθους. Και κάθε φορά που αυτό συμβαίνει, συνοδεύεται και από το ανάλογο επικοινωνιακό «ταρατατζούμ» που βάζει τον εκάστοτε πρωθυπουργό «στο κέντρο των διεθνών πρωτοβουλιών και των εξελίξεων» και άλλα τετριμμένα.

Κάπως έτσι σκεφτόταν άλλωστε και ο Μητσοτάκης την φετινή  Σύνοδο των Μed9. «Έχετε μια πολύ γεμάτη ατζέντα και το καθήκον να προετοιμάσετε τη Σύνοδο Κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο νησί μου στην Κρήτη, και μάλιστα στην πόλη μου, στα Χανιά, στις 17 Σεπτεμβρίου. Ανυπομονώ να σας καλωσορίσω και πάλι στην Κρήτη στις 17 Σεπτεμβρίου, για την επόμενη Σύνοδο Med 7 ή Med 9», έλεγε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός τον Ιούνη όταν υποδεχόταν την υπουργική  σύνοδο των Med 7 που έγινε τον Ιούνη στην Αθήνα.

Ούτε ανακοίνωση  

Τίποτε από αυτά δεν συνέβη. Στη διάρκεια του καλοκαιριού θα έπρεπε να ψάξει πολύ κανείς για να βρει έστω και ένα μονόστηλο για το πολιτικό αυτό γεγονός με το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξούσε να ανοίξει την χρονιά βάζοντας την «πράσινη ατζέντα» της ενόψει της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα τον Νοέμβρη. Μέχρι και δύο μέρες πριν την Σύνοδο δεν υπήρχε ούτε μια ανακοίνωση ούτε μια είδηση που να αναφέρεται σε αυτήν - πέρα από το κάλεσμα των περιβαλλοντικών οργανώσεων για συλλαλητήριο στο Σύνταγμα που αποφασίστηκε στην Σύσκεψη στο θέατρο Εμπρός, μια εβδομάδα νωρίτερα. Μέχρι και την παραμονή -οπότε μάθαμε ταυτόχρονα ότι η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί τελικά στο Νιάρχος στην Αθήνα και ότι απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις στο κέντρο της πόλης- η κυβέρνηση ακολούθησε γραμμή «υποβρύχιο» και μάλιστα σε απόλυτη σίγαση.

Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι αυτό. Αυτό που μεσολάβησε ανάμεσα στον Ιούνη και τον Σεπτέμβριο ήταν ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια των τελευταίων ετών με την οργή να ξεχειλίζει από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα για την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη - με τελευταίο έγκλημα την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Η κυβέρνηση στη διάρκεια των πυρκαγιών βρέθηκε αντιμέτωπη με τη μαζική κοινωνική ανυπακοή στη γραμμή των καθολικών εκκενώσεων και στη συνέχεια παρακολούθησε να πραγματοποιούνται μαζικές διαδηλώσεις καταμεσής του Αυγούστου στην Αθήνα και στη συνέχεια στην Β. Εύβοια, με τους κατοίκους να οργανώνονται στις πυρόπληκτες περιοχές. Η πτωτική της τάση καταγράφηκε σε όλες τις δημοσκοπήσεις και έγινε απτή στο μεγάλο φετινό συλλαλητήριο της ΔΕΘ στις 11 του Σεπτέμβρη. 

Η κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά να θάψει επικοινωνιακά την Σύνοδο για να αποφύγει τα ευαίσθητα σόναρ των πυρόπληκτων, των περιβαλλοντικών κινημάτων και των σωματείων που ενεργοποιούνται σε όλη τη χώρα γιατί φοβόταν ότι θα βρεθεί για ακόμη μια φορά περικυκλωμένη από την μαζική οργή. Δεν θα το ήθελαν αυτό άλλωστε ούτε οι προσκεκλημένοι της που στάθηκαν εξίσου ανίκανοι να αντιμετωπίσουν ανάλογες καταστροφές στις δικές τους χώρες. Μια ακόμη απόδειξη για το πόσο υποκριτές αλλά και πόσο φοβισμένοι είναι.