Εργατικό κίνημα
ΓΝΑ Γεννηματάς: Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου

Συγκέντρωση και συνέντευξη Τύπου έδωσαν την Τρίτη 27/9, οι Παθολόγοι του ΓΝΑ Γεννηματάς για να καταγγείλουν τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις τους στο sekοnline.gr και τη σελίδα της Εργατικής Αλληλεγγύης στο facebook. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

«Οι Παθολόγοι του ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς κρούουμε για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου. Εργαζόμαστε σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας και βρισκόμαστε στο σημείο όπου οι τρεις παθολογικές κλινικές έχουν γονατίσει κάτω από το βάρος της υποστελέχωσης». Έτσι ξεκινά το κείμενο που υπογράφουν οι πενήντα περίπου γιατροί, κύρια παθολόγοι αλλά όχι μόνο, ειδικευόμενοι, επικουρικοί, επιμελητές και διευθυντές, του ΓΝΑ Γεννηματάς, καταγγέλοντας ότι δουλεύουν σε καθεστώς υπερεφημέρευσης και επισφαλών εφημεριών, με απάνθρωπα ωράρια, χωρίς άδειες και ρεπό.

«Σήμερα 22/09/2022, σε συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου, η απάντηση που πήραμε ήταν η πλήρης αποποίηση των ευθυνών και η μετάθεση τους στους διευθυντές των κλινικών», συνεχίζει το κείμενο. «Επιπλέον ενημερωθήκαμε ότι για τον φόρτο εργασίας την ευθύνη την έχουν και οι ασθενείς που προτιμούν το νοσοκομείο μας. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Δεν επαρκούμε πια ούτε για να καλύψουμε στο ελάχιστο το πρόγραμμα ασφαλούς εφημέρευσης. Για το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα δεν υπάρχει ειδικευόμενος ιατρός να εφημερεύσει καθώς όλοι έχουν φτάσει στο πλαφόν τους.

Η κατάσταση βέβαια δεν δημιουργήθηκε εν μια νυκτί. Μήνες ολόκληρους βλέπουμε την ειδικότητα της Παθολογίας να ρημάζει στο νοσοκομείο μας. Οι παθολογικές κλινικές παλεύουν να κρατηθούν όρθιες βασισμένες στο φιλότιμό μας και τα εξαντλητικά ωράρια τα οποία κάνουμε. Ρεπό ούτε για δείγμα, χρωστούμενες άδειες από ετών, πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους νέους ιατρούς ανύπαρκτο, καθημερινή υπερεργασία, ενώ το αίσχος των ράντζων καλά κρατεί.

Εδώ και μήνες έχουμε προειδοποιήσει τους κατ’ εξοχήν αρμόδιους: τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, τον κ. Ζωγράφο, Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και εκλεγμένο στο Δ.Σ. εργαζομένων, την κα Παγώνη πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ και του επιστημονικού συμβουλίου, για το πού οδεύει η κατάσταση. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω η εκκωφαντική απάντηση που έδωσαν. Έχουμε τοποθετηθεί πως η λογική των μπαλωμάτων και των μετακινήσεων έναντι των προσλήψεων δεν προσφέρει μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

Αρνούμαστε και σταματάμε να δουλεύουμε με καθεστώς υπερεφημέρευσης και επισφαλών εφημεριών, με απάνθρωπα ωράρια, χωρίς άδειες-ρεπό και να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών και η δική μας. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: 1) Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. 2) Μονιμοποίηση των Επικουρικών Ιατρών. 3) Άμεσα να τοποθετηθούν ειδικευόμενοι που βρίσκονται στη λίστα αναμονής. 4) Αύξηση των οργανικών θέσεων των ειδικευομένων τουλάχιστον σε 51 θέσεις. 5) Πρόγραμμα εκπαίδευσης. 6)Να δοθούν όλες οι οφειλόμενες άδειες και τα ρεπό. 7) Αυξήσεις στους μισθούς», καταλήγει.

«Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στο νοσοκομείο», μας είπε ο Χρίστος Αργύρης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων και ένας εκ των γιατρών που υπογράφουν το κείμενο. «Δεν έχει ξαναγίνει να μαζεύονται τόσοι παθολόγοι, να κάνουν ντου στον Διοικητή κι αμέσως μετά να προχωρούν σε συνέλευση και με κοινή τους δήλωση να αρνούνται να συνεχίσουν να δουλεύουν σε αυτό το καθεστώς. Ούτε έχει ξαναγίνει να συνεχίζουν το μάζεμα των υπογραφών, να μοιράζουν την ανακοίνωση στο νοσοκομείο ή να δίνουν συνέντευξη Τύπου. Είναι ένας σεισμός για το νοσοκομείο. Και δημιουργεί ντόμινο εξελίξεων. Η πιο σημαντική είναι το κάλεσμα για γενική συνέλευση όλων των εργαζόμενων στο Γεννηματάς στις 4 Οκτώβρη. Είναι μια πρόταση που τη βάλαμε από τη μεριά μας στο ΔΣ και συμφώνησε η πλειοψηφία».

Όπως αναφέρει η απόφαση της πλειοψηφίας του Σωματείου: «Στο Νοσοκομείο μας η αύξηση προσέλευσης των ασθενών, ο φόρτος εργασίας, η υπερεφημέρευση έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Όλοι οι ειδικευόμενοι και των τριών παθολογικών κλινικών, όπως επίσης και πολλοί Επιμελητές και Διευθυντές Παθολογίας, έχουν ξεσηκωθεί και αρνούνται να συνεχίσουν να ξεπερνούν το πλαφόν τους σε εφημερίες και βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Πέρα από την αμέριστη στήριξη του Σωματείου στα δίκαια αιτήματά τους, δηλαδή απόφαση στήριξης της διαμαρτυρίας τους, και επειδή ακριβώς τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει και όλο το υπόλοιπο προσωπικό του Νοσοκομείου μας, προχωράμε σε Γενική Συνέλευση όλων των εργαζομένων την Τρίτη 4 Οκτώβρη στις 12.00 ενόψει και της Πανυγειονομικής Απεργίας ΠΟΕΔΗΝ – ΟΕΝΓΕ στις 20 Οκτώβρη».

Ο ξεσηκωμός των γιατρών του Γεννηματάς ήταν κεντρικό θέμα συζήτησης και στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ τη Δευτέρα 26/9. Οι εκπρόσωποι του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή κάλεσαν την Ένωση να στηρίξει τον αγώνα τους και την άρνησή τους να εργάζονται πέραν του νόμιμου ορίου των επτά εφημεριών το μήνα, καθώς και να αποφασίσει τη συμμετοχή της στην πανυγειονομική απεργία στις 20 Οκτώβρη.