Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Προκλητικός Μηταράκης

24/9, Αθήνα. Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην ιρανική εξέγερση. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Προκλητικός ήταν για ακόμα μια φορά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα 26/9. O Μηταράκης διαφήμισε ως αποτελεσματική την αντιμεταναστευτική του πολιτική τονίζοντας ότι το 2021 υπήρξαν οι λιγότερες αφίξεις της τελευταίας δεκαετίας (8.745), με το 2022 να αναμένεται να έχει τον δεύτερο χαμηλότερο αριθμό αφίξεων.

Αυτό από μόνο του είναι παραδοχή των επαναπροωθήσεων, όταν ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης έχει δηλώσει τον Δεκέμβρη του 2021: “Συνολικά το 2021, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.450 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και έχουν διασωθεί περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι”. Οι δυο υπουργοί δεν έχουν λοιπόν απαντήσει τι απέγιναν οι υπόλοιποι 20.000 άνθρωποι που “διασώθηκαν”.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνησή του εκθειάζει υποκριτικά τον κόσμο που συγκρούεται με την ιρανική κυβέρνηση, ο Μηταράκης προαναγγέλλει τι περιμένει αυτούς τους ανθρώπους εδώ: επέκταση του φράχτη του Έβρου και επέκταση του εξοπλισμού ηλεκτρονικής επιτήρησης.

Μίλησε επίσης για το κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα καθώς “ο ιδιοκτήτης της έκτασης, ο δήμος Αθηναίων, έχει ζητήσει να του επιστραφεί εντός του 2022”! Επανέφερε το πλάνο των κλειστών ελεγχόμενων δομών σε Λέσβο και Χίο, προαναγγέλλοντας να λειτουργήσουν το 2023. Και τα τρία σχέδια βέβαια το υπουργείο έχει αποτύχει να τα υλοποιήσει όταν ήθελε, χάρη στην αντίσταση προσφύγων/ισσών και ντόπιων.

Απειλές

Όσον αφορά την υπόθεση του Έβρου, επανέλαβε, “δεν υπάρχει αγνοούμενο παιδί, πόσω μάλλον νεκρό παιδί”. Η γραμμή των τελευταίων ημερών, “η οικογένεια είχε τέσσερα, δεν υπάρχει πουθενά πέμπτο παιδί”, έχει προωθηθεί σε μια σειρά μεγάλα μέσα, είτε με συνεντεύξεις του ίδιου του Μηταράκη είτε με φαινομενικές “έρευνες” που δεν δίνουν καμία ουσιαστική απάντηση. Αυτή η γραμμή αναπτύχθηκε παράλληλα με την αντεπίθεση του Μηταράκη σε βάρος όσων παλεύουν για να λάμψει η αλήθεια. Απειλές σε δημοσιογράφους, προαναγγελίες διώξεων, στοχοποίηση δικηγόρων και άλλες τέτοιες κινήσεις έχουν γίνει τις μέρες που ο Μηταράκης έκανε στροφή 180 μοιρών και, ενώ αρχικά μιλούσε για “τραγωδία” υποσχόμενος μάλιστα να ταφεί με αξιοπρέπεια το νεκρό παιδί, τώρα κατηγορηματικά αρνείται το γεγονός.

Το Spiegel, δημοσίευσε στις 23/9 δήλωση μετανάστη από τους 38, ο οποίος λέει: “Μου είπαν [από το υπουργείο] θα με βοηθήσουν αν αλλάξω τα λεγόμενά μου και πω ότι δεν ισχύει ότι πέθανε η Μαρία. Και να το πω και στους άλλους”. Το γερμανικό μέσο τονίζει ότι οι πιέσεις για αλλαγή καταθέσεων ασκούνται και στους γονείς.

Ο Μηταράκης τόνισε στη συνέντευξη Τύπου: “Όλη η ιστορία έγινε για να πιεστούμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να γίνει με την παρούσα κυβέρνηση”. Πράγματι, είναι καιρός να ξεφορτωθούμε αυτή την κυβέρνηση και να ανοίξουμε τα σύνορα.