Η μέρα των βουλευτών και των συνεργατών της κυβέρνησης είχε ξεκινήσει άσχημα από νωρίς το πρωί. Χρειάστηκε να επιστρατεύσουν εκατοντάδες δικυκλιστές της ομάδας ΔΙΑΣ για να είναι σίγουροι ότι ο κόσμος δεν θα πλησιάσει τις λιμουζίνες που θα τους έφερναν στη Βουλή. Στην προσπάθεια τους αυτή αποφάσισαν να κλείσουν το σταθμό του Μετρό στον Ευαγγελισμό. Το Σωματείο Εργαζόμενων απάντησε με ανακοίνωση-καταγγελία, ενώ με δικιά τους περιφρούρηση κράτησαν ανοιχτό το σταθμό του Συντάγματος.
Ο τρόμος τους ήταν τέτοιος που τους ανάγκασε να μιμηθούν…τον Μπερλουσκόνι στη διαδήλωση της Γένοβας το 2001. Έστησαν ένα φράχτη(!) στο ύψος των Λουλουδάδικων μπροστά από τη γνωστή σειρά με τις κλούβες των ΜΑΤ.
Στο Καλλιμάρμαρο όπου είχε συγκεντρωθεί κόσμος από τις 7 το πρωί για να πάει με πορεία στο Σύνταγμα, οι διαδηλωτές δέχτηκαν αναίτια επίθεση της αστυνομίας με αποτέλεσμα να προσαγάγουν 10 άτομα και να τραυματιστούν 2.
Μέχρι το μεσημέρι, παρά τα προβοκαρίσματα από τη μεριά της αστυνομίας, χιλιάδες είχαν συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα. Όταν έφτασαν τα σωματεία, τα συνδικάτα και οι οργανώσεις της αριστεράς από το Μουσείο και το Πεδίον του Άρεως, η Βουλή ήταν πλέον πολιορκημένη από τον πιο επικίνδυνο συνδυασμό: τους «αγανακτισμένους» και το οργανωμένο εργατικό κίνημα.
Η απόφαση της κυβέρνησης ήταν καθαρή. Να διαλύσει αυτό το εκρηκτικό μείγμα αντίστασης με κάθε δυνατό τρόπο. Τα ψέματα της κυβέρνησης και των Πρετεντέρηδων ότι οι «κουκουλοφόροι» θέλησαν να διαλύσουν την «ειρηνική» διαδήλωση έχουν καταρριφθεί με τον καλύτερο τρόπο από φωτογραφίες, βίντεο και μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων που εξηγούν ότι η αστυνομία είχε στόχο να διώξει τον κόσμο από το Σύνταγμα.
Τα δύο χαρακτηριστικότερα βίντεο που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο αποδεικνύουν το σχέδιο της αστυνομίας. Το πρώτο(http://www.youtube.com/watch?v=eE5xGp_tKO8) είναι τραβηγμένο από κτίριο της Ερμού και δείχνει πεντακάθαρα τα ΜΑΤ να στοχεύουν με απανωτές ρίψεις ασφυξιογόνων τον κόσμο που είχε μαζευτεί πάνω στην πλατεία.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό βίντεο που μπορείτε να το βρείτε στο www.sekonline.gr είναι φτιαγμένο από την ομάδα του Information Libre. Όχι μόνο δείχνει τους εργαζόμενους από τους δεκάδες εργατικούς χώρους που κατέβηκαν οργανωμένα, αλλά και εικόνες από διεθνή μέσα ενημέρωσης και άλλους χρήστες του youtube.
