Εργατικό κίνημα
Συνέλευση του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης: Οργανώνουμε από τα κάτω την Πανεργατική Απεργία για την ανατροπή της κυβέρνησης ΝΔ

10/10, Πανεργατική διαδήλωση στη ΔΕΘ. Φωτό: Μάνος Νικολάου

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ
Απεργιακή Συγκέντρωση 11πμ πλατεία Κλαυθμώνος
Προσυγκέντρωση 10.30πμ Υπ. Εργασίας (Σταδίου)


 

Η Γενική Απεργία που καλούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 9 Νοέμβρη μπορεί να στείλει το πιο ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη και τα αφεντικά ότι δεν θα αφήσουμε να φορτώσουν τα βάρη της ακρίβειας και της κρίσης τους στις δικές μας πλάτες. Είναι το επόμενο μεγάλο πανεργατικό βήμα μετά τη μεγαλειώδη διαδήλωση στη ΔΕΘ, που θα ενώσει τις μάχες που φουντώνουν σε όλους τους χώρους και τους κλάδους, σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα. Τις μάχες για Συλλογικές Συμβάσεις, για αυξήσεις ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς από τον μισθό μας, ενάντια στις απολύσεις και την εντατικοποίηση, για μαζικές προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τους εργολάβους, για να επανακρατικοποιηθούν η ΔΕΗ, τα λιμάνια και όλοι οι βασικοί τομείς της οικονομία. Για να έχουμε όλοι και όλες Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Για να μπουν οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους!

Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης μπαίνει μπροστά στην οργάνωση της απεργίας στις 9 Νοέμβρη, κυκλοφορώντας προκήρυξη και αφίσα, και οργανώνοντας μεγάλη ανοιχτή εργατική συνέλευση την Κυρικαή 9 Οκτώβρη στο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ στις 11πμ. Ανάμεσα σε άλλα, στο κάλεσμά του τονίζει:«Όλοι οι χώροι είναι σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση και την πολιτική της. ΝΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ.

Αυτήν την απεργία χρειάζεται να την πάρουν στα χέρια τους οι εργάτες και οι εργάτριες σε κάθε χώρο δουλειάς και να την οργανώσουν. Να σημάνουμε ξεσηκωμό από τώρα σε όλους τους χώρους δουλειάς και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Να προχωρήσουμε σε κάθε σωματείο σε Γενική Συνέλευση για την οργάνωση της απεργίας. Να συζητήσουμε με όλους τους συναδέλφους/ φισσες για την σημασία της απεργίας και της συμμετοχής όλων.

Απεργιακές επιτροπές

Να συγκροτήσουμε απεργιακές επιτροπές παντού σε όλους τους χώρους δουλειάς, με όλους τους μαχητικούς συναδέλφους/φισσες για να βάλουμε να οργανώσουμε συλλογικά τη συμμετοχή όλων στην απεργία, την απεργιακή περιφρούρηση, τη συμμετοχή στα απεργιακά συλλαλητήρια. Με εξορμήσεις να απλώσουμε το μήνυμα της απεργίας παντού.

Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε ότι η απεργία στις 9 Νοέμβρη θα είναι η μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων χρόνων. Και μετά την επιτυχία της απεργίας να δώσουμε απεργιακή συνέχεια σε μια σειρά από κλάδους και χώρους για να αναγκάσουμε κυβέρνηση και εργοδοσία να υποχωρήσουν και να δώσουν αυξήσεις και συμβάσεις. Για να ανοίξουμε τον δρόμο για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και όλης της βάρβαρης πολιτικής που υλοποιεί.

Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση είναι με την πλάτη στον τοίχο. Από τις υποκλοπές, το χτύπημα στα δημοκρατικά δικαιώματα μέχρι το όργιο της καταστολής στα πανεπιστήμια δείχνει την αδυναμία της. Οργανώνοντας την δική μας δύναμη μπορούμε να τους ανατρέψουμε».


Η αγοραστική δύναμη δεν πέφτει από τον ουρανό!

Η αγοραστική δύναμη δεν πέφτει από τον ουρανό! Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα δεν συμβιβάζονται αλλά απαιτούν ουσιαστικές αυξήσεις στους κλάδους και τις επιχειρήσεις. Ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει σε συνέχεια των μνημονίων και της ανέχειας που πλήττει εργαζόμενους, συνταξιούχους και νέους και δημιουργεί τους σύγχρονους φτωχούς.

Λέμε όχι στην ακρίβεια, τα πρόσκαιρα μέτρα και διεκδικούμε: φθηνό ρεύμα, καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, όχι στην αναστολή εργασίας του ΕΣΥ, υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Πίσω από την φτώχεια, την ακρίβεια, τον πόλεμο και την καταστολή η αιτία είναι μια, τα ουρανοκατέβατα υπερκέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία επιβάλλεται να πάρουν απόφαση για την απεργία στις 9 του Νοέμβρη. Οι εργαζόμενοι πρέπει να στείλουν το μήνυμα και την απάντηση σε όλες τις κυβερνήσεις που σχεδίασαν και σχεδιάζουν την εξαθλίωση των λαών.

Μαρία Κοτρώνη,
γενική γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΣΦΑ

 

Είμαστε εξοργισμένοι

Οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό είμαστε εξοργισμένοι με την ηγεσία του υπουργείου. Μας απέδειξε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να στηρίξει πάμπλουτους αρχαιοκάπηλους και να μετατρέψει τα ιδιωτικά μουσεία σε πλυντήρια με τη σφραγίδα του κράτους. Αυτό το νομοσχέδιο ψήφισε στις αρχές του Σεπτέμβρη και για τέτοιους λόγους θέλει να μετατρέψει τα 5 μεγαλύτερα μουσεία σε μαγαζάκια αυλητών.

Οι εργαζόμενοι έχουμε αντιδράσει στα σχέδια της κυβέρνησης έχουμε δώσει και θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες σε όλα τα επίπεδα. Από τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των μουσείων, έως τη διεκδίκηση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους αορίστου και συμβασιούχους τη μάχη για προσλήψεις και φυσικά τη μάχη των αυξήσεων. Οι μισθοί μας είναι κολλημένοι εδώ και δεκαετίες, διεκδικούμε τον 13ο και 14ο μισθό που τον έφαγαν με τα μνημόνια και μεγάλες αυξήσεις για να μπορέσουμε να ζήσουμε από τη δουλειά μας.

Δουλεύουμε για τη Γενική Απεργία στις 9 Νοέμβρη, όλοι μαζί, για να σταματήσουμε την καταστροφική κυβέρνηση. Στο ΥΠΠΟ θέλουμε να οργανώσουμε μεγάλες εξορμήσεις και συζητήσεις για να έχουμε επιτυχία και να καλέσουμε τον κόσμο στη Συνέλευση του Συντονισμού που δίνει αυτή τη δυνατότητα οργάνωσης.

Σταυρούλα Ψυχογιοπούλου,
εργαζόμενη ΥΠΠΟ

 

Συνεχίζουμε για να δικαιωθούμε

Δώσαμε μια μεγάλη μάχη το προηγούμενο διάστημα ως εργαζόμενοι συμβασιούχοι Covid στους δήμους για να παραμείνουμε στη δουλειά. Κάποιοι συνάδελφοι κέρδισαν συμβάσεις αορίστου, αλλά στη μεγάλη μας πλειοψηφία κερδίσαμε παρατάσεις. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για να δικαιωθούμε, καθώς εδώ και πάνω από δύο χρόνια καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Δουλέψαμε σε δύσκολες συνθήκες εργασίας, μαζεύοντας τα σκουπίδια την ώρα που ο covid θέριζε.

Παλέψαμε κόντρα σε μια κυβέρνηση και ένα υπουργείο που δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματά μας. Σύμμαχοί μας ήταν τα σωματεία εργαζομένων στους δήμους και πολλά από τα δημοτικά συμβούλια. Εμείς οι συμβασιούχοι του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου είχαμε από την πρώτη στιγμή το σωματείο του Ταύρου στο πλευρό μας, το οποίο πρωτοστάτησε σε αυτή τη μάχη κι έγινε το παράδειγμα και για άλλα σωματεία να ακολουθήσουν. Επίσης, με τη βοήθεια του Δημάρχου και Αντιδημάρχων, κερδίσαμε τα προσωρινά μέτρα στο δικαστήριο. Σε κάθε δήμο χρειάζεται αυτή η στήριξη από όλα τα σωματεία και τους φορείς του Δήμου και όχι μόνο.

Είμαστε κόσμος στην πλειοψηφία του πάνω από 50 χρονών και ξέρουμε ότι δεν υπάρχει εργασία για μας έξω. Και οι Δήμοι έχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Ταυτόχρονα, είναι περίοδος ακρίβειας και το θέμα της επιβίωσης ανοίγει σε όλα τα σπίτια. Γι' αυτό η συμμετοχή όλων στις απεργιακές κινητοποιήσεις είναι απαραίτητη. Και η Γενική Απεργία στις 9 Νοέμβρη είναι η καλύτερη ευκαιρία.

Η συνέλευση του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης στις 9/10 είναι χρήσιμη για να προωθήσουμε την ενότητα των εργαζομένων. Έχουμε κι εμείς μια σημαντική εμπειρία να μεταφέρουμε. Το Συντονιστικό των Συμβασιούχων Covid στους ΟΤΑ που δημιουργήσαμε εργαζόμενοι από διάφορους δήμους ήταν καθοριστικό για να συσπειρωθούμε συμβασιούχοι που θέλαμε να δράσουμε, να καλεστούν δυναμικές κινητοποιήσεις και να βάλουμε σε κίνηση σωματεία εργαζομένων στους Δήμους, ακόμα και την ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Βασίλης Αλεξανδρόπουλος, 
συμβασιούχος εργαζόμενος στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου    

 

Ενώνουμε τις διεκδικήσεις μας

Υπάρχει πολύ μεγάλος αναβρασμός στα σχολεία ως συνέχεια της προηγούμενης χρονιάς με την επιβολή της αξιολόγησης και με την προσθήκη νέων θεσμών που κάνουν τη δουλειά μας απολύτως ασφυκτική. Οι σύλλογοι αρνούνται κατηγορηματικά να εφαρμόσουν αυτές τις οδηγίες. Γι' αυτό απαιτούμε από τις ομοσπονδίες μας, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, να οργανώσουν πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ταυτόχρονα μας τρομάζουν τα θέματα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, όχι μόνο για μας, αλλά και για τους μαθητές μας. Ειπώθηκε ότι μπορεί να λειτουργούμε για δύο μέρες τη βδομάδα από το σπίτι με τηλεμαθήματα. Δηλαδή να κλείσουμε τα παιδιά στο σπίτι τους για να κάνει οικονομία το δημόσιο. Όχι μόνο πρέπει να φροντίσουμε για τη θέρμανση των μαθητών, αλλά και για τη σίτισή τους.

Η Πανεργατική Απεργία στις 9/11 είναι ένας μεγάλος σταθμός για τις κινητοποιήσεις μας, που περιμένουμε ότι θα βγουν το επόμενο διάστημα. Θεωρώ ότι θα είναι πολύ μεγάλη η συμμετοχή και θα το οργανώσουμε με κλιμάκια στα σχολεία. Και βεβαίως είναι σημαντικό ότι θα ενώσουμε τις δικές μας διεκδικήσεις με όλους τους άλλους εργαζόμενους για τα εργασιακά, συνδικαλιστικά και όλα τα άλλα ζητήματα.

Θα συμμετέχω στην εργατική συνέλευση στις 9 Οκτώβρη στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ. Όσες συνελεύσεις του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης έχω παρακολουθήσει είναι πραγματικά χρήσιμες. Είναι εξαιρετικές οι εικόνες και τα παραδείγματα που έρχονται. Δίνει αυτοπεποίθηση ο ένας χώρος στον άλλον για να συνεχίσουμε τη σύγκρουση με την κυβέρνηση.

Αθανασία Κατσούλη,
εκπαιδευτικός στο 8ο ΓΕΛ Αθήνας, μέλος του δικτύου “η Τάξη μας”

 

Κάτω τα χέρια από το νερό

Στην ΕΥΔΑΠ έχουν ανοίξει οι μάχες σε πολλά μέτωπα. Η μία είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση με την κυβέρνηση να προωθεί νομοθεσία ώστε να παραμείνουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο κόντρα στην απόφαση του ΣΤΕ που ουσιαστικά λέει ότι είναι αντισυνταγματικό και παράνομο να περάσουν οι μετοχές στους ιδιώτες.

Η δεύτερη μάχη είναι ενάντια στην απόφαση της Διοίκησης να βάλει ένα λογισμικό το οποίο θα παρακολουθεί τους υπολογιστές και τα τηλέφωνα όλων των συναδέλφων. Η “δικαιολογία” είναι ότι διέρρευσαν από τους εργαζόμενους οι πληροφορίες ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ θα μοίραζε κάποιο μέρισμα στους μετόχους.  Έχουμε ήδη οργανώσει κινητοποιήσεις-καταλήψεις ενάντια σε αυτή τη μεθόδευση και θα συνεχίσουμε να οργανώνουμε. Επίσης, θέλουν να μας πάρουν τον Πολιτιστικό Σύλλογο στο Σινέ Δεξαμενή στο Κολωνάκι, που έχει παραχωρηθεί στους εργαζόμενους για να κάνουμε εκδηλώσεις και να χρηματοδοτούμε διάφορες δραστηριότητες, ώστε να το χρησιμοποιήσει η Διοίκηση με έναν πιο “κερδοφόρο” τρόπο για αυτήν.   

Και προφανώς, όλοι οι κλάδοι παλεύουμε μαζί για αυξήσεις στους μισθούς ενάντια στην ακρίβεια στην Πανεργατική Απεργία στις 9/11. Θεωρώ ότι θα υπάρχει μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων από την ΕΥΔΑΠ. Οι αυξήσεις που πήραμε στην προηγούμενη ΣΣΕ είναι μηδαμινές για τους εργαζόμενους, αλλά σημαντικές στα μεγαλοστελέχη. Κάτω από την πίεση των συναδέλφων, όλες οι παρατάξεις στην ΕΥΔΑΠ καλούν στην Πανεργατική Απεργία.

Για να φανεί η δύναμή μας ως εργατική τάξη, ο συντονισμός ανάμεσα στους κλάδους είναι καθοριστικός. Έχουμε κοινά συμφέροντα και σκοπούς. Για να οργανώσουμε καλύτερα την απεργιακή κινητοποίηση στις 9Ν, είναι σημαντικό να συμβάλλουμε όλοι και όλες για την επιτυχία της συνέλευσης του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης στις 9 Οκτώβρη.

Μαρία Αναγνώστου,
εργαζόμενη ΕΥΔΑΠ, μέλος του ΣΕΚΕΣ

 

Για ένα καυτό φθινόπωρο

 Ολοκληρώθηκε ένα καλοκαίρι με ρεκόρ στον Τουρισμό και δίνει τη θέση του σε ένα καυτό φθινόπωρο από πλευράς κινητοποιήσεων και αγώνων κόντρα σε ένα μπαράζ απολύσεων και άθλιων συνθηκών εργασίας που έχει ξεκινήσει ήδη πριν από την καλοκαιρινή σεζόν.

Φέτος θεωρώ ότι έγινε πιο αντιληπτό από ποτέ ότι στον βωμό του κέρδους των μεγάλων αρπακτικών του Τουρισμού και του Επισιτισμού θυσιάστηκαν ανθρώπινες ζωές -αναφερομένη στους συναδέλφους διανομείς delivery-, η αξιοπρέπεια στις συνθήκες εργασίας από την απάνθρωπη εντατικοποίηση που εξώθησε πολλούς στην παραίτηση, όπως θυσιάστηκαν και τα εργασιακά δικαιώματα που αποτελούν εμπόδιο για την παραπάνω εκμετάλλευσή μας. Οπότε συνάδελφοι που είτε συνδικαλίζονται είτε είχαν κατοχυρώσει εργασιακά δικαιώματα είναι κόκκινο πανί για τα μεγάλα αφεντικά.

Όμως ταυτόχρονα ο κλάδος βρίσκεται σε συνεχείς κινητοποιήσεις, με τελευταία την απεργία στα ξενοδοχεία στις 16 Σεπτέμβρη. Η μεγάλη συνέχεια είναι στις 9 Νοέμβρη με στόχο μια πολύ μαζική συμμετοχή στην Πανεργατική Απεργία. Ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί μέσα στο χρονικό διάστημα που μας δίνεται μέχρι τότε. Ως εργαζόμενη στον Τουρισμό θεωρώ ότι πρέπει να ενώσουμε τη φωνή μας και με τα κινήματα στις γειτονιές, όπως στα Εξάρχεια, για να μην θυσιάσουν και τις πόλεις μας για τα κέρδη των ξενοδόχων.

Ο μεγάλος ενδιάμεσος σταθμός μέχρι την Πανεργατική είναι η συνέλευση του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης στις 9/10. Βοηθάει στο πώς να οργανωθούμε όλοι οι χώροι αποτελεσματικά, ώστε να μπορέσουμε να ανατρέψουμε την κυβέρνηση και να χτίσουμε ένα εργατικό κίνημα που θα επιβάλλει το δικό του πρόγραμμα.

Χουάνα Σταυριανού, 
ξενοδοχοϋπάλληλος, μέλος του δικτύου “Καμαριέρα”

 

Περιοδείες και συζήτηση

Στην ΑΑΔΕ ένα βασικό αίτημα μας είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Οι μισοί εργαζόμενοι στο κτίριο που δουλεύω σε μια τετραετία το πολύ θα έχουν συνταξιοδοτηθεί. Στα τέλη Οκτώβρη θα γίνει γραπτός διαγωνισμός για μόνιμες θέσεις εργασίας, στον οποίο θα συμμετέχω κι εγώ. Οι θέσεις αυτές για τους εργαζόμενους που δεν ανήκουν σε ειδική κατηγορία είναι μόνο 10 για όλη την επικράτεια. Ελάχιστες δηλαδή.

Καταφέραμε μετά από 9 μήνες διεκδικήσεων με παραστάσεις διαμαρτυρίας και απεύθυνση στους αρμόδιους να μας καταβληθεί στα τέλη Ιούλη το περίγραμμα θέσεων εργασίας, το οποίο δικαιούμασταν από τον νόμο ούτως ή άλλως. Μας είχαν στην αναμονή και περάσαμε δύσκολο χειμώνα οικονομικά. Επίσης, έχουμε φτάσει να δουλεύουμε σε γραφείο χωρίς συρταριέρες, πράγμα που δεν νοείται αν θέλει ο εργαζόμενος να οργανώσει τη δουλειά του. Μπροστά μας έχουμε και τη μάχη των εκλογών για να αλλάξουν σε πιο αγωνιστική κατεύθυνση οι συσχετισμοί στο σωματείο, αλλά εμείς οι συμβασιούχοι δεν μπορούμε να συμμετέχουμε αν δεν αλλάξει το καταστατικό.

Σημαντικός ήταν ο ρόλος της Επιτροπής Αγώνα που έχουμε φτιάξει για να οργανώσουμε τις κινητοποιήσεις μας. Για την Πανεργατική Απεργία που είχε γίνει στις 6 Απρίλη, όπως και στην απεργία για τη μέρα της γυναίκας στις 8 Μάρτη, είχαμε γυρίσει όλα τα γραφεία του κτιρίου. Γιατί δεν περιμένουμε από ΑΔΕΔΥ ή την Ομοσπονδία μας να οργανώσουν κάτι, όπως θα έπρεπε.

Αυτό χρειάζεται να κάνουμε ξανά μπροστά στη νέα Πανεργατική Απεργία στις 9 Νοέμβρη με περιοδείες και κουβέντα με τους συναδέλφους. Να εκφραστεί η τρομερή δυσαρέσκεια της μεγάλης πλειοψηφίας. Θέλω να έρθω στη σύσκεψη του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης στις 9/10 για να πάρω εμπειρίες και από τους άλλους εργαζόμενους και τους αγώνες τους, τα αποτελέσματα που είχαν και να κρίνω τι θα πρέπει να κάνω και στον δικό μου χώρο δουλειάς.

Γιώργος Σαμαρτζής,
συμβασιούχος εργαζόμενος ΑΑΔΕ

 

Με πυγμή να απαιτήσουμε το δίκιο μας

Τα προβλήματα στο ΓΝΑ Γεννηματάς είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ακόμα και πριν έρθω εγώ σαν ειδικευόμενος τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο με την έλευση της πανδημίας. Ήδη από το 2019, οι διοικήσεις με εντολή της κυβέρνησης άρχισαν να κάνουν πράγματα που ήταν επικίνδυνα για τους ασθενείς και κατ' επέκταση δραματικά για μας. Το μόνο που τους ένοιαζε είναι να στηρίξουν τον ιδιωτικό τομέα.

Μετά άρχισαν οι αναστολές, οι εισαγωγές να εκτοξεύονται, να μην γίνονται προσλήψεις. Έτσι φτάσαμε στο σημείο στη Β' Παθολογική να έχουμε 6 ειδικευόμενους αντί για 10 που θα έπρεπε, ενώ μετά από κάθε γενική εφημερία να νοσηλεύονται 90 περιστατικά αντί για 27 που είναι οι κλίνες. Οπότε λειτουργούμε με σχεδόν μισούς ειδικευόμενους και τριπλάσιο αριθμό περιστατικών.

Είπαμε “νυσάφι πια” και στις 22/9 διαμαρτυρηθήκαμε στη διοίκηση, η οποία πέταξε το μπαλάκι στους διευθυντές. Tο ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι άλλες δύο Παθολογικές Κλινικές. Γι' αυτό πήγαμε στη διοίκηση ξανά όλοι οι παθολόγοι τονίζοντας ότι στην επόμενη γενική εφημερία, που δεν υπάρχουν γιατροί να την καλύψουν, κινδυνεύει να πεθάνει κόσμος άδικα. Δηλώσαμε ότι αρνούμαστε να υπερεφημερεύσουμε άλλο και θέλουμε να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια.

Ελπίδα

Μετά από αυτό, φτιάξαμε μια ανακοίνωση υπογεγραμμένη από δεκάδες παθολόγους. Τους έχουμε κάνει να μας φοβούνται. Όλοι νιώσαμε ελπίδα και αυτό είναι κάτι που το έχουμε μοιραστεί μεταξύ μας. Αν εγώ έμαθα κάτι από όλο αυτό είναι ότι πρέπει με πυγμή να απαιτήσουμε το δίκιο μας. Συγκινήθηκα όταν μας είδα μαζεμένους και τους κάναμε να μασάνε τα λόγια τους. Οι διοικητές και όλοι αυτοί που θεσμοθετούν, αν πάθουν κάτι θα πάνε σε ιδιωτικό, δεν έχουν μπει στην αναμονή σε ένα ράντζο για 19 ώρες περιμένοντας κρεββάτι.

Μαζί και με όλα αυτά που συμβαίνουν στην κοινωνία, δεν υπάρχει άλλη λύση από το να πάμε σε μια Γενική Απεργία, όπως είναι στις 9 Νοέμβρη. Παλεύουμε για τη δημόσια Υγεία, για τη δημόσια Παιδεία, για ό,τι είναι προσφορά στην κοινωνία και από την άλλη βλέπεις ότι οι κυβερνώντες βάζουν συνέχεια τείχη σε αυτή την προσπάθεια. Σοκαρίστηκα όταν διάβασα για το ρεκόρ κερδών του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Εκεί θέλει να σπρώξει τα πράγματα η κυβέρνηση που σκόπιμα δεν κάνει μαζικές προσλήψεις στο ΕΣΥ.

Είναι σημαντικό όμως ότι η απεργία στις 9Ν είναι πανεργατική για να μην “χαθούμε” μόνο στα προβλήματα του κλάδου μας. Με τα ψέματα που έλεγαν στην τηλεόραση εν μέσω πανδημίας για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία άρχισα να αντιλαμβάνομαι τι ψέματα μπορεί να λένε για άλλους κλάδους που εγώ δεν είμαι εκεί για να ξέρω τι γίνεται. Και συνειδητοποίησα πόσο απαραίτητο είναι να αρχίσουμε να γνωρίζουμε τι πραγματικά γίνεται στους άλλους κλάδους απέναντι στα ψέματα που ακούγονται από τα ΜΜΕ και τους πολιτικούς. Πρέπει να μοιραστούν οι εμπειρίες όλων.

Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο με ενδιαφέρει να παρακολουθήσω τη συνέλευση του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης. Πρέπει να γίνονται συνέχεια τέτοιες διαδικασίες.

Στέφανος Φερούς,
ειδικευόμενος Παθολόγος στο νοσοκομείο Γεννηματάς