Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Παραιτήθηκε ο Λετζερί, σειρά του Μηταράκη

Πρόσφυγες σε φουσκωτά χωρίς μηχανή, σε ελληνικά νερά. Φωτό: Emrah Gurel / AP

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Φρόντεξ, Φαμπρίς Λετζερί, μετά από την αποκάλυψη ότι η Φρόντεξ εμπλέκεται στις παράνομες επαναπροωθήσεις, κυρίως στα ελληνικά σύνορα. Ο Λετζερί, που έχει ...βραβευτεί από τον υπουργό μετανάστευσης Μηταράκη, κατηγορήθηκε επίσης για συγκάλυψη του σκανδάλου, με πιέσεις στους υφιστάμενους και καταστροφή στοιχείων. Τα στοιχεία που βγαίνουν στη φόρα μέρα με τη μέρα είναι συντριπτικά και αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία την εγκληματική δράση των ελληνικών αρχών και της Φρόντεξ σε βάρος των προσφύγων. 

Τα διεθνή ΜΜΕ που κάνουν έρευνα ζήτησαν τα απόρρητα περιεχόμενα της βάσης δεδομένων της Φρόντεξ. Σε αυτά, διαπίστωσαν εμπλοκή της Φρόντεξ σε 222 περιστατικά επαναπροώθησης από τον Μάρτη του 2020 μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2021, με τις εκτιμήσεις για το πόσοι/ες απελάθηκαν να κυμαίνονται από τουλάχιστον 987 μέχρι 8.355! Λίγες βδομάδες νωρίτερα τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας της OLAF, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας καταπολέμησης απάτης, είχαν δώσει την εικόνα της συμμετοχής σε επαναπροωθήσεις και της συγκάλυψης των στοιχείων από υψηλόβαθμα στελέχη της Φρόντεξ. Με αφορμή την έκθεση της OLAF η Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διέκοψε τη χρηματοδότηση της Φρόντεξ.

Με αυτές τις εξελίξεις παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις η υποκρισία της ελληνικής κυβέρνησης που αρνείται τα πάντα – φτάνοντας στο σημείο να ανοίγει τον δρόμο για μια εκστρατεία λάσπης σε βάρος μιας και μόνης δημοσιογράφου, της Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ, που τόλμησε να πει στα μούτρα του πρωθυπουργού ότι είναι συνένοχος στο έγκλημα. Πρόκειται για ένα μεγάλο σκάνδαλο που θα έπρεπε να οδηγήσει όχι μόνο σε παραιτήσεις και σε διακοπή χρηματοδότησης, αλλά σε ποινικές διώξεις των προϊστάμενων αυτών των ρατσιστικών και δολοφονικών επιχειρήσεων στα σύνορα. Τόσο του Λετζερί, όσο και του Μηταράκη, του Θεοδωρικάκου και του Μητσοτάκη.

Η ΕΕ Φρούριο δίνει εδώ και χρόνια όλο και μεγαλύτερες εξουσίες στη Φρόντεξ και το σχέδιο είναι να φτάσει τα 10.000 άτομα συνοριοφυλακή μέχρι το 2027. Οι επαναπροωθήσεις δεν είναι ζήτημα διαφθοράς. Είναι απόρροια της ίδιας της ρατσιστικής πολιτικής της Ευρώπης φρούριο και του ακροδεξιού κατήφορου της ΝΔ που δεν έχει άλλο τρόπο να αντιμετωπίσει τις εκλογές παρά μόνο επιτιθέμενη. Η μόνη λύση είναι η διάλυση της Φρόντεξ και το σύνθημα που ακούγεται στις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις το αποτυπώνει καθαρά: “Φρόντεξ σημαίνει πρόσφυγες πνιγμένοι”.