Ακόμα και μετά από αυτήν την επίθεση, οι διαδηλωτές και οι απεργοί παρέμεναν στο Σύνταγμα. Χιλιάδες κόσμος βρίσκονταν στους γύρω δρόμους, ειδικά στη Φιλελλήνων. Τα μπλοκ της Επιτροπής Αλληλεγγύης, του ΣΕΚ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Ένωσης Μεταναστών Εργατών αποφάσισαν να ξεκινήσουν από την Όθωνος όπου βρίσκονταν και να κατέβουν προς την πλατεία για να μπορέσει ο κόσμος να ξαναβρεθεί στο κέντρο της. Αυτή η πρωτοβουλία συνάντησε θερμή ανταπόκριση και έδωσε την ώθηση σε πολύ κόσμο να κινηθεί με τον ίδιο τρόπο. Εν τω μεταξύ, τα μεγάφωνα της πλατείας συνεχώς κατήγγειλαν την αστυνομία και καλούσαν τον κόσμο μπροστά στη Βουλή.
“Ο διαδηλωτής με την κόκκινη μπλούζα”
Η αστυνομία συνέχισε τις επιθέσεις. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του μέλους των Financial Crimes και συνέδρου της ΠΟΕΣΥ. Ο «διαδηλωτής με την κόκκινη μπλούζα», όπως τον ανέφεραν τα κανάλια αφού η σύλληψη του στη γωνία της Μεγάλης Βρετάνιας έγινε σε απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση, δέχτηκε επίθεση από 10 θρασύδειλους τραμπούκους των ΜΑΤ που του έσκισαν τα ρούχα και τον χτυπούσαν.
Οι κατηγορίες που του…απέδωσαν είναι οι εξής: «διατάραξη κοινής ειρήνης, πρόκληση σωματικής βλάβης και αντίσταση κατά της αρχής». Σε όποιον ήταν εκεί, παρακολουθούσε από την τηλεόραση ή είδε τα βίντεο στο ίντερνετ είναι φανερό τι σημαίνει βαρβαρότητα της αστυνομίας.
Η δίκη του Απ. Λιακόπουλου ορίστηκε για τις 29 Ιούνη (μαζί με άλλους 13 συλληφθέντες), ενώ από την πρώτη στιγμή η ΠΟΕΣΥ και άλλα σωματεία και συνδικάτα έβγαλαν ψηφίσματα συμπαράστασης που ζητούν την άμεση αθώωση όλων.
Τα ίδια έγιναν σε δεκάδες μέρη γύρω από το Σύνταγμα. Μία αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει στην Εργατική Αλληλεγγύη τι είδε και βίωσε στο Ζάππειο. «Πήγα στο Ζάππειο για να γλιτώσω από την κάπνα και να πάρω λίγο καθαρό αέρα. Εκεί είχε μαζευτεί κόσμος για τον ίδιο λόγο που δεν είχε καμία σχέση με τα επεισόδια. Τότε, πέρασαν 50 μηχανές της ΔΙΑΣ με δύο αναβάτες η κάθε μία, οπότε καταλαβαίνεις ήταν πολλοί. Σταμάτησαν και έκαναν μια σειρά μπροστά στον κόσμο που καθότανε. Άρχισαν να πιάνουν κόσμο άσχετο, ακόμα και αυτούς που απλώς περνούσαν. Κυρίως αγόρια, ενώ χτύπησαν σοβαρά μια κοπέλα στο γόνατο. Νομίζω ότι της έσπασαν το πόδι. Πήγα κοντά για να υποστηρίξω τα παιδιά που είχαν μαζέψει. Τους ούρλιαζα ότι τους ξέρω, αλλά αυτοί ούτε που με άκουγαν. Τους απομάκρυναν από τον υπόλοιπο κόσμο και τους πίεζαν. Την επόμενη μέρα στα Δικαστήρια τα παιδιά μου έλεγαν ότι δεν ένιωθαν τα χέρια τους».
Η καταστολή και τα δακρυγόνα δεν εμπόδισαν τους διαδηλωτές να ανασυνταχτούν. Το απόγευμα η πλατεία ήταν ξανά γεμάτη με κόσμο αποφασισμένο να συνεχίσει μέχρι τη νίκη.

