Εργατικό κίνημα
Δήμος Αθήνας: Κινητοποίηση συμβασιούχων

14/2, κινητοποίηση συμβασιούχων στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Μία από τις μεγαλύτερες παραστάσεις διαμαρτυρίας εργαζομένων έγινε τη Δευτέρα 14/2 έξω από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας από συμβασιούχους που απαιτούν να παραμείνουν στη δουλειά, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Με πανό συμμετείχαν οι εργαζόμενοι του δήμου με συμβάσεις covid. Η Νεκταρία Παναγιωτοπούλου, Αλέξανδρος Σωτηρόπουλος και Παναγιώτα Τσώνη από την Επιτροπή Συμβασιούχων covid δήλωσαν στην Εργατική Αλληλεγγύη: «Μετά την τελευταία τρίμηνη παράταση που πήραμε, στις 31/3 θα απολυθούμε μετά από δύο χρόνια στη δουλειά. Το μόνο που έχουμε ακούσει είναι από τον Βορίδη που πρόσφατα είπε ότι δεν θα συνεχίσουμε τη δουλειά γιατί ήμασταν μόνο για να καλύψουμε τις έκτακτες ανάγκες της covid, λες και η πανδημία είναι πίσω μας. Ενώ ο δήμος χρειάζεται άτομα, δεν μας μονιμοποιούν, αλλά μιλούν για νέες προσλήψεις. Είναι αστείο να διώχνεις προσωπικό που έχει αποκτήσει εμπειρία για να πάρεις άλλους. Τους εξυπηρετεί να παίρνουν συμβασιούχους, γιατί είναι πιο φτηνοί εργαζόμενοι με λιγότερα δικαιώματα και να τους διώχνουν στο δίχρονο για να μην μπορούν να διεκδικήσουν περισσότερα. Οι μόνιμοι συνάδελφοί μας θέλουν οπωσδήποτε να μείνουμε, γιατί αλλιώς θα φορτωθούν πολύ δουλειά. Το δημοτικό συμβούλιο έχει πάρει αποφάσεις ότι μας χρειάζεται και είναι με το μέρος μας, αλλά η δημοτική αρχή ουσιαστικά πετάει το μπαλάκι αλλού».

Στη συγκέντρωση βρέθηκαν μαζικά και οι εργαζόμενοι του σωματείου του δήμου “Εργατική Αντεπίθεση”: «Είμαστε 42 άτομα που μπήκαμε στη δουλειά με την προκήρυξη 3Κ του ΑΣΕΠ για μόνιμο προσωπικό το 2018 όταν βγήκαν τα προσωρινά αποτελέσματα, αλλά μείναμε εκτός όταν βγήκαν τα οριστικά ενάμιση χρόνο μετά, επειδή άλλαξε η μοριοδότηση. Από τότε διεκδικούμε δικαστικά τις θέσεις μας, τις οποίες μέχρι στιγμής κρατάμε μέχρι να βγει η απόφαση από τα ασφαλιστικά μέτρα. Είμαστε σε διάφορες υπηρεσίες της καθαριότητας. Έχουμε παράγει έργο τόσα χρόνια, δεν είναι δυνατόν αν μας πετάνε έτσι. Διεκδικούμε από το δημοτικό συμβούλιο να ξαναπάρει απόφαση ότι είναι υπέρ της παραμονής μας στη δουλειά». 

«Πέρα από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που θα δώσουμε τη μάχη για να τη βγάλουμε, χρειάζονται κινητοποιήσεις. Να είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε από τα σωματεία και την ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι θα δώσουμε όλοι μαζί αυτή τη μάχη. Με απεργίες θα επιβάλλουμε ότι δεν θα απολυθεί κανείς, αλλά θα μονιμοποιηθούν όλοι», τόνισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας μιλώντας στους συγκεντρωμένους.

Το δημοτικό συμβούλιο υπερψήφισε ότι θέλει όλους τους εργαζόμενους να παραμείνουν στη δουλειά, αλλά με την αρνητική ψήφο των παρατάξεων του Μπακογιάννη (ΝΔ) και του Γερουλάνου (ΚΙΝΑΛ) καταψηφίστηκε η πρόταση της Ανταρσίας στις γειτονιές της Αθήνας για προκήρυξη θέσεων από τη μεριά του δήμου για να τους πάρει κανονικά στη δουλειά, προκαλώντας την οργή των εργαζομένων. Τέλος, πάρθηκε πρωτοβουλία για κοινή συνέλευση και κεντρικό συντονισμό των εργαζόμενων του δήμου για να οργανωθεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.