Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Πάτρα: Τιμή στον Νίκο Τεμπονέρα

Μαζική ήταν η συμμετοχή στην κινητοποίηση στην Πάτρα στις 9/1, στην επέτειο για τα 32 χρόνια από τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, από μέλη της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας. Η πορεία ξεκίνησε από το σχολικό συγκρότημα Τεμπονέρα και κατέληξε στο Παράρτημα (που το '91 ήταν τα γραφεία της ΕΛΜΕ, από όπου ξεκίνησαν οι καθηγητές που πήγαν να υπερασπιστούν τους μαθητές από την ομάδα Καλαμπόκα).

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η τοπική ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Δασκάλων, οι ΟΛΜΕ-ΔΟΕ, Φοιτητικοί Σύλλογοι με το πανό Βιολογικό, Μαθηματικό, Χημικών Μηχανικών, πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες (ΕΑΜ, ΣΕΚ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ, ΚΚΕ-μλ, ΟΚΔΕ, Δυσήνιος Ίππος). Το παρών έδωσαν επίσης εκπρόσωποι του Δήμου, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η νεολαία ΠΑΣΟΚ, δημοτικές παρατάξεις της αριστεράς.

Το φθινόπωρο του 1990, η κυβέρνηση του μπαμπά Μητσοτάκη ανακοινώνει πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία που προβλέπει μεταξύ άλλων λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, κατάργηση της δωρεάν παροχής συγγραμμάτων, επιβολή χρονικού ορίου στις σπουδές, περιορισμό του πανεπιστημιακού ασύλου, επιβολή ομοιόμορφης ενδυμασίας, έπαρση της σημαίας, υποχρεωτικούς εκκλησιασμούς κ.ά.

Την απάντηση την έδωσε άμεσα η νεολαία, με ένα συγκλονιστικό κίνημα μαθητικών και φοιτητικών καταλήψεων, που άνοιξε το κύκλο των αγώνων που γκρεμοτσάκισαν την τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αυτός είναι ο δρόμος για να τελειώσουμε και με την σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη, τις αντιδραστικές επιθέσεις, που σπέρνουν κλιμακούμενη φτώχεια, ρατσισμό, σεξισμό και πολεμοκαπηλεία.

ΣΕΚ Πάτρας