Εργατικό κίνημα
Μαλαματίνα: Ο αγώνας συνεχίζεται

10/12, Συναλυλία στήριξης στους απεργούς της Μαλαματίνα. Φωτό: infolibre.gr

Συνεχίζουν τη μεγαλειώδη απεργία τους για πέμπτο μήνα οι εργαζόμενοι στη Μαλαματίνα, μέχρι και το τέλος του χρόνου. Πλούσια βδομάδα δράσεων ήταν αυτή που πέρασε για τους απεργούς της ρετσινοποιίας. Την εικόνα μας μεταφέρει ο Γιώργος Λιάκας, γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στη Μαλαματίνα:

«Την Πέμπτη 8/12 έγινε το δικαστήριο για να βγάλει η εταιρία παράνομη την απεργία μας, αλλά έφαγαν ένα γερό χαστούκι. Το κατηγορητήριο για ακόμα μια φορά δεν ευσταθούσε και βγήκε το ίδιο απόγευμα η απόφαση ότι η απεργία μας είναι 100% νόμιμη. Ενδεικτικό του υπερβάλοντα ζήλου που δείχνουν οι δυνάμεις καταστολής για τα να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των αφεντικών ήταν το γεγονός της σύλληψης ενός απολυμένου συναδέλφου μας μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου εκείνη την ημέρα. Τον πήραν με χειροπέδες λες και ήταν κοινός εγκληματίας, μόνο και μόνο επειδή η εργοδοσία του είχε κάνει μήνυση. Δεν δείχνουν τον ίδιο ζήλο στην αντίθετη περίπτωση. 

Πολλαπλές συγκεντρώσεις

Την επόμενη μέρα 9/12, έγινε η δίκη για τα ασφαλιστικά μέτρα που καταθέσαμε εμείς απέναντι στην εταιρία για τους πέντε πρώτους απολυμένους συναδέλφους. Ήταν μία ημέρα με πολλαπλές συγκεντρώσεις αλληλεγγύης για την υπόθεση του πυροβολισμού του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη από αστυνομικό της ΔΙΑΣ, για τους 6 συλληφθέντες στην πορεία του Πολυτεχνείου το 2020 και για  τους/τις συλληφθέντες/είσες της εκκένωσης της κατάληψης Mundo Nuevo. Ταυτόχρονα σε κινητοποίηση ήταν και οι δικαστικοί υπάλληλοι με πανό. Δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν περικυκλώσει ασφυκτικά τον χώρο των δικαστηρίων, ενώ δεν υπήρχε λόγος. Παρά τον βαρύ πόνο, ήταν παροιμιώδης η ψυχραιμία που έδειξαν οι Ρομά, φώναζαν συνθήματα και διαδήλωναν, δείχνοντας τον πολιτισμό τους που τόσο πολύ έχει λασπολογήσει το ίδιο το σύστημα. 

Το Σάββατο 10/12 στη συναυλία αλληλεγγύης που οργανώσαμε στο Ιβανώφειο είδαμε την πολύ μαζική προσέλευση και τη συγκινητική στήριξη του κόσμου, από κάθε γενιά, στον αγώνα μας που ήρθε να διασκεδάσει, αλλά κυρίως να ενισχύσει οικονομικά και με τρόφιμα. Ευχαριστούμε και όλους τους καλλιτέχνες ανεξαιρέτως που έδειξαν απίστευτη διάθεση να τραγουδήσουν για μας και που πήραν τον λόγο για να μιλήσουν για τον αγώνα μας. 

Στις 14/12 έχουμε νέα δικάσιμο με την εταιρία να μας διώκει για την παρεμπόδιση των εργαζόμενων και των προμηθευτών στον χώρο των εργοστασίων, αλλά και για τα μπλουζάκια και την παραποίηση εμπορικού σήματος που δεν ευσταθεί πάλι σαν κατηγορία».