Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Μετά τις ιταλικές εκλογές: Να φράξουμε τον δρόμο στη φασιστική απειλή - ΕΕ και Μητσοτάκης «κανονικοποιούν» τους φασίστες της Μελόνι

18/9 Διαδήλωση στο Κερατσίνι. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ιταλία στέλνουν σήμα κινδύνου παντού. Οι νοσταλγοί του Μουσολίνι «Αδελφοί της Ιταλίας» ήρθαν πρώτο κόμμα με 26% και η αρχηγός τους Τζόρτζια Μελόνι ετοιμάζεται να γίνει πρωθυπουργός με τη στήριξη του Σαλβίνι και του Μπερλουσκόνι καθώς ο συνασπισμός ακροδεξιάς-δεξιάς φτάνει το 43%.

Πρόκειται για σκάνδαλο, καθώς η συμμετοχή στις κάλπες ήταν πεσμένη στο 63%, με μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στο νότο της Ιταλίας να απέχουν. Το Δημοκρατικό Κόμμα παίρνει 20%, τα Πέντε Αστέρια 15%, ο κεντρώος Τρίτος Πόλος 8%, η Ιταλική Αριστερά 4%, συνολικά η συμμαχία δεξιάς-ακροδεξιάς είναι μειοψηφική.

Κι όμως η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, μαζί και ο Μητσοτάκης, δεν τολμούν να απομονώσουν τη Μελόνι, ούτε καν όπως έχει γίνει στο παρελθόν με την Λεπέν στη Γαλλία.

Το δρόμο για την άνοδο των φασιστών της Μελόνι τον έστρωσε ο γνωστός μας «τεχνοκράτης» Μάριο Ντράγκι. Ο πρώην διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο άνθρωπος που έκλεισε τις τράπεζες στην Ελλάδα το 2015 για να εκβιάσει το μαζικό ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, εφάρμοσε την ίδια μνημονιακή πολιτική και σαν πρωθυπουργός της Ιταλίας. Όλα υποτάσσονται στην εξυπηρέτηση του τεράστιου δημόσιου χρέους. Οι επιδοτήσεις από την ΕΕ μοιράζονται στις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά οι λογαριασμοί για το ηλεκτρικό και το φυσικό αέριο εκτοξεύτηκαν, η φτώχεια μεγαλώνει.

Κανένας εφησυχασμός

Η Μελόνι δημαγωγούσε σαν η μόνη αντιπολίτευση και ταυτόχρονα δηλώνει ότι θα είναι σοβαρός συνομιλητής με την ΕΕ. Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός. Το σύνθημα του Μουσολίνι «Θεός, πατρίδα, οικογένεια» εξακολουθεί να είναι λάβαρο για τους «Αδελφούς της Ιταλίας». Ο κίνδυνος για φασιστικά πογκρόμ κατά προσφύγων και μεταναστών στην Ιταλία είναι μπροστά μας.

Τώρα είναι η ώρα για δυνατό αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα. Ο τρόπος που παλέψαμε για να απομονώσουμε τη Χρυσή Αυγή εδώ, όταν πήγε να σηκώσει κεφάλι μετά το 2012, δείχνει το δρόμο για αποκρούσουμε τη νέα απειλή δέκα χρόνια μετά, όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά πανευρωπαϊκά.

Απαιτούμε να μην υπάρξει καμιά νομιμοποίηση των φασιστών στην κυβέρνηση. Δεν μπορεί ο Μητσοτάκης να το παίζει «υπερασπιστής των δημοκρατικών αξιών» απέναντι στον Πούτιν, στον Ερντογάν και στο Ιράν και την ίδια ώρα να κάνει τα στραβά μάτια για την Μελόνι. Η νομιμοποίηση μιας κυβέρνησης Μελόνι κάνει πλάτες στους ντόπιους νεοναζί που προσπαθούν να βγουν αθώοι στο Εφετείο και να ανασυνταχθούν. Η αντιφασιστική κινητοποίηση στο Εφετείο την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη είναι ένα πρώτο βήμα και έτσι θα συνεχίσουμε.

Αθήνα, 26 Σεπτέμβρη 2022
Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα