Στις εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας στις 15 και 16 Μάρτη (8πμ-3μμ, Δημαρχείο Κερατσινίου) στηρίζουμε-ψηφίζουμε ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.
“Το 2022 είναι αβέβαιο όχι μόνο εξαιτίας της πανδημίας, αλλά κυρίως εξαιτίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία εργαζομένων στους ΟΤΑ «Σκουπιδιάρα», που συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της Ενωτικής Πρωτοβουλίας με υποψήφιο τον Μήτσο Αργυροκαστρίτη, εργαζόμενο με σύμβαση covid στον Δήμο Κερατσινίου. Η ανακοίνωση συνεχίζει: “Χιλιάδες συνάδελφοι/σες που είναι συμβασιούχοι Covid, τους επόμενους μήνες θα οδηγηθούν στην απόλυση και την ανεργία. Μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει από το 2021 και είναι μεγάλη πρόκληση.
Δεν είναι μονάχα το γεγονός ότι οι συμβασιούχοι Covid έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να σταθεί όρθια η κοινωνία με την πανδημία και τώρα θα τους πετάξουν στην ανεργία. Πλέον είναι πολύ φανερό ότι η δουλειά τους είναι «πάγια και σταθερή» για τη στοιχειωδώς ομαλή λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών. Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την πανδημία, για να καλύψει τις τεράστιες ελλείψεις, που υπήρχαν για μόνιμο προσωπικό σε κάθε υπηρεσία των δήμων, καθαριότητα, επιστασία, πρόνοια κτλ, που πλέον τώρα καλύπτονται -εν μέρει- από συμβασιούχους Covid-19.
Η απόλυση των συμβασιούχων ανοίγει το δρόμο για να ξεσαλώσουν οι εργολάβοι στους δήμους, που ήδη τρίβουν τα χέρια τους, με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη στην ατζέντα τους. Δηλαδή χαμηλότεροι μισθοί, χωρίς υπερωρίες και με τις χειρότερες εργασιακές συνθήκες.
Αν σε αυτούς τους χιλιάδες συναδέλφους πανελλαδικά, προσθέσουμε και τους χιλιάδες ακόμη συμβασιούχους κάθε είδους που δουλεύουν στους ΟΤΑ και βρίσκονται για χρόνια σε εργασιακή ανασφάλεια, καταλαβαίνουμε ότι η μάχη για μόνιμη και σταθερή εργασία αφορά τεράστιο κομμάτι εργαζόμενων στους δήμους. Και σίγουρα αφορά τους μόνιμους συναδέλφους γιατί χωρίς τους συμβασιούχους η εντατικοποίηση της δουλειάς θα είναι μεγαλύτερη, και όταν δίπλα σου δουλεύουν εργαζόμενοι με μισούς μισθούς και μισά δικαιώματα, γρήγορα θα έρθει και η δική σου σειρά να χάσεις δικαιώματα”.
“Έχει ανάψει η συζήτηση ανάμεσα στους εργαζόμενους για τον πόλεμο στην Ουκρανία”, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιάννης Λειβαδάρος, μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Κερατσινίου και υποψήφιος με την Ενωτική Πρωτοβουλία. “Όλοι και όλες είναι ενάντια σε αυτό που γίνεται, αλλά και ενάντια στις κινήσεις και τις αποφάσεις της κυβέρνησης σε σχέση με την αποστολή όπλων, με τη διαχείριση των προσφύγων, κτλ. Είναι από τις λίγες φορές που βλέπω τον κόσμο σε τόσο μεγάλο ποσοστό να είναι προς την ίδια κατεύθυνση και σε θετικό κλίμα υπέρ των προσφύγων.
Είναι η πρώτη φορά που στον σύλλογό μας έχουν δικαίωμα να ψηφιστούν και να εκλεχθούν συμβασιούχοι από πάσης φύσεως προγράμματα. Ευελπιστούμε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η αλλαγή του καταστατικού και στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, ώστε να εκλεγούν και εκεί συμβασιούχοι, που τώρα δεν μπορούν. Στο δικό μας ψηφοδέλτιο υπάρχουν και συμβασιούχοι, ακόμα και αν ξέρουμε ότι έχουν ανακοινώσει την απόλυσή τους στο τέλος του μήνα. Στηρίζουμε τον αγώνα τους για παραμονή στη δουλειά με το να τους δώσουμε τη δυνατότητα να εκλεγούν. Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν οργανωθεί, έχουν δημιουργήσει συντονιστικό.
Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ο χρόνος που εργάζονται αρκεί για να το αποδείξουμε αυτό. Είναι σε θέσεις μόνιμου προσωπικού που δεν υπάρχει πια. Τους έχουν ομήρους με τις συμβάσεις και διάφοροι πολιτικοί το εκμεταλλεύονται αυτό ψηφοθηρικά. Αλλά όλοι οι συμβασιούχοι ανταποκρίνονται στο έπακρο και τιμούν τον -μικρό- μισθό τους. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να τους δώσει άλλο ένα τρίμηνο παράτασης, αλλά δεν το θέλει για να μην διεκδικήσουν δικαιώματα. Από τη μεριά μας ως σύλλογος δεν το αφήνουμε έτσι. Χρειάζεται η παρουσία μας δίπλα τους, από τους δρόμους μέχρι τα δικαστήρια. Στην απεργιακή τους κινητοποίηση στις 10/3 θα είμαστε εκεί”.

