Εργατικό κίνημα
Η αποτυχία αντιμετώπισης της πανδημίας δεν είναι “κινέζικη”, είναι συστημική

1/12/22, Απεργία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Τρία χρόνια μετά την εμφάνισή της, και με πάνω από 18 εκατ. καταγεγραμμένους θανάτους σε όλο τον κόσμο, η πανδημία όχι μόνο εξακολουθεί να είναι παρούσα αλλά βρίσκεται και σε νέα έξαρση. 

Η Κίνα είναι αντιμέτωπη με μια τεράστια έξαρση κρουσμάτων και θανάτων μετά τον τερματισμό της πολιτικής «Zero Covid». Έως και 250 εκατ. άτομα, το 18% του συνολικού πληθυσμού, μολύνθηκαν από τον ιό μόνο τις πρώτες 20 ημέρες του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας. Η κυβέρνηση άλλαξε τον ορισμό των θανάτων, αναγνωρίζοντας μόνο όσους πεθαίνουν λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας και ισχυρίζεται ότι έχουν καταγραφεί μόλις 5.000 θάνατοι. Ο ΠΟΥ κατηγορεί την Κίνα πως τα στοιχεία της δεν δίνουν μια ακριβή εικόνα της κατάστασης και δεν αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των νοσηλειών και των θανάτων. Η βρετανική εταιρεία παροχής δεδομένων υγείας Airfinity, υπολογίζει ότι περίπου 9.000 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά στην Κίνα και εκτιμά σε πάνω από 2 εκατ. τους θανάτους τους επόμενους μήνες. 

Ο εμβολιασμός στην Κίνα είναι και σε χαμηλά επίπεδα και με δύο εμβόλια χαμηλής αποτελεσματικότητας ενώ το σύστημα Υγείας είναι και περιορισμένο και διαλυμένο. Εξαιτίας αυτών, η αδιέξοδη πολιτική του «zero covid» της κινέζικης κυβέρνησης κράτησε μεν χαμηλά τα νούμερα σε κρούσματα και θανάτους, αλλά η άρση των περιοριστικών μέτρων δημιούργησε τις συνθήκες για μαζική μόλυνση. 

Σήμερα, η Κίνα κατηγορείται, όπως και στην αυγή του 2020, ότι είναι υπεύθυνη για την νέα παγκόσμια έξαρση της πανδημίας. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν πάρει μέτρα για τις αφίξεις από τη Κίνα. Είναι μία βολική δικαιολογία για να κρύψουν και τις δικές τους αποτυχίες. 

Μολύνσεις

Η πραγματικότητα είναι ότι, παρά τις επανειλημμένες αναφορές της Δύσης για το "τέλος της πανδημίας", αυτή εξακολουθεί να επανεμφανίζεται με όλο και νέες μεταλλάξεις και υποπαραλλαγές. Και αυτό συνέβαινε και όλη την περίοδο που η Κίνα ήταν "ερμητικά κλειστή". Εξαιτίας, πχ, της νέας υποπαραλλαγής της μετάλλαξης «Όμικρον», της ΧΒΒ.1.5 (Kraken), οι μολύνσεις στις ΗΠΑ διπλασιάζονται κάθε περίπου δύο εβδομάδες τους τελευταίους μήνες. Αυτή έχει ήδη ανιχνευθεί σε 29 χώρες και σίγουρα υπάρχει σε ακόμη περισσότερες.

Στην Ελλάδα η πανδημία εξακολουθεί να κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Μπορεί η κυβέρνηση να προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρύψει αυτή την εικόνα αλλά μόνο την τελευταία καταγεγραμμένη βδομάδα (12 - 18/12 του ‘22) είχαμε 150 θανάτους με 47.500 νέα κρούσματα. Η Ελλάδα, με βάση τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC),  κατατάσσεται στην πρώτη θέση σε καταγεγραμμένους θανάτους ανά εκατ. πληθυσμού, από την αρχή του 2022, και με τη βάση δεδομένων του Johns Hopkins University, στη δεύτερη θέση στον κόσμο. Ο συνολικός επίσημος αριθμός των θανάτων ξεπερνάει τις 35.000. Θανατερά ρεκόρ της κυβέρνησης της ΝΔ.

Οι αιτίες της αναζωπύρωσης της πανδημίας δεν είναι ούτε τωρινές ούτε "κινέζικες". Η συνολική και πολύπλευρη αποτυχία των εμβολιασμών έχει δημιουργήσει το έδαφος για την εμφάνιση συνεχόμενων νέων μεταλλάξεων, η απουσία πραγματικών μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, στην εκπαίδευση και στις μετακινήσεις αυξάνει τον αριθμό των κρουσμάτων, η διάλυση της δημόσιας υγείας αφήνει αβοήθητους όσους νοσούν και η εντεινόμενη κλιματική κρίση δημιουργεί συνθήκες για την εμφάνιση νέων μολυσματικών ιών. Είναι οι αιτίες που προέρχονται από τις προτεραιότητες του συστήματος. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κρατά ούτε τα προσχήματα. Με το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας διαλύει ό,τι απέμεινε από το ΕΣΥ προς όφελος των κερδών της ιδιωτικής υγείας. Ο αγώνας των εργαζόμενων στα νοσοκομεία είναι αγώνας όλων μας. Για να γκρεμίσουμε την κυβέρνηση του θανάτου, για να τσακίσουμε τις επιλογές που βάζουν τα κέρδη των καπιταλιστών πάνω από τις ζωές μας.