Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Οργανώνουμε τις 19 Μάρτη

13/2, Στρατόπεδο Διαβατών. Φωτό: ΚΕΕΡΦΑ Σαλονίκης

Mε εκδηλώσεις σε γειτονιές και χώρους εργασίας συνεχίζεται η καμπάνια της ΚΕΕΡΦΑ για την διοργάνωση της Διεθνούς Μέρας Δράσης κατά του ρατσισμού και του φασισμού στις 19 Μάρτη. Το κάλεσμα για την Αθήνα είναι στην Ομόνοια στις 3μμ, ενω υπάρχουν καλέσματα και σε μια σειρά άλλες πόλεις της Ελλάδας (βλ. δίπλα). Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τον πίνακα των εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα στη σελ.17. Ήδη το κάλεσμα για τις 19 Μάρτη κυκλοφορεί μεταφρασμένο σε αφίσα σε τέσσερις γλώσσες. Στο συλλαλητήριο καλεί με απόφασή του και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. 

Μετά τις εξορμήσεις την περασμένη εβδομάδα στα στρατόπεδα προσφύγων στην Μαλακάσα, τον Ελαιώνα, το Σχιστό και την Θήβα ακολούθησαν τα Διαβατά στην Θεσσαλονίκη και ακόμη μια επίσκεψη στο Σχιστό την Κυριακή 13/2/2022. Μαζί με τους πρόσφυγες κάλεσμα στο συλλαλητήριο στην Ομόνοια απευθύνουν κοινότητες μεταναστών εργατών που την Δευτέρα 14 Φλεβάρη έδωσαν συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας για τα νέα μέτρα Μηταράκη. 

«Τα τείχη που πλέον υψώνονται γύρω από το καμπ δεν εμπόδισαν πρόσφυγες και προσφύγισσες να έρθουν σε επαφή με τα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και να εκφράσουν τα προβλήματά τους, τις πολύμηνες αναμονές από την υπηρεσία ασύλου και τις αρνητικές απαντήσεις, για το κόψιμο της cash card, το κακό φαγητό. Ήδη οργανώνουν τη συμμετοχή τους και στη Θεσσαλονίκη στη διαδήλωση για τη διεθνή ημέρα δράσης ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό στις 19 Μάρτη» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης. Mαζική εξόρμηση και αφισοκόλληση οργανώθηκε επίσης την περασμένη Παρασκευή στα Χανιά ενώ παράλληλα έγινε συζήτηση με μετανάστες και μοίρασμα της εφημερίδας της ΚΕΕΡΦΑ για τα camp των προσφύγων.

13/2, Στρατόπεδο Σχιστού. Φωτό: ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά

«Ενώ οι συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα χειροτερεύουν, η κυβέρνηση τοποθετεί security. Τις επόμενες ημέρες οργανώνουμε συζήτηση με τους πρόσφυγες και τις προσφύγισσες. Οργανώνουμε από κοινού τη συμμετοχή στις 19 Μάρτη» αναφέρει σε ανακοίνωσή της μετά την νέα επίσκεψη στο Σχιστό η ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά. Έντονες αντιδράσεις προκαλούν και τα σχέδια του υπουργείου Μετανάστευσης να μαντρώσει τη δομή προσφύγων στον Κατσικά στα Γιάννενα υψώνοντας τείχος τριών μέτρων που θα εμποδίζει την οπτική επαφή με το έξω και θα συνοδεύεται από απαγόρευση εισόδου και εξόδου τις νυχτερινές ώρες. 

Στο μεταξύ την προηγούμενη εβδομάδα εννέα Πακιστανοί εργάτες προχώρησαν σε απεργίας πείνας στο ΑΤ Μενιδίου για ρατσιστική αντιμετώπιση αστυνομικών σε βάρος τους. Διαμαρτύρονται διότι στην συγκεκριμένη ομάδα εθνικότητας από το Πακιστάν οι αστυνομικοί αρνούνται να τους δώσουν τα κινητά τους ώστε να μπορέσουν να επικοινωνούν με τους συγγενείς τους. Σε ένα μετανάστη μάλιστα έχει στερηθεί το κινητό έξι μήνες. Το αποτέλεσμα είναι ότι αναγκάζονται να πληρώνουν μεγάλα ποσά για τηλεκάρτες. Οι μετανάστες κρατούνται γιατί δεν έχουν χαρτιά. 

