Καταπίεση και απελευθέρωση
Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;»

15/2, Πρωτοδικείο. Φωτό: ‘Ελλη Πανταζοπούλου

Με τη συνοδεία των μουσικών της Ανοιχτής Ορχήστρας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15/2 η συγκέντρωση έξω από το Πρωτοδικείο Αθηνών όπου γινόταν η δίκη των δολοφόνων του Ζακ με συμμετοχή του Συντονιστικού For Zackie, του Justice for Zak/Zackie, του Μωβ, της Φούρκα, της Πρωτοβουλίας «Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh» και αλληλέγγυου κόσμου. Η μάνα του Ζακ σκόρπισε συγκίνηση όταν βγήκε έξω από το δικαστήριο και χαιρετώντας ευχαριστώντας τους συγκεντρωμένους-ες για την συμπαράσταση όλο αυτό το διάστημα. (Επόμενη δικάσιμος: 25 Φλεβάρη).

Μέσα στο δικαστήριο ολοκληρώθηκε ο κύκλος των καταθέσεων των μαρτύρων πολιτικής αγωγής με τελευταία την Αφροδίτη Φράγκου, δημοσιογράφο στην Εργατική Αλληλεγγύη. Στην κατάθεσή της περιέγραψε πως ο κατηγορούμενος Χορταριάς επιτέθηκε και στην ίδια (επίθεση για την οποία έχει ασκηθεί μήνυση) στον ίδιο ακριβώς χώρο, στις 23/12/19, δεκαπέντε μήνες μετά την δολοφονία του Ζακ:

Επίθεση

«Δέχθηκα επίθεση στις 23/12/19 από τον κατηγορούμενο Χορταριά. Βρέθηκα στην Γλάδστωνος καθώς πήγαινα να πάρω το τραίνο... Εκεί πριν από τρεις μέρες, είχε γίνει γκράφιτι για τους 15 μήνες που έκλειναν από τη δολοφονία. Πάνω του είχαν κολληθεί μεγάλες κόλλες Α4 με έναν αετό που έκρυβαν το γκράφιτι για τον Ζακ και έλεγαν ‘δικαιοσύνη για όλους’. 

Πρόεδρος: Τι είναι αυτός ο χρυσός αετός; Φράγκου: Εγώ αυτό το θεώρησα ακροδεξιό σύμβολο που έκρυβε το μήνυμα από κάτω και τα κατέβασα. Φορούσα τα ακουστικά μου, δεν αντιλαμβανόμουν τι συνέβαινε. Κάποια στιγμή ήρθε πιο κοντά μου και μου λέει ‘γιατί το κατεβάζεις;’ Εκεί έκανε δύο απότομες κινήσεις η μία ήταν να μου πάρει τα αυτοκόλλητα και η δεύτερη προς το πρόσωπό μου. 

Πρ: Αναγνωρίσατε ποιος είναι; 

Φ: Εκείνη τη στιγμή, όχι. 

Πρ: Τότε; 

Φ: Πήρα να καλέσω την αστυνομία και λέει ‘ναι, ναι, έτσι ξέρετε’. Και μου λέει “ξέρεις ποιος είμαι εγώ;”. Σκέφτηκα ότι μπορεί να έχει σχέση με τη δολοφονία και τον έβγαλα φωτογραφία και το κατάλαβα μετά. 

Όταν γύρισα, επικοινώνησα με δύο συναδέλφισσες, την Άννα Νίνη και τη Μαρία Λούκα, γιατί θυμόμουν ότι είχε γίνει άλλο ένα περιστατικό σε βάρος τους. Έστειλα τις φωτογραφίες και μου είπαν ότι είναι αυτός. Επίσης μου μίλησαν για το Twitter του δράστη που ανέφερε την Μαρία. Η φωτογραφία που ανέβασε είχε τα αυτοκόλλητα και έλεγε: ‘Μαρία, έλα να τα κατεβάσεις’. Μετά το καταγγείλαμε στην ΚΕΕΡΦΑ. 

Παπαπαντoλέων: Η επίθεση, λοιπόν, είναι χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι; 

Φράγκου: Όχι, εγώ απλά κατέβασα τα αυτοκόλλητα. 

Παπαπαντ: Άρα δεν του άρεσε που τα κατεβάσατε και σας χτύπησε». 

Νωρίτερα κατέθεσε ο Φ.Μ, παθολόγος, με εκπαίδευση στην προνοσοκομειακή ιατρική: «Εγώ συμφωνώ με το ότι είχαμε έναν άνθρωπο χωρίς καρδιολογικά προβλήματα, όπως αυτά αποδείχθηκαν στην ιατροδικαστική. Δηλαδή δεν είχαμε, ας πούμε, στεφανιαία νόσο. Έφυγε εκείνη την ημέρα χωρίς να έχει κανένα καρδιολογικό πρόβλημα… Η θέση μου εδώ είναι για να ενισχύσω το συμπέρασμα της ιατροδικαστικής. Το σύνολο των χτυπημάτων επέφερε το ισχαιμικό επεισόδιο…  

Πρέπει να απαντήσουμε σε ένα καίριο ερώτημα... ένας άνθρωπος που δεν έχει κανένα καρδιολογικό πρόβλημα, δεν βρέθηκαν θρομβώσεις π.χ., πώς μπορεί να καταρρεύσει ένας τέτοιος άνθρωπος; Γίνεται αυτό στην επιστήμη;

Πρ: Για απαντήστε μας σε αυτό. 

Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς

Φ.Μ.: Ναι μπορεί να καταρρεύσει και χωρίς να έχει κανένα πρόβλημα μέσω του μηχανισμού στρες. Αυτό το απαντήσαμε πρόσφατα στην ιατρική επιστήμη. Μιλάμε για τραύματα τύπου 2, που σημαίνει έμφραγμα χωρίς θρόμβο. Υπάρχουν στρεσογόνοι παράγοντες και το περιγράψαμε ως σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς. Θεωρώ ότι ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος έφυγε εκείνη την ημέρα από αυτό ακριβώς».

«Ο λόγος που θεωρήσαμε ότι πρέπει να βρισκόμαστε εδώ είναι γιατί η εκτελεστική γραμματεία της ΟΕΝΓΕ είδε τη συμπεριφορά των αστυνομικών και αυτό που είδαμε στα βίντεο είναι αυτό που ζούμε κάθε μέρα στη δουλειά μας. Δηλαδή είδαμε στερεοτυπική συμπεριφορά, είδαμε ρατσιστική συμπεριφορά», ανέφερε στην κατάθεσή της η Δέσποινα Τοσονίδου, γιατρός στο Ασκληπιείο Βούλας, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας την ΟΕΝΓΕ. «Ο τρίτος λόγος που είμαι εδώ έχει να κάνει με τη μεταφορά του ανθρώπου στο νοσοκομείο. Γιατί αυτό ήταν περιύβριση νεκρού και πριν από αυτό δεν έγινε σωστή προσπάθεια αναζωογόνησης. Για να γίνει σωστή ΚΑΡΠΑ θα πρέπει ο θώρακάς του να βρίσκεται ανάμεσα σε 2 σκληρές επιφάνειες. Η πρώτη είναι τα χέρια του διασώστη και η άλλη είναι το πάτωμα. Και το λέω αυτό γιατί πολλές φορές οι διασώστες προτιμούν να τον έχουν στο πάτωμα. Ένας άνθρωπος που είναι δεμένος πισθάγκωνα δεν έχει τη δυνατότητα να δεχτεί σωστή ΚΑΡΠΑ».

«Όλοι μας προσπαθήσαμε να πούμε στους δοκίμους ότι η αστυνομία είναι υπηρεσία που υπάρχει για τον πολίτη και υπάρχει για να προστατεύει τον πολίτη. Τους λέγαμε, όταν βγουν έξω, ότι όσο αξίζει μια πρόληψη, δεν αξίζουν 100 οκάδες καταστολή. Δεν είναι δυνατόν να είναι κάτω ένα θύμα και να του συμπεριφέρονται έτσι» τόνισε στην κατάθεσή του ο Π.Χ, αστυνομικός υποστράτηγος εν αποστρατεία και μακρινός συγγενής του Ζακ Κωστόπουλου. 

Κατά την ακροαματική διαδικασία, αναγνώστηκε επίσης η κατάθεση στον ανακριτή, του αυτόπτη μάρτυρα με το κίτρινο μπλουζάκι, ο οποίος δεν είχε βρεθεί για να προσέλθει μάρτυρας στο δικαστήριο. Όπως χαρακτηριστικά είπε η συνήγορος πολιτικής αγωγής Παπαπαντολέων: «Το συγκεκριμένο πρόσωπο, απ' αυτά που καταλαβαίνω, από τα πολλαπλά ονόματα, από τις καταθέσεις που διαβάσατε που τον περιγράφουν, είναι στα όρια του υποκόσμου και δεν είναι αξιόπιστος μάρτυρας και δεν μας τιμάει που είναι αυτόπτης μάρτυρας και δεν μπορούμε μέχρι σήμερα να τον βρούμε».

Οι πληροφορίες για την ακροαματική διαδικασία είναι από την καταγραφή του Παρατηρητηρίου Zackie Oh Justice Watch.