Εργατικό κίνημα
Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών: Η συλλογική αντίσταση είναι κεντρική επιλογή

21/5/20, Διαδήλωση εργατών της Τέχνης. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών χαιρετίζει τις εκατοντάδες συναδέλφισσες/ους που για δεύτερη συνεχόμενη φορά είχαν μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές του ΣΕΗ για την ανάδειξη των νέων μελών του διοικητικού συμβουλίου. Ευχαριστούμε όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους που μας στήριξαν με την ψήφο τους και μας επανάφεραν με μία έδρα στο συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου μας, έπειτα από δύο χρόνια απουσίας΄ που χαρακτηρίστηκαν από τις πιο μαχητικές προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει το σύνολο του εργαζόμενου κόσμου τα τελευταία χρόνια. 

Με την τετράχρονη ΄προϋπηρεσία΄ μας από το 2016 μέχρι 2020, την εμπειρία της διαρκούς συμμετοχής που είχαμε σαν ομάδα σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα στους δρόμους, αλλά και την σταθερή παρακολούθηση και ανάμειξη μας στις διαδικασίες του σωματείου, είμαστε ξανά σε θέση να εκπροσωπήσουμε οργανικά τους καλλιτέχνες διεκδικώντας ένα σωματείο πιο μαχητικό, πιο δυνατό, πιο διεκδικητικό́, πιο ανατρεπτικό́!!!

Και αυτές οι εκλογές βρήκαν τους συναδέλφους/σες αντιμέτωπους/ες με την κυβέρνηση που τα τρία τελευταία χρόνια προσπαθεί να αποδεκατίσει οριστικά τα εργασιακά δικαιώματα ολόκληρης της εργαζόμενης τάξης και των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τον πολιτισμό και τους εργάτες του. Βρισκόμαστε σε μια στιγμή που η ακρίβεια και η εκτίναξη του πληθωρισμού δημιουργεί κυριολεκτικά ζήτημα επιβίωσης, για την πλειοψηφία των ηθοποιών.

Πρωταγωνιστής στις μάχες

Με όλη την αριστερά παρούσα στο ΔΣ, το ΣΕΗ μπορεί να είναι πρωταγωνιστής στις μάχες απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις, αλλά και ενάντια στον σεξισμό, ενάντια στον ρατσισμό και στους φασίστες. Προτεραιότητα μας ήταν και παραμένει η πίεση προς όλες τις πλευρές ώστε επιτέλους να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε όλα τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και στο ελεύθερο θέατρο. Να πιέσουμε προς όλες τις πλευρές για τον σχεδιασμό και την συνδιαμόρφωση μιας πολιτιστικής πολιτικής με ουσιαστική στήριξη των καλλιτεχνικών κλάδων που θα καθιστά την συλλογική σύμβαση εφικτή και υποχρεωτική. Θα διεκδικήσουμε συλλογικές πρωτοβουλίες σε όλα τα μέτωπα. Και βέβαια διεκδικούμε το σωματείο μας να πρωτοστατήσει στο να ενώσει τα σωματεία όλων των εργατών της τέχνης - μουσικοί, χορευτές, συντελεστές, τεχνικοί - και να επιβάλει διαρκή συμπόρευση με όλες τις πρωτοβουλίες που βγήκαν στους δρόμους το 2020.

Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις οι ηθοποιοί έδειξαν, τόσο στις μεγάλες κινητοποιήσεις του κλάδου όσο και με την συμμετοχή τους στις εκλογικές διαδικασίες, ότι η συλλογική αντίσταση είναι η κεντρική επιλογή για την πλειοψηφία των εργατών της τέχνης, και αυτόν τον τρόπο αντίστασης, όσοι και όσες συμμετέχουμε στην Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών έχουμε στόχο να υπηρετήσουμε.

Τέλος θα θέλαμε να καταθέσουμε ότι, από τη θέση που έχει κερδίσει στην καρδιά μας και μέσα από τους αγώνες που δώσαμε μαζί, θα συνεχίσει να μας εμψυχώνει και να μας εμπνέει για το ήθος της τέχνης μας, το δίκιο των αγώνων μας, τη φαντασία των δράσεων μας, ο σύντροφος μας Βαγγέλης Χατζηνικολάου.

Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών