Εργατικό κίνημα
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Με τη Μαχητική Πρωτοβουλία

Τιάνα Ανδρέου

Ο Σύλλογος Εργαζομένων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προχωράει σε εκλογές για νέο Δ.Σ. και αντιπρόσωπους στο συνέδριο της Ομοσπονδίας (ΟΣΥΟ) στις 29 Σεπτεμβρίου Είναι ίσως η πιο κρίσιμη εκλογική μάχη που έχουμε δώσει με τη Μαχητική Πρωτοβουλία, όχι μόνο επειδή έχουν περάσει 4 ολόκληρα χρόνια μετά τις τελευταίες εκλογές του συλλόγου, αλλά επειδή πρακτικά η λειτουργία του συλλόγου τον τελευταίο χρόνο έχει περιοριστεί σε κάποιες διαδικτυακές ενημερώσεις όπου τα μέλη καλούμασταν να εξουσιοδοτήσουμε το Δ.Σ. του συλλόγου για την αποστολή επιστολών διαμαρτυρίας ή για να κάνει συναντήσεις κορυφής με στελέχη του Υπουργείου, χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Προφανώς τόσο σοβαρά ζητήματα όπως η υποστελέχωση, οι δραματικές περικοπές στους μισθούς μας, ο όλο και μεγαλύτερος όγκος εργασίας, οι μισθολογικές ανισότητες ανάμεσα σε δημόσιους υπάλληλους και ΙΔΑΧ και πλέον ανάμεσα σε νέους και παλιούς συναδέλφους λόγω της μη απόδοσης της προσωπικής διαφοράς στους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών δεν αντιμετωπίζονται με ατομική ευθύνη και εξατομικοποιημένες διαδικασίες πίσω από τις οθόνες των υπολογιστών. Γι’ αυτόν τον λόγο πολλές φορές συνάδελφοι που συμμετέχουμε στη Μαχητική Πρωτοβουλία χρειάστηκε να μαζέψουμε υπογραφές ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε με συλλογικό τρόπο και δια ζώσης για όλα αυτά τα οποία δυσκολεύουν την εργασιακή μας και προσωπική καθημερινότητα. 

Επιπλέον έχουμε να αντιμετωπίσουμε το κύμα ακρίβειας και τον πληθωρισμό που ροκανίζει τους ήδη πολύ χαμηλούς μισθούς μας. Κι εδώ η προσέγγιση της πλειοψηφίας του απερχόμενου Δ.Σ. συνεχίζει να είναι η αδιέξοδη λογική να ζητάμε εξαιρέσεις, οι οποίες δεν θα ισχύουν καν για όλους τους εργαζόμενους ή προσφυγές στα δικαστήρια. Είναι μία λογική που έχει δείξει τα όριά της εδώ και πολύ καιρό, μιας και δεν έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε τίποτα απ’ όλα αυτά που διεκδικούμε και βέβαια ούτε τις δικαστικές προσφυγές.

Απέναντι σε αυτή την αδιέξοδη και αναποτελεσματική λειτουργία επιμείναμε ως παράταξη και μέσα στο Δ.Σ. αλλά και παίρνοντας πρωτοβουλίες μαζί με συναδέλφους ότι χρειάζεται να ξανασυσπειρωθούμε στο σύλλογό μας με ουσιαστικό τρόπο. Γι’ αυτό διεκδικούμε να βγει ενισχυμένη η Μαχητική Πρωτοβουλία Εργαζομένων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ώστε να μπορέσουμε να παλέψουμε με πολύ καλύτερους όρους ενωμένοι για όλα αυτά που μας έκλεψαν από τα Μνημόνια μέχρι και πιο πρόσφατα λόγω πανδημίας.

Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες που συμμετέχουμε στη Μαχητική Πρωτοβουλία πιστεύουμε ότι αυτά που μας ενώνουν και οι κοινές διεκδικήσεις που μπορούμε να προτάξουμε είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας διαφοροποιούν. Και υπάρχει μόνο ένας τρόπος να τα διεκδικήσουμε, οι δυναμικές κινητοποιήσεις και η ενεργοποίηση όλων μας για όλα τα ζητήματα. 

Τιάνα Ανδρέου,
Αναπληρωματικό μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Εργαζομένων Ε.Κ., μέλος Δ.Σ. ΟΣΥΟ