Περιβάλλον
Μια σύνοδος «υποβρύχιο» κάπου στη Μεσόγειο…

Αθήνα 17 Σεπτέμβρη. Φωτό: Δημήτρης Δασκαλάκης

Την περασμένη Παρασκευή, ο Μακρόν, ο Ντράγκι, ο Σάντσεθ και ακόμη  6 πρωθυπουργοί μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φον Ντερ Λάιεν βρέθηκαν στην Αθήνα για τη Σύνοδο των Med9, των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια φορά στον ένα, στα δύο ή και στα τρία χρόνια, μια ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί στην έδρα της μια σύνοδο αυτού του μεγέθους. Και κάθε φορά που αυτό συμβαίνει, συνοδεύεται και από το ανάλογο επικοινωνιακό «ταρατατζούμ» που βάζει τον εκάστοτε πρωθυπουργό «στο κέντρο των διεθνών πρωτοβουλιών και των εξελίξεων» και άλλα τετριμμένα.

Κάπως έτσι σκεφτόταν άλλωστε και ο Μητσοτάκης την φετινή  Σύνοδο των Μed9. «Έχετε μια πολύ γεμάτη ατζέντα και το καθήκον να προετοιμάσετε τη Σύνοδο Κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο νησί μου στην Κρήτη, και μάλιστα στην πόλη μου, στα Χανιά, στις 17 Σεπτεμβρίου. Ανυπομονώ να σας καλωσορίσω και πάλι στην Κρήτη στις 17 Σεπτεμβρίου, για την επόμενη Σύνοδο Med 7 ή Med 9», έλεγε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός τον Ιούνη όταν υποδεχόταν την υπουργική  σύνοδο των Med 7 που έγινε τον Ιούνη στην Αθήνα.

Ούτε ανακοίνωση  

Τίποτε από αυτά δεν συνέβη. Στη διάρκεια του καλοκαιριού θα έπρεπε να ψάξει πολύ κανείς για να βρει έστω και ένα μονόστηλο για το πολιτικό αυτό γεγονός με το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξούσε να ανοίξει την χρονιά βάζοντας την «πράσινη ατζέντα» της ενόψει της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα τον Νοέμβρη. Μέχρι και δύο μέρες πριν την Σύνοδο δεν υπήρχε ούτε μια ανακοίνωση ούτε μια είδηση που να αναφέρεται σε αυτήν - πέρα από το κάλεσμα των περιβαλλοντικών οργανώσεων για συλλαλητήριο στο Σύνταγμα που αποφασίστηκε στην Σύσκεψη στο θέατρο Εμπρός, μια εβδομάδα νωρίτερα. Μέχρι και την παραμονή -οπότε μάθαμε ταυτόχρονα ότι η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί τελικά στο Νιάρχος στην Αθήνα και ότι απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις στο κέντρο της πόλης- η κυβέρνηση ακολούθησε γραμμή «υποβρύχιο» και μάλιστα σε απόλυτη σίγαση.

Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι αυτό. Αυτό που μεσολάβησε ανάμεσα στον Ιούνη και τον Σεπτέμβριο ήταν ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια των τελευταίων ετών με την οργή να ξεχειλίζει από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα για την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη - με τελευταίο έγκλημα την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Η κυβέρνηση στη διάρκεια των πυρκαγιών βρέθηκε αντιμέτωπη με τη μαζική κοινωνική ανυπακοή στη γραμμή των καθολικών εκκενώσεων και στη συνέχεια παρακολούθησε να πραγματοποιούνται μαζικές διαδηλώσεις καταμεσής του Αυγούστου στην Αθήνα και στη συνέχεια στην Β. Εύβοια, με τους κατοίκους να οργανώνονται στις πυρόπληκτες περιοχές. Η πτωτική της τάση καταγράφηκε σε όλες τις δημοσκοπήσεις και έγινε απτή στο μεγάλο φετινό συλλαλητήριο της ΔΕΘ στις 11 του Σεπτέμβρη. 

Η κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά να θάψει επικοινωνιακά την Σύνοδο για να αποφύγει τα ευαίσθητα σόναρ των πυρόπληκτων, των περιβαλλοντικών κινημάτων και των σωματείων που ενεργοποιούνται σε όλη τη χώρα γιατί φοβόταν ότι θα βρεθεί για ακόμη μια φορά περικυκλωμένη από την μαζική οργή. Δεν θα το ήθελαν αυτό άλλωστε ούτε οι προσκεκλημένοι της που στάθηκαν εξίσου ανίκανοι να αντιμετωπίσουν ανάλογες καταστροφές στις δικές τους χώρες. Μια ακόμη απόδειξη για το πόσο υποκριτές αλλά και πόσο φοβισμένοι είναι.