Το σφαγείο του Λοβέρδου στα νοσοκομεία δεν θα περάσει!

Την ίδια μέρα το μεσημέρι, εκατοντάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στις περικοπές, τις συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα νοσοκομείων. Η συντονισμένη κλιμάκωση του αγώνα είναι ο μόνος τρόπος για να ανατραπεί η επίθεση.

Με πανό στη συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης συμμετείχαν τα Σωματεία του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων, του Ευαγγελισμού, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, καθώς και η νοσοκομειακή επιτροπή του Αγία Σοφία. “Το ψυχιατρικό νοσοκομείο της Κέρκυρας τελεί υπό κατάληψη μία βδομάδα τώρα από το Σωματείο Εργαζόμενων και καθημερινά προβαίνει σε μορφές καταλήψεων σε διάφορους οργανισμούς της Κέρκυρας. Το Σωματείο μας εναντιώνεται στην τυχόν ενοποίηση του Ψυχιατρικού με το Γενικό Νοσοκομείο γιατί θεωρεί ότι θα είναι πισωγύρισμα και ταφόπλακα της ψυχικής υγείας στο νομό. Λέμε ναι στην δημιουργία ανεξάρτητου σύγχρονου φορέα διοίκησης του ψυχιατρικού που θα περιλαμβάνει το δίκτυο που υπάρχει και τυχόν νέες υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο νομός. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα”, μας είπε ο Σπύρος Πουλής, πρόεδρος του Σωματείου.

“Είμαι εργαζόμενος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, στο ιστορικότερο στην Ελλάδα, από το 1836. Σήμερα θέλουν να το κλείσουν. Ανθρωποι που θέλουν να παρουσιάζονται ως οι στυλοβάτες του θεσμού της ψυχικής υγείας, τελικά δεν είναι τίποτα άλλο από νεκροθάφτες”, συμπλήρωσε ο Δημήτρης, εργαζόμενος στο νοσοκομείο. Πράγματι, την επόμενη της κινητοποίησης, ο “νεκροθάφτης” Λοβέρδος ανακοίνωσε μέρος του σχεδίου του για το ΕΣΥ με περικοπή 11.000 περίπου κλινών, με συγχωνευμένα νοσοκομεία μαμούθ των 1000 και άνω κρεβατιών, με μετακινήσεις και γιατί όχι, απολύσεις γιατρών και νοσηλευτών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι οργανικές κλίνες από 46.873 θα μειωθούν στις 35.815 (δηλαδή κατά 23,6%) με τον υπουργό Υγείας να τονίζει ότι υπάρχουν περιθώρια για επιπλέον... μειώσεις ώστε τα κρεβάτια του ΕΣΥ να μην ξεπερνούν, όταν ολοκληρωθεί το σχέδιο της λεγόμενης “ανασυγκρότησης”, τα 33.000(!). Οι συνενώσεις, που ξαφνικά ο Λοβέρδος υποστηρίζει ότι είναι μονάχα διοικητικές, στην πραγματικότητα θα δημιουργήσουν συγκροτήματα-τέρατα: το Γεννηματά μαζί με το Σωτηρία για παράδειγμα θα αριθμούν συνολικά 1430 κλίνες! Οσο για τα κονδύλια που θα στερήσει με την επίθεση αυτή ο Λοβέρδος από τη δημόσια Υγεία, αυτά αναμένεται να φτάσουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια. Μέχρι τα 2 δις βέβαια που ορίζει το Μεσοπρόθεσμο, ο υπουργός έχει ακόμα δρόμο. Γι' αυτό και στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας “υποσχέθηκε” πως το δεύτερο μέρος της επίθεσης, με τις συγχωνεύσεις κλινικών, την αλλαγή χρήσης και τα κλεισίματα νοσοκομείων, έρχεται προσεχώς...

Σύγκρουση

Η συνέχεια και η κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων είναι κρίσιμη. Σε μια σειρά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα το τελευταίο διάστημα, γιατροί και εργαζόμενοι παίρνουν αποφάσεις ενάντια στα σχέδια Λοβέρδου και οργανώσουν συνελεύσεις, στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις. Η παρουσία, την περασμένη Τετάρτη, έξω από το υπουργείο Υγείας, των νοσοκομείων που κινούνται αγωνιστικά το τελευταίο διάστημα για την ανατροπή της επίθεσης, δείχνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη διάθεση για σύγκρουση με την κυβερνητική-τροϊκανή πολιτική.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη. “Εκατοντάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν και στη Θεσσαλονίκη έξω από το κτίριο της ΔΥΠΕ στην Αριστοτέλους την Τετάρτη 20 Ιούλη”, μας είπε ο Νίκος Τουρνάς, “Τη μεγαλύτερη παρουσία είχαν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο 'Γ. Γεννηματάς' που τις προηγούμενες μέρες είχαν προχωρήσει σε συνελεύσεις και τοπικές κινητοποιήσεις και ακολουθούσαν ο Αγιος Δημήτριος, το Ψυχιατρείο, το Παπανικολάου. Αυτό ανέδειξε και τη σημασία της οργάνωσης. Οπου γίνεται προσπάθεια να οργανωθεί ο αγώνας, υπάρχει συμμετοχή, οι εργαζόμενοι αμέσως ανταποκρίνονται. Οι πρωτοβουλίες βάσης για γενικές συνελεύσεις, καταλήψεις, τοπικές δράσεις χρειάζεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα”.

Στην οργάνωση του αγώνα από τα κάτω, ενάντια στην προσπάθεια φίμωσης και παράλυσης της ΕΝΙΘ από τη νέα ηγεσία της, καλούν με κείμενο που συνυπογράφουν τέσσερα μέλη του ΔΣ της Ενωσης που εκπροσωπούν τις παρατάξεις “Κίνηση για την Ανασυγκρότηση του ΕΣΥ” και “Πρωτοβουλία Γένοβα-Νυστέρι”. Οπως αναφέρουν: “Απευθυνόμαστε στους συναδέλφους που πιστεύουν στην ανάγκη ύπαρξης ενός δωρεάν, καθολικού και υψηλών προδιαγραφών Εθνικού Συστήματος Υγείας, όχι μόνο για να καταγγείλουμε όσα η «συμμαχία των πρόθυμων» υλοποιούν αλλά ταυτόχρονα να καλέσουμε τους συναδέλφους αυτούς σε συστράτευση για να υπερασπιστούμε το ΕΣΥ. Να πυκνώσουμε την παρουσία μας στις Γ.Σ. των νοσοκομείων. Να συσπειρωθούμε γύρω από τις Νοσοκομειακές μας επιτροπές και να γίνουμε το ανάχωμα για να μην περάσει η βαρβαρότητα του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου στο χώρο της υγείας”.

Διαβάστε επίσης τα άρθρα: 
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