Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ποτέ ξανά φασισμός: Συνέντευξη Τύπου 26/9

Από αριστερά: Η. Γκιουλάκης, Ν. Λαμπρινιάδη, Π.Κωνσταντίνου, Ζ. Λυσικάτου, Ρ. Κομπάντι. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν η ΚΕΕΡΦΑ και το ΕΚΑ στις 26/9 για τη μάχη της β' δίκης της Χρυσής Αυγής και τη σύνδεση αυτής της μάχης με τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Στέλνοντας καθαρό μήνυμα “καμιά κανονικοποίηση της φασίστριας Τζόρτζια Μελόνι”, οι ομιλητές/τριες τόνισαν ότι το αντιφασιστικό κίνημα δεν θα αφήσει να αξιοποιηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα της Ιταλίας για να δώσει αέρα στα πανιά των φασιστών εδώ. Κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση έξω από το Εφετείο στις 28/9 στις 8.30μμ, ημέρα συνέχισης της δίκης της ΧΑ, σημειώνοντας ότι με τον αγώνα για το τσάκισμα των ναζί της ΧΑ στηρίζουμε και το κίνημα σε Ιταλία, Σουηδία, Γαλλία και όλη την Ευρώπη.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ τόνισε: “Aυτό που συνέβη στην Ιταλία χθες είναι μια μεγάλη προειδοποίηση για όλους μας. Το ότι κατάφερε η Τζόρτζια Μελόνι, μια ανοιχτή οπαδός του Μουσολίνι, να διεκδικεί την πρωθυπουργία της Ιταλίας είναι ένα ανατριχιαστικό γεγονός. Με το καλημέρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη πάει σε μια κατεύθυνση κανονικοποίησης της Μελόνι. Κι αυτή είναι συνολικά η κατεύθυνση στην ΕΕ.

Δεν θα αφήσουμε τους νοσταλγούς του Μουσολίνι και του Χίτλερ -είτε τη Μελόνι, είτε τους χρυσαυγίτες- να σηκώσουν κεφάλι πουθενά. Το ότι φτάσαμε στην Ιταλία σε αυτό το σημείο έχει να κάνει με το ότι πιο πριν είχαμε την κυβέρνηση Ντράγκι: τεχνοκράτες που το μόνο που τους ενδιέφερε είναι πώς οι τραπεζίτες θα εξασφαλίσουν την αποπληρωμή του χρέους. Και ο κόσμος πλήρωνε. Και οι φασίστες της Μελόνι δημαγωγούσαν. Και δεν υπήρχε αντίπαλο δέος απέναντι σε αυτή τη δημαγωγία. Τώρα ετοιμάζονται να φέρουν τα ρατσιστικά πογκρόμ στην Ιταλία, να κλείσουν τα σύνορα στους πρόσφυγες. Αυτό δίνει αέρα στα πανιά των Κασιδιάρηδων, των Λαγών και των υπόλοιπων ορφανών της Χρυσής Αυγής.

Για όλο το εργατικό κίνημα και τη νεολαία είναι πρόκληση το τι θα συμβεί αυτή την Τετάρτη. Δε θα αφήσουμε τους Κασιδιάρηδες και τους Λαγούς να κάνουν την επίδειξη δύναμης που απειλούν ότι θα κάνουν. Έξω από το Εφετείο και μέσα στην αίθουσα θα ακουστεί δυνατά η φωνή του αντιφασιστικού κινήματος. Tσακίσαμε τη Χρυσή Αυγή με την κοινή δράση των συνδικάτων, της νεολαίας, των μεταναστών, με τις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις, με το ότι δεν τους επιτρέψαμε να κανονικοποιηθούν. Αυτό είναι το παράδειγμα που χρειαζόμαστε σε όλη την Ευρώπη”.

“Το Εργατικό Κέντρο όλα αυτά τα χρόνια πρωτοστατεί ενάντια στον φασισμό”, επισήμανε ο Ηλίας Γκιουλάκης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. “Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ένα: ο λαός απαιτεί οι ναζί στη φυλακή. Αυτό είναι το μήνυμά μας, θα αγωνιστούμε γι αυτό. Καλούμε τα σωματεία μας, τα συνδικάτα, τις ομοσπονδίες να καλέσουν την Τετάρτη έξω από το Εφετείο. Ανησυχούμε με τις διεθνείς εξελίξεις. Αυτή η κυβέρνηση αντί να βάλλει, συνεργάζεται με αυτούς τους ανθρώπους. Για εμάς είναι το αυγό του φιδιού. Η έκκλησή μας είναι προς όλους τους πολίτες, τους εργαζόμενους και τα σωματεία. Έχουμε στείλει το μήνυμά μας με τη συγκέντρωση που είχαμε κάνει με χιλιάδες κόσμο τη μέρα της απόφασης. Να κάνουμε ξεκάθαρο ότι για εμάς ο φασισμός έχει πεθάνει”.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Ζαννέτα Λυσικάτου, γιατρός και μέλος ΓΣ ΠΟΕΔΗΝ: “Στις 28 Σεπτέμβρη ξαναξεκινά η δίκη της ΧΑ. Πηγαίνουμε εκεί με μια χτισμένη αντιφασιστική παράδοση. Μια σειρά συνδικάτα έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής, όπως η Ε' ΕΛΜΕ, ενώ σωματεία όπως του νοσοκομείου Άγιος Σάββας έχουν κηρύξει και δίωρη στάση εργασίας. Καλό θα ήταν να υπάρχει αυτή η στάση και από την ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ ώστε να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι/ες να είναι στην κινητοποίηση.

Στα νοσοκομεία έχουμε συγκρουστεί πολλές φορές με τη ρατσιστική και συνολικά βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης. Επιπλέον οι ρατσιστικές 'αιμοδοσίες μόνο για Έλληνες' της Χρυσής Αυγής ακυρώθηκαν από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Καταγγείλαμε ρατσιστικές συμπεριφορές της ΕΛΑΣ σε βάρος ασθενών. Έχουμε πολλές φορές επισκεφθεί τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και έχουμε καταγγείλει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν εκεί. Παλεύουμε όλες και όλοι μαζί γιατί αν δεν υπάρχει περίθαλψη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες δεν υπάρχει για κανέναν. Και αυτή τη στιγμή χτυπάνε τη δημόσια υγεία, προσπαθούν να την ιδιωτικοποιήσουν.

Πανεργατικά

Με αυτά τα πανεργατικά χαρακτηριστικά θα διαδηλώσουμε στις 28 του μήνα, θα συνεχίσουμε στις 20 Οκτώβρη στα νοσοκομεία και θα κλιμακώσουμε στις 9 Νοέμβρη με πανεργατική απεργία, ενάντια στη ρατσιστική και σεξιστική κυβέρνηση των υποκλοπών”.

“Η ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής είναι ένα ορόσημο του αντιφασιστικού αγώνα στην Ελλάδα και διεθνώς, ενός αγώνα που διήρκεσε πολλά χρόνια”, σημείωσε η Ναταλία Λαμπρινιάδη, μέλος ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών του Μαθηματικού του ΕΚΠΑ. “Με το ποτάμι που κατέκλυσε τη μέρα της καταδίκης το Εφετείο κατάφερε το αντιφασιστικό κίνημα να πετάξει τους ναζί στη φυλακή. Όσο και να προσπαθεί η ΝΔ να παρουσιάζει τον εαυτό της ως η κυβέρνηση που καταδίκασε το ναζισμό, η αλήθεια είναι ότι δεν έχει συμβάλει σε καμία περίπτωση στον αντιφασιστικό αγώνα. Αντίθετα βάζει πλάτη αυτή τη στιγμή στους χρυσαυγίτες. Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα στη Σταυρούπολη και το Νέο Ηράκλειο. Η ΝΔ με την ανιστόρητη 'θεωρία των δυο άκρων' τροφοδοτεί τους ναζί. Η ίδια η πολιτική της είναι που τροφοδοτεί την ακροδεξιά και τον κοινωνικό κανιβαλισμό.

Η κυβέρνηση έχει επενδύσει στην καταστολή και την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Απέναντι σε αυτό απαιτείται μαζικός παλλαϊκός αγώνας. Η νεολαία εξ αρχής από τη δική της θέση έχει συμβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό σε όλες τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις, πλάι στο εργατικό κίνημα. Αυτό φάνηκε και στη μαζικότητα της πρόσφατης διαδήλωσης στο Κερατσίνι, στη μνήμη του Παύλου Φύσσα.

Έχουμε μπροστά μας πολλούς ακόμα αγώνες, με πολύ χαρακτηριστικό το προσφυγικό και το πώς πνίγονται τόσοι άνθρωποι στο Αιγαίο, ή το πώς ζουν στα καμπ και στις δομές. Είναι αγώνας που συνδέεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τις εκλογές στην Ιταλία. Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο ιστορικό μας χρέος καλούμε κι εμείς μαζικά την Τετάρτη για να δώσουμε το παρών και να πνίξουμε το φίδι του φασισμού”.

Τέλος, ο Ριμπουάρ Κομπάντι, από την Επιτροπή Ιρανών Προσφύγων στην Ελλάδα υπογράμμισε: “Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό, είτε στην Ιταλία, είτε στην Ελλάδα, είτε στο Ιράν, είναι κοινός. Χρόνια δουλεύοντας ως διερμηνέας, ακούω τον πόνο του λαού μου, των παιδιών που σκοτώνονται καθημερινά στο Ιράν. Και πάντα βρισκόμουν απέναντι στην ερώτηση που μου έκαναν: για ποιο λόγο φεύγουν οι Ιρανοί από το Ιράν; Τώρα όλος ο κόσμος έχει μάθει τον λόγο για τον οποίο φεύγουν. Διώκονται και αναγκάζονται να φύγουν παράνομα από τη χώρα τους, όπως κι εγώ και άλλοι Ιρανοί πρόσφυγες. Επίσης οι Αφγανοί πρόσφυγες αναγκάζονται να φύγουν από το Ιράν, κάνοντας δηλαδή δεύτερη μετανάστευση.

Το Ιράν έχει μια συνεχή εξέγερση που πρέπει να ακουστεί και εμείς ως Ιρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα θα είμαστε εκεί την Τετάρτη, θα δώσουμε το παρών στη δίκη για να ενώσουμε τη φωνή μας ενάντια στον ρατσισμό, στο Ιράν και στην Ελλάδα”.


Όλοι/ες στο Εφετείο!

Η δίκη για τη Χρυσή Αυγή αρχίζει ξανά στις 28 Σεπτεμβρίου, μετά την απόρριψη του αιτήματος του Μιχαλολιάκου για αναβολή. Η υπεράσπιση Μιχαλολιάκου δεν έπεισε κανέναν με αυτό το αίτημα, απλώς έφερε τρεις μήνες καθυστέρηση στη δίκη. Σκοπός των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής του αντιφασιστικού κινήματος είναι να μπορέσουν να συμβάλουν στη διεξαγωγή της δίκης με γρήγορο ρυθμό και ουσιαστικό περιεχόμενο και να απομυθοποιήσουν για άλλη μια φορά τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών.

Είναι ανάγκη το αντιφασιστικό κίνημα να είναι κι αυτή τη φορά μέσα στο δικαστήριο. Στις προηγούμενες δικασίμους ζήσαμε προκλήσεις από την πλευρά οπαδών ορισμένων κατηγορούμενων. Τα ηγετικά στελέχη προσπαθούν μέσα από τη δίκη να συγκροτήσουν μια πολιτική παρουσία και να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Ο Λαγός είναι εκείνος ο οποίος το κάνει από την πρώτη δικάσιμο, προσφωνώντας τον εαυτό του “πολιτικό κρατούμενο”. Αναμένεται ότι θα το κάνει και ο Κασιδιάρης και ο Μιχαλολιάκος, με τον τρόπο του ο καθένας. Η κινητοποίηση των οπαδών του Λαγού είναι κάτι το οποίο οφείλει να μας προβληματίσει και να δημιουργήσει την αίσθηση της ανάγκης να είναι παρόν το αντιφασιστικό κίνημα στο δικαστήριο. Γι' αυτό καλούμε στη συγκέντρωση την Τετάρτη το πρωί, καθώς και σε όλες τις δικασίμους.

Χρειάζεται δε να υπάρξει και ανακίνηση του ζητήματος έξω από το δικαστήριο, με εκδηλώσεις ενημερωτικού χαρακτήρα για τη δίκη, αλλά και διαλόγου για τον τρόπο παρέμβασης στο αντιφασιστικό κίνημα. Δίνουμε τη μάχη μέσα κι έξω από τα δικαστήρια, όπως και στον πρώτο βαθμό, με τη βεβαιότητα ότι αν το κίνημα δεν υποτιμήσει κι αυτή τη φορά τη μάχη, θα πετύχουμε ό,τι πετύχαμε και πρωτόδικα.

Κώστας Παπαδάκης, 
συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων Αλιεργατών