Συγκλονιστικά

Συγκλονιστικά ήταν τα ντοκουμέντα που έδωσε το Aegean Boat Report από ένα ακόμη επικίνδυνο και παράνομο push back που επιχείρησε η ελληνική κυβέρνησh στις 5 Φεβρουαρίου στην Σάμο. Από τους 20 πρόσφυγες που κατάφεραν να φτάσουν στην Σάμο, ανάμεσά τους και μια γυναίκα με ένα πολύ βαθύ και μεγάλο τραύμα στο πόδι. Παρά τις εκκλήσεις του Aegean Boat Report, 9 από αυτούς τους πρόσφυγες περισυνελέχθηκαν από το τουρκικό λιμενικό από μια βραχονησίδα ενώ άλλοι 8 βρέθηκαν σε μια σωσίβια σχεδία να πλέει στο Αιγαίο. Κατήγγειλαν ότι από την Σάμο τους είχαν ξαναρίξει πίσω στη θάλασσα μασκοφορεμένοι κομμάντος που κρατούσαν όπλα.

Σε συνελεύσεις την Τετάρτη 16/2 στις 5μμ και το Σάββατο 19/2 στις 2μμ καλεί το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός. Όπως αναφέρει: "Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά του φασισμού και του ρατσισμού (Σάββατο 19/3) αλλά και τον μήνα δράσης κατά του φασισμού, καλούμε στη διοργάνωση ενός αντιφασιστικού φεστιβάλ στο Θέατρο Εμπρός και απευθυνόμαστε σε άτομα και ομάδες που βιώνουν τον ρατσισμό να πάρουν μέρος με κάθε τρόπο. Απευθυνόμαστε σε κάθε άνθρωπο που θέλει να ζήσει την οργάνωση ενός αντιφασιστικού φεστιβάλ -καλούμε σε συμμετοχή πολιτισμικούς ακτιβιστές. Απευθυνόμαστε επίσης, σε κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο της τέχνης, θεατρικές ομάδες, καλλιτεχνικές συλλογικότητες, κοινότητες μεταναστών και προσφύγων με τα σχολεία και τις δημιουργικές τους ομάδες, εκπολιτιστικούς συλλόγους, μαζικούς κοινωνικούς φορείς, εργατικά συνδικάτα, αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές κινήσεις, οργανώσεις και πρωτοβουλίες να συμμετάσχουν και να μας στηρίξουν".

Στις 19 Μάρτη, στην Ομόνοια, να είμαστε όλοι εκεί, απαιτώντας νομιμοποίηση και χαρτιά για όλους τους μετανάστες, άσυλο και στέγη για όλους τους πρόσφυγες, να κλείσουν τα ρατσιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, να σταματήσουν τα φονικά push backs και οι απελάσεις, να βάλουμε τέλος στις ρατσιστικές προκλήσεις της κυβέρνησης και τις φασιστικές επιθέσεις.

11/2, Αφισοκόλληση στο κέντρο των Χανίων. Φωτό: ΚΕΕΡΦΑ Χανίων


Διαδηλώνουμε

Αθήνα, Ομόνοια 3μμ 

Θεσσαλονίκη, Άγαλμα Βενιζέλου 12μεσ. 

Πάτρα, Πλατεία Γεωργίου 12μεσ. 

Χανιά, Πλατεία Αγοράς 12μεσ. 

Ηράκλειο, Λιοντάρια 12μεσ. 

Ξάνθη, Κεντρική Πλατεία 12μεσ. 

Βόλος, Άγιος Νικόλαος 1μμ

Γιάννενα, Περιφέρεια 1μμ