Εκπαίδευση και νεολαία
Φοιτητές, μαθητές, γονείς–μαζί

15/9/21, Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

 

Πλήθος εκπαιδευτικών, φοιτητών/τριών, μαθητών/τριών και γονέων διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, την Τετάρτη 15/9, δίνοντας με το καλημέρα της νέας σχολικής χρονιάς τον τόνο της σύγκρουσης με την κυβέρνηση και τις αντιεκπαιδευτικές επιθέσεις της Κεραμέως. Στο συλλαλητήριο συμμετείχε κόσμος από όλα τα πόστα του εκπαιδευτικού κλάδου, δεκάδες ΣΕΠΕ κι ΕΛΜΕ, φοιτητικοί σύλλογοι, ενώσεις γονέων, καθαρίστριες/ές. 

«Είμαστε καθαρίστριες που δουλεύουμε στο δημόσιο σχολείο εδώ και 20 χρόνια», μας λέει σχολική καθαρίστρια που διαδήλωνε με το πανό της επιτροπής τους, με το σύνθημα «Ψωμί-Τριαντάφυλλα-Μόνιμη δουλειά-Όχι στις απολύσεις». «Τώρα μας απολύουν γιατί δεν έχουμε ελληνική ταυτότητα. Είναι ρατσισμός. Εγώ έχω 30 χρόνια στην Ελλάδα. Ούτε ως ελληνίδα, ούτε ως αλβανίδα με δέχονται. Κάνω την ίδια δουλειά 19 χρόνια και τώρα μας πετάνε στο δρόμο. Τι θα γίνουν τα σχολεία χωρίς εμάς και τι θα κάνουν οι οικογένειές μας αν μας αφήσουν στην ανεργία, κανείς δεν ξέρει. Ελπίζουμε κάτι να γίνει». 

«Είμαστε πολλοί. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Παλεύουμε για το δημόσιο σχολείο. Δεν θα περάσει η επίθεση της Κεραμέως. Το ‘νέο σχολείο’ της Κεραμέως είναι εφιάλτης και δεν θα το επιτρέψουμε. Γονείς, μαθητές/

τριες, εκπαιδευτικοί, μέχρι να το ανατρέψουμε θα είμαστε στους δρόμους», είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Ανθή Βέλλη, από τον ΣΕΠΕ Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. 

Ο Γκαφού, από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Ειδικών Σχολείων συμπληρώνει: «Έχουμε κατέβει στο συλλαλητήριο για τα παιδιά μας. Για αυτά δίνουμε αγώνα. Έχουμε παιδιά με αναπηρία και είμαστε στο δρόμο μαζί με τους εκπαιδευτικούς γιατί οι ανάγκες των σχολείων είναι μεγάλες. Τα προβλήματα είναι μεγάλα. Ελλείψεις καθηγητών, καθαριστριών, υποδομών. Γι’ αυτά αγωνιζόμαστε». 

«Οι μαθητές κατεβήκαμε σήμερα στο δρόμο με τους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές για να διαδηλώσουμε ενάντια στα μέτρα της Κεραμέως. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που εφαρμόστηκε φέτος πρώτη φορά είχε αισχρά αποτελέσματα. 40.000 μαθητές έμειναν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα πανεπιστήμια με δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις», δήλωσε στην Ε.Α ο Αναστάσης, μαθητής στο Πρότυπο Λύκειο Αγ. Αναργύρων. «Διεκδικούμε την άμεση κατάργηση αυτού του μέτρου. Από δω και στο εξής θα κατεβαίνουμε συνεχώς στο δρόμο με τα σχολεία μας, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και το φοιτητικό κίνημα, γιατί αυτή η αναδιάρθρωση πλήττει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης» συνέχισε.

Το παρών έδωσαν εκπαιδευτικοί του Δικτύου "Η Τάξη μας", το ΣΕΚ στις σχολές και οι Μαθητές/τριες Anticapitalista. Μαζικές πανεκπαιδευτικές διαδηλώσεις έγιναν την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά και άλλα σημεία της χώρας. 


Στις 17/9 συνεδρίασε διαδικτυακά η σύγκλητος του ΕΚΠΑ. Το βασικό θέμα ήταν το αν και υπό ποιες συνθήκες θα ανοίξουν οι σχολές. Όλο το τελευταίο διάστημα υπάρχουν δημοσιεύσεις που αναφέρονται στο άνοιγμα των σχολών δια ζώσης και την είσοδο των φοιτητών και των φοιτητριών με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή με αρνητικό rapid test που πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι οι φοιτητές που δεν έχουν εμβολιαστεί. Το υπουργείο δεν έχει φροντίσει για τίποτα και απλά πετάει το μπαλάκι στα ιδρύματα. Υποτίθεται ότι οι σχολές ανοίγουν σε δύο εβδομάδες αλλά προς το παρόν καμία ανακοίνωση δεν υπάρχει, ούτε έχει δημοσιευτεί το παραμικρό ωρολόγιο πρόγραμμα του νέου εξαμήνου. 

Η κυβέρνηση προκλητικά μας κοροϊδεύει. Ανακοινώνει νέες περικοπές στη σίτιση και συνολικά στον προϋπολογισμό των ιδρυμάτων. Δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες κτηριακές εγκαταστάσεις για να γίνουν μαθήματα με λιγότερους φοιτητές και φοιτήτριες στα τμήματα. Ήδη υπήρχαν τοποθετήσεις στην Σύγκλητο που αμφισβητούσαν την δυνατότητα να ανοίξουν κανονικά τα πανεπιστήμια. 

Δεν θα τους αφήσουμε να διαλύσουν τις σχολές μας. 

Από την πρώτη στιγμή βγήκαμε στο δρόμο και οργανώνουμε τον συντονισμό με τους μαθητές και τις μαθήτριες και με τους εργαζόμενους σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Με συντονισμό απεργίες και διαδηλώσεις με οργάνωση μέσα στις σχολές δίνουμε την μάχη για δημόσια και δωρεάν παιδεία. Διεκδικούμε να μην χάσουμε άλλη μια χρονιά. 

Να ανοίξουν τώρα όλες οι σχολές με όλα τα απαιτούμενα μέσα προστασίας. Παλεύουμε για προσλήψεις στην καθαριότητα, στις λέσχες, στην φύλαξη. Δωρεάν Τεστ και όχι να τα πληρώνουμε από την τσέπη μας. Προσλήψεις εκπαιδευτικών τώρα σε ολα τα τμήματα. Οι ανάγκες είναι τεράστιες. Λεφτά για την Παιδεία και τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για την αστυνομία και τους εξοπλισμούς.

ΣΕΚ στις σχολές


Καταλήψεις

Σε κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει και οι μαθητές/τριες καταλαμβάνοντας μια σειρά σχολεία τις τελευταίες ημέρες. 

Την Παρασκευή 17/9 μαθητές/

τριες από 22 σχολεία της Πάτρας και 8 του Αγρινίου έκαναν κατάληψη συνδυάζοντας τις διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στις επιθέσεις της Κεραμέως, με τον αντιφασιστικό αγώνα, τιμώντας με αυτό τον τρόπο τη μνήμη του Παύλου Φύσσα, 8 χρόνια μετά τη δολοφονία του. Τη Δευτέρα 20/9 και το σχολείο που φοίτησε ο Παύλος Φύσσας, το 3o ΓΕΛ Κερατσινίου ήταν μεταξύ αυτών που τελούσαν υπό κατάληψη. Στη Λάρισα και την Ελασσόνα τουλάχιστον 12 σχολεία κατελήφθησαν, με κάποια από αυτά να βάζουν ξεκάθαρο αντικυβερνητικό χαρακτήρα στα αιτήματά τους: «να φύγει ο Μητσοτάκης». 


Νέα Σμύρνη

Δεκάδες γονείς και εκπαιδευτικοί βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία Νέας Σμύρνης την Πέμπτη 16/9 ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ένωσης Γονέων Ν. Σμύρνης για να διαμαρτυρηθούν για τις πρόχειρες προκάτ αίθουσες που τοποθετήθηκαν σε χώρο του ΕΠΑΛ για μαθητές της προσχολικής αγωγής. 

140 παιδιά είναι αναγκασμένα να στριμώχνονται σε 4 προκάτ αίθουσες, χωρισμένες με νοβοπάν, με τέσσερις μόλις τουαλέτες για παιδιά κι εκπαιδευτικούς και χωρίς κανέναν άλλον εξοπλισμό πέρα από τις καρέκλες και τα θρανία. 

Ήταν η τρίτη σε σειρά κινητοποίηση, μετά από αυτές μπροστά από το ΕΠΑΛ την ημέρα ανοίγματος των σχολείων την περασμένη Δευτέρα και στην πλατεία Δέγλερη στις 16/9. Ο δήμαρχος κι ο αντιδήμαρχος Παιδείας αναγκάστηκαν να υποσχεθούν πως επισπεύδονται οι εργασίες, για τις οποίες υπήρχε άπλετος χρόνος και πως οι προκατασκευασμένες αίθουσες των παραρτημάτων του 3ου και 8ου νηπιαγωγείου θα είναι έτοιμες και θα λειτουργούν με όλον τον απαιτούμενο εξοπλισμό και το εκπαιδευτικό υλικό στις 27 Σεπτεμβρίου.


Ειδική Αγωγή

Σε στάση εργασίας την Τρίτη 21/9 και συγκέντρωση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας, προχώρησαν οι εκπαιδευτικοί του ειδικού σχολείου στο Αιγάλεω. 

Ο σύλλογος των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής σε ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων: «Τα προβλήματα στο ξεκίνημα της φετινής σχολικής χρονιάς έχουν ενταθεί, με τον αυξημένο αριθμό μαθητών, την αδυναμία λήψης μέτρων προφύλαξης από την διάδοση του κορονοϊού, τα παραμένοντα κενά σε εκπαιδευτικό, Ειδικό Εκπαιδευτικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό, καθώς και την ανάγκη εξατομικευμένης υποστήριξης σε μαθητές με ιδιαίτερες δυσκολίες όσον αφορά την ασφάλεια, την μετακίνηση και την αυτοφροντίδα τους. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν μια κατάσταση που δεν ευνοεί την εκπαίδευση, υποστήριξη και ασφαλή παραμονή των μαθητών και η οποία δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί για όλη τη σχολικά χρονιά